Latvijas karavīri mācībās “Baltops” veic treniņus virsūdens šaušanā, manevrēšanā

Militārās mācības
Sargs.lv
CFCE5DA11A7A46B0895ABB88585F7E3C.jpg
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Sākoties starptautisko mācību „Baltops” jūras fāzei Baltijas jūrā, Latvijas Jūras spēku flotiles mīnu kuģis M-08 “Rūsiņš” kuģu grupā ar Norvēģijas un Polijas kuģiem veic virsūdens šaušanas treniņus no M-08 “Rūsiņš” galvenajiem ieročiem, kā arī treniņus manevrēšanā, resursu papildināšanā jūrā un kuģa vilkšanā tauvā.

Latvijas karavīri mācībās “Baltops” veic treniņus virsūdens šaušanā, manevrēšanā, resursu papildināšanā jūra un kuģa vilkšanai tauvā

Kuģu grupu komandē nākamais NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) komandieris komandleitnants Gvido Ļaudups. No 2017.gada jūlija Latvijai pirmo reizi tiks uzticēts pārņemt NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupas komandvadību.

Kā jau ziņots, no šā gada 1. līdz 16.jūnijam Jūras spēku flotiles vadītā Baltijas valstu mīnu kuģu eskadra (BALTRON) un Jūras spēku flotiles taktiskā līmeņa štābs piedalīsies vienās no lielākajām jūras mācībām “Baltops”, kas ASV vadībā Baltijas jūrā notiek kopš 1972.gada.

Starptautiskajās mācībās „Baltops”, kuras šogad notiks jau 45.reizi, Latvijas bruņoto spēkus pārstāvēs Jūras spēku flotiles kuģis A90 "Varonis", kas vienlaikus tiek izmantots kā BALTRON štāba platforma un Mīnu kuģu ekskadras kuģis M08 „Rūsiņš” kā štāba platforma Jūras spēku flotiles taktiskā līmeņa štābam. Mācību laikā BALTRON ekskadras štābu, kurā savus pienākumus pilda Latvijas un Lietuvas virsnieki, pastiprinās ar pretmīnu speciālistiem no Polijas un Zviedrijas.

“BALTOPS” ir ikgadējas mācības, kas norisinās Baltijas jūrā, sniedzot iespēju NATO un reģionālajiem partneriem stiprināt savstarpējo spēku savietojamību, trenējoties veikt kombinētus taktiskos manevrus dažādos mācību scenārijos. Šogad mācībās piedalīsies Sabiedroto un partnervalstu gaisa, jūras un sauszemes spēki no 14 valstīm – ASV, Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Francijas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Vācijas, kā arī NATO partnervalstīm - Somijas un Zviedrijas. Latvija mācībās “BALTOPS” piedalās kopš 1996. gada.

Mācībās piedalīsies 4000 karavīru, 50 kuģu un zemūdeņu, un vairāk nekā 50 gaisa kuģu. Mācību mērķis ir veicināt sadarbību un savietojamību, stiprināt spējas strauji reaģēt, izmantojot visu spēku veidu spējas, kā arī demonstrēt sabiedroto un partnervalstu apņēmību nodrošināt stabilitāti un, ja tas būtu nepieciešams, aizstāvēt Baltijas jūras reģionu

Dalies ar šo ziņu