J. Stoltenbergs: Klimata pārmaiņas apdraud globālo drošību

Viedoklis
Sargs.lv/Politico
NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs
Foto: Foto: NATO.int

Jau drīzumā globālās klimata izmaiņas kļūs par visas cilvēces drošības izaicinājumu, tādēļ NATO ir jārod atbilde šiem nākotnes draudiem, tā savā viedokļa rakstā medijam "Politico" norāda NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs skaidro, skaidrojot, kāpēc sabiedrotajiem jāsadarbojas, lai stātos pretim klimata pārmaiņām un samazinātu emisijas.

Klimata pārmaiņas ir izšķirošs izaicinājums un krīzes pastiprinātājs mūsu paaudzei. Tās padara mūsu pasauli par bīstamāku vietu. Mēs to jau redzam un jūtam, mēs zinām, ka tā pasliktinās. No Sāhelas līdz Tālajiem ziemeļiem vērojama jūras līmeņa paaugstināšanās, ekstremāli laikapstākļi, kas izposta kopienas, palielinot konkurenci par ierobežotiem resursiem un veicinot saspīlējumu un konfliktus.

Tāpēc ir tik svarīgi, ka NATO nosaka zelta standartu klimata pārmaiņām un drošībai, kā arī rīkojas, lai šīs problēmas risinātu.  Klimata pārmaiņas apdraud globālo drošību, tādēļ NATO šim izaicinājumam  jārod atbilde.

Šodien pēc ASV prezidenta Džo Baidena un Aizsardzības sekretāra Loida Ostina ielūguma apmeklēju ASV līderu samitu par klimata pārmaiņām. Kā bijušais Norvēģijas Vides ministrs un bijušais ANO īpašais sūtnis klimata pārmaiņu jomā esmu apņēmies, ka NATO jāuzņemas sava loma šī mērķa izpildē.

“NATO 2030” programmas ietvaros  NATO sabiedrotie vēl februārī vienojās par vērienīgu programmu klimata un drošības jautājumu risināšanai, lai sagatavotu aliansi gaidāmajiem izaicinājumiem. Es sagaidu, ka NATO līderi šī gada NATO samitā vienosies par kopēju rīcības plānu.

Manuprāt, NATO ir svarīga loma trīs galvenajās jomās attiecībā uz klimata pārmaiņām: izaicinājuma izpratnē, mūsu operāciju pielāgošanā un militārās nozares radīto emisiju samazināšanā.

Pirmkārt, mums labāk jāizprot saikne starp klimata pārmaiņām un mūsu drošību, lai mēs tās spētu efektīvāk risināt. Mēs izmantosim savas unikālās iespējas un zināšanas, lai NATO daudz ciešāk uzraudzītu un sekotu klimata pārmaiņām, un, ja iespējams, lai rīkotos preventīvi. Tas ietver apjomīgākus ieguldījumus pētniecībā, datu un analīzes koplietošanu, kā arī pašreizējo NATO zaļās aizsardzības, viedās enerģijas, zinātnes un tehnoloģiju iniciatīvu izmantošanu. Otrkārt, NATO ir jāpielāgojas, lai mēs varētu turpināt darboties jebkādos apstākļos. Papildus dažādām krīzēm visā pasaulē, klimata pārmaiņas ietekmē arī to, kā un kur mēs darbojamies. No Irākas līdz Arktikai, mūsu karavīri un tehnika saskaras ar ārkārtēju karstumu un aukstumu, un liela daļa mūsu kritiskās infrastruktūras ir atklāti pakļauta šādām ietekmēm.

ASV Aizsardzības departaments ir ziņojis, ka klimata pārmaiņas apdraud vairāk nekā divas trešdaļas no tā kritiskajiem militārajiem objektiem, sākot ar pasaules lielāko jūras spēku bāzi Norfolkā, Virdžīnijā – kur atrodas arī NATO pavēlniecības -, līdz Pītersonas Gaisa spēku bāzei Kolorādo. Tiek ietekmētas arī lielākās Eiropas ostas, piemēram, Roterdama, Antverpene un Hamburga. Arī mūsu karaspēks arvien biežāk reaģē uz civilām un dabas katastrofām mājās un ārvalstīs.

Lai novērstu šos draudus, mēs alianses mērogā veiksim klimata pārmaiņu ietekmes uz NATO novērtējumu un pielāgosim savas apmācības un vingrinājumus. NATO iekļaus klimata apsvērumus mūsu aizsardzības plānošanā, spēju nodrošināšanā un inovācijās.

Visbeidzot, NATO ir jāuzņemas sava loma militāro emisiju samazināšanā. Videi draudzīgāka militārā darbība var dot reālas uzvaras, piemēram, samazinot mūsu atkarību no fosilā kurināmā piegādes, kas bieži vien ir viena no visgrūtākajām un neaizsargātajām operāciju un misiju daļām. NATO sabiedrotie ir līderi bruņoto spēku emisijas samazināšanas plānošanā, palielinot biodegvielas un atjaunojamās enerģijas izmantošanu bāzu un iekārtu darbināšanai.

NATO par prioritāti noteiks ilgtspējīgas tehnoloģijas. Mēs sadarbosimies ar nozari, lai nodrošinātu jaunas un klimata ziņā neitrālas enerģijas un tehnoloģiju iespējas, tādā viedā samazinot ietekmi uz vidi un uzlabojot darbības efektivitāti.

Mans šī gada NATO samita mērķis ir skaidra sabiedroto līderu politiskā apņemšanās plānot militāro emisiju samazināšanu. Klimata pārmaiņas ir paaudžu izaicinājums, kam nepieciešams globāls risinājums. NATO ir spēcīga platforma Eiropai un Ziemeļamerikai, lai kopīgi risinātu drošības problēmas. Kopā mēs varam padarīt planētu drošāku nākamajām paaudzēm.

Dalies ar šo ziņu