Eksperts: 5G tehnoloģijas militārajā jomā mainīs visu

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
5G
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Militārajā jomā 5G mainīs visu, jaunajām tehnoloģijām veltītajā konferencē “5G Techritory” apgalvoja Norvēģijas Aizsardzības materiālu aģentūras pārstāvis Kenets Noumlends.

Viņš skaidroja, ka militārās nozares pārstāvjus visa pasaulē interesē 5G tehnoloģiju attīstība četros virzienos.

Pirmkārt, 5G tehnoloģijas uzlabos savstarpējās komunikācijas iespējas, kas ir būtiskas visaptverošās aizsardzības pieejas īstenošanai.

“Pēdējos piecos gados armija arvien vairāk iesaistījusies misijās, kas saistītas ar globālo sasilšanu, plūdiem, mežu ugunsgrēkiem, bēgļu krīzi, terorismu un tagad – epidēmiskām slimībām. Arī hibrīdkarš ir apdraudējums, kas mērķē uz visu sabiedrību. Sabiedrības drošības jautājumos ir jāsadarbojas valsts institūcijām, nevalstiskajam sektoram un tas šajos jaunajos apstākļos ir svarīgāk nekā jebkad agrāk,” skaidroja K.Noumlends.

Sabiedriskajos drošības dienestos un armijā tiek izmantotas atšķirīgas komunikācijas sistēmas, bet civiliedzīvotāji izmanto mobilos telefonus. Tas padara veiksmīgu komunikāciju un sadarbību sarežģītāku. Pēc pāris gadiem sabiedriskās drošības struktūras un armija pāries uz 5G tehnoloģijām un sadarbība komunikācijas ziņā būs vieglāka, skaidroja K.Noumlends.

Vēl viens jaunums būs 5G radiosakari, stāstīja eksperts. Arvien vairāk kritiski svarīgās komunikācijas notiks 5G tīklos. Traucējumi sakaros var radīt nopietnas sekas, taču 5G tehnoloģijas būs noturīgākas pret iespējamiem traucējumiem, apgalvoja K.Noumlends.

Izmaiņas viesīs arī iespēja dalīt tīkla izmantošanu. Tajā pašā fiziskajā infrastruktūrā varēs izveidot savu atsevišķu tīklu. Tā, piemēram, armija varēs izveidot savu atsevišķu tīklu, kas piemērots militārām vajadzībām un ir atdalīts no komerciālā.

Tāpat jaunums būs datorsistēmas, kas varēs piedāvāt risinājumus tuvāk patērētājam. Tas samazinās datu aizkavēšanos un dos iespēju labāk izmantot datubāzes, kas saistītas ar militāro jomu.

Izmantojot šīs iespējas, varēs nodrošināt arī labāku autonomiju kritiskiem pakalpojumiem – piemēram, militārajam tīklam darbojoties nesaistīti ar komerciālo, komerciālā tīkla traucējumu gadījumā militārais tīkls varēs uzņemties kritisko pakalpojumu nodrošināšanu, skaidroja eksperts.

Dalies ar šo ziņu