Podkāsts: Kādu pārtiku glabāt mājās un ko drīkst ēst no dabā atrodamā, ja līdzi nav nekā ēdama

Iepriekšējās podkāsta sērijās jau esam runājuši par to, ko un kā pareizi sapakot ārkārtas gadījumu jeb 72 h somā, kā uzcelt pajumti ārā un kā nekrist panikā brīžos, kad jāsaglabā miers.

Šoreiz saruna par to, ko var un drīkst ēst dabā, ja esam palikuši bez jebkādiem pārtikas krājumiem. Dabas pētnieks un pieredzējis izdzīvošanas eksperts vecākais zemessargs Jānis Kļaviņš uzsver – pirmais drauds cilvēka veselībai ir nevis slāpes vai bads, bet gan ārējās vides ietekme – aukstums, vējš un lietus. Jo nosalt var ļoti ātri, savukārt bez ēdiena cilvēks var izdzīvot ilgāku laiku.

Dzeramais ūdens gan ir jāatrod ātrāk, taču to var izmantot no purva vai ezera, ja vien zinām, kā ūdeni attīrīt, lai tas ir lietošanai drošs. Viņš gan norāda – ja esi krīzes situācijā nonācis bez nekā, tad kaut kas ir nogājis greizi plānošanā. Protams, situācijas var būt dažādas, taču, jo augstāka būs sabiedrības gatavības kultūra, jo mazāk būs situāciju, ka krīze mūs pārsteidz nesagatavotus.

Eksperts visiem iesaka - iet dabā, paskatīties uz dažādiem augiem kā potenciāli ēdamiem (vai neēdamiem), iemācīties iegūt ūdeni dabā, jo tikai caur praktiskiem treniņiem var šīs zināšanas iegūt un nostiprināt.

Podkāstu klausieties arī vietnē "Spotify": https://open.spotify.com/episode/3CsCMeKMD1fo6lDk7bA8PF

Dalies ar šo ziņu