ANO apstiprina starptautisku spēku nosūtīšanu uz Haiti

Pasaulē
LETA/AFP
Bijušais policists Džimijs "Bārbekjū" Čerizjē, G9 koalīcijas līderis, vada gājienu, kuru ieskauj viņa apsardze pret Haiti premjerministru Arielu Henriju.
Foto: Reuters/Scanpix. Bijušais policists Džimijs "Bārbekjū" Čerizjē, G9 koalīcijas līderis, vada gājienu, kuru ieskauj viņa apsardze pret Haiti premjerministru Arielu Henriju.

ANO Drošības padome pirmdien apstiprināja starptautisku spēku nosūtīšanu uz Haiti ar mērķi stabilizēt situāciju šajā valstī, izdarot to gadu pēc tam, kad Haiti līderi pirmoreiz lūdza starptautisku spēku nosūtīšanu.

Rietumu puslodes nabadzīgākajā valstī Haiti ir sabrukusi ekonomika un veselības aizsardzība, un daļu valsts ir pārņēmušas bruņotas bandas, kas īsteno brutālu vardarbību.

Haiti premjerministrs Arjels Anrī un ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs jau kopš 2022.gada beigām aicināja sniegt starptautisku atbalstu Haiti policijas spēkiem, bet liela daļa starptautiskās sabiedrības nevēlējās iesaistīties, atceroties agrāku intervenču neveiksmi.

Drošības padomes rezolūcija par starptautisko spēku nosūtīšanu tika pieņemta ar 13 balsīm par, Ķīnai un Krievijai atturoties.

Lūzums šādu spēku veidošanas plānos tika panākts jūlijā, kad Kenija brīvprātīgi piekrita vadīt šos spēkus un nosūtīt 1000 savus karavīrus.

Rezolūcija aicina dislocēt "daudznacionālu drošības atbalsta misiju", kas oficiāli nav ANO spēki, un šīs misijas "vadošā valsts" koordinētos ar Haiti valdību.

Misija sākotnēji ir apstiprināta uz vienu gadu, ar termiņa pārskatīšanu pēc deviņiem mēnešiem.

Šo spēku mērķis ir sniegt "operacionālu atbalstu Haiti Nacionālajai policijai, tostarp palielinot tās spējas ar kopīgu drošības atbalsta operāciju plānošanu un veikšanu", un tie strādās, lai "pretotos bandām un uzlabotu drošības apstākļus Haiti", teikts rezolūcijā

Misijai arī ir mērķis radīt apstākļus vēlēšanu sarīkošanai, kas Haiti nav notikušas kopš 2016.gada. 

Spēki "izņēmuma kārtā pieņems steidzamus pagaidu pasākumus" un būs pilnvaroti veikt aizturēšanas koordinācijā ar Haiti policiju.

Gutērrešs nesen publicētā ziņojumā atzina, ka Haiti bandu locekļi ir daudzskaitlīgāki un labāk bruņoti nekā policisti.

ANO ziņojumā teikts, ka Haiti no 2022.gada oktobra līdz 2023.gada jūnijam ir reģistrētas vairāk nekā 2800 slepkavības, un starp upuriem bija 80 nepilngadīgie.

ASV ir aicinājušas veidot šādus spēkus un piedāvājušas 100 miljonus ASV dolāru to atbalstam, bet prezidents Džo Baidens ir licis saprast, ka viņš nesūtīs ASV karavīrus uz Haiti. 

Lai rezolūcija tiktu pieņemta, bija jāpanāk, lai Ķīna neizmantotu veto tiesības tās bloķēšanai. Haiti ir viena no nedaudzajām valstīm, kas atzīst Taivānu.   

Pekinas spiediena dēļ rezolūcija paplašina Haiti noteikto vieglo ieroču un munīcijas embargo. 

Rezolūcijā nav konkretizēts, cik liela būs šī misija, bet diskusijās ir runāts par apmēram 2000 cilvēkiem.

Atbalstu misijai ir piedāvājušas Jamaika, Bahamas, un Antigva un Barbuda.

Rezolūcija arī aicina šo misiju īstenot "pienācīgu notekūdeņu apsaimniekošanu". ANO miera uzturēšanas spēki, kas uzturējās Haiti no 2004. līdz 2017.gadam, tur ievazāja holeru, izraisot epidēmiju, kurā gāja bojā vairāk nekā 10 000 cilvēku. 

Dalies ar šo ziņu