NBS kapelāni: krīzi pārvarēt palīdzēs disciplīna un radošums

NBS
Sargs.lv
robeža
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku kapelāni, kuri ikdienā kalpo arī dažādu konfesiju baznīcās, atgādina – Covid-19 izraisīto krīzi sabiedrībā pārvarēt palīdzēs tādas bruņotajos spēkos iedzīvinātās vērtības kā disciplīna, paklausība un precīza pavēļu izpilde. Tāpat viņi cilvēkus aicina saglabāt optimismu un radošumu, atceroties – “ja vienas durvis aizveras, var taču ielīst pa logu.”

Kā stāsta Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns, Latvijas Baptistu draudžu savienības mācītājs Elmārs Pļaviņš, šo laiku var uzskatīt par patieso vērtību laiku. Dažādu ierobežojumu dēļ ikviens iedzīvotājs ir bijis spiests kaut uz brīdi apstāties un padomāt, kā dzīvot tālāk. Lai arī no daudz kā šobrīd jāatsakās, cilvēkiem dota iespēja novērtēt to, kas ir, un vairāk laika pavadīt ar ģimeni. “Arī mūsu ģimenē tagad ieviesta jauna tradīcija – katru vakaru konkrētā laikā sanākam kopā, aizlūdzam un pārrunājam to, kas mūs katru satrauc,” saka E. Pļaviņš.

To pašu dara arī visi Nacionālo bruņoto spēku kapelāni, kuri ik dienu pulksten 13.00 katrs savā atrašanās vietā vienojas kopīgā lūgšanā par Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem – komandieriem, karavīriem un viņu tuviniekiem, lai visiem izturība un laba veselība.

Tajā pašā laikā NBS virskapelāns E. Pļaviņš atzīst – tā pa īstam krīzes sekas būs jūtamas tikai pēc kāda laika – gan finansiālās, gan emocionālās. Pagaidām gan sabiedrība turas braši, grūtāk klājas tiem, kuriem jau miera laikā bijušas kādas atkarības, piemēram, no alkohola, jo šajā trauksmainajā laikā tās var pastiprināties. Tāpēc viņš sagaida, ka lūgumi pēc palīdzības un garīga padoma ievērojami var pieaugt tieši pēc pāris mēnešiem. Tāpat viņš aicina būt vērīgiem un pamanīt, ja kādam līdzcilvēkam vajadzīgs atbalsts. “Diemžēl daudzi zaudējuši darbu, ir neziņā par rītdienu. Tāpēc, ja man ir divi kukulīši maizes, vienu es varu iedot otram,” saka E. Pļaviņš.

Attiecībā uz Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem paredzu, ka šajā laikā armijas lielā ģimene kļūs tikai stiprāka, saliedētāka un izturīgāka. “Mani priecē arī tas, ka reizēm karavīri man piezvana un apjautājas: “Kapelān, kā tev klājas? Ja kas, es esmu tavā rīcībā, man viss kārtībā, ar sievu nestrīdamies un bērni mūs klausa.” Parasti jau es esmu tas, kurš sniedz mierinājumu, tāpēc patīkami, ka tas ir abpusēji.”
Elmārs Pļaviņš
NBS virskapelāns
Elmārs Pļaviņš

Šajā laikā viņš bieži sazvanās arī ar saviem paziņām Ukrainā – karavīriem, viņu ģimenēm, kuri kopš 2014. gada piedzīvojuši kara šausmas, zaudējot tuviniekus un mājas. “Viņi saka – ja toreiz, kad bieži nebija ne maizes, ne ūdens, mēs izturējām, tad arī šoreiz Dievs dos mums spēku un krīzi pārvarēsim. Viņu apņēmība iedrošina arī mani,” saka NBS virskapelāns.

Tam, ka šis ir patiesais labdarības laiks, piekrīt arī NBS Mācību vadības pavēlniecības un Nacionālās aizsardzības akadēmijas kapelāns Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs kapteinis Uģis Brūklene.  Viņš norāda, ka karavīriem šajā laikā palīdz armijā tik ierastā disciplīna, paklausība un pieturēšanās pie noteiktas kārtības.

“Paklausība kā tikums mūs Nacionālajos bruņotajos spēkos lielā mērā glābj no masveida saslimšanas, jo drošības pasākumu lietderība ne brīdi netiek apšaubīta un tiek ievērota pilnībā. To vajadzētu mācīties arī sabiedrībai. Tāpat kā militārajā jomā arī ģimenē tagad vēl jo vairāk svarīga ir vienība un vienotība.”
Uģis Brūklene
NBS Mācību vadības pavēlniecības un Nacionālās aizsardzības akadēmijas kapelāns
kapteinis Uģis Brūklene

Viņš norāda, ka šajā laikā nav vietas egoismam, un aicina cilvēkus, kuriem ir darbs un regulāri ienākumi, palīdzēt grūtībās nonākušiem tuviniekiem vai līdzcilvēkiem. Savukārt tiem, kurus pēc darba zaudēšanas māc grūtsirdība, pavērties apkārt un padomāt – ko viņi paši varētu darīt lietas labā. “Zinu vairākus cilvēkus, kuri tagad dodas palīgā radiem sastādīt vairāk kartupeļu, lai rudenī būtu lielāka raža. Līdzīgi kā kara apstākļos arī tagad ir iespējas meklēt, kā izdzīvot un iztikt ar naturālo saimniecību."

"Šis ir labs laiks sadarbībai. Ja ir grūti, iedrošinu nekautrēties pateikt skaļi: “Man ir bail un man šobrīd ir grūti.” Jācenšas pēc vislabākās sirdsapziņas darīt to, kas atkarīgs no mums pašiem, tad arī Dievs palīdzēs – “piemetīs” klāt un svētīs,” saka kapteinis U. Brūklene.

Arī Latvijas Apvienotās Metodistu baznīcas lokālmācītāja un NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona kapelāne virsleitnante Anna Dobele šo periodu sauc par izaicinošu pārmaiņu laiku, kad jācenšas no tā paņemt labāko un meklēt alternatīvas.

“Ne velti ir teiciens – ja vienas durvis aizveras, ielien pa logu. Ja ir kaut kas, ko mēs gribam izdarīt, nekam nevajadzētu mūs apturēt, jo, ja paskatās apkārt – ir daudz veidu, kā kaut ko paveikt citādāk, varbūt neierastāk kā līdz šim. Nebaidīties no radošuma."
Anna Dobele
NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona kapelāne
virsleitnante Anna Dobele

Savukārt Romas Katoļu baznīcas pārstāvis un Zemessardzes vecākais kapelāns majors Raimonds Krasinskis novērojis – tā kā liela daļa zemessargu ir reģionu iedzīvotāji, viņu ikdiena šajā laikā nav krasi mainījusies.

“Esmu bijis izbraukumos, piemēram, uz Preiļu un Rēzeknes pusi, protams, tāda atturība, piesardzība visur jūtama, taču ierastie darbi jau neapstājas. Zemniekiem tāpat jāstāda kartupeļi un jāaprūpē lopi. Tādā ziņā pat labi, jo tas dod sajūtu, ka ierastais ritms nav pavisam izsists no sliedēm.”
Raimonds Krasinskis
Zemessardzes vecākais kapelāns
majors Raimonds Krasinskis

Viņš piebilst, ka pagaidām gan iepauzētas ir Zemessardzes regulārās mācības, taču daudzi zemessargi šobrīd dienestu turpina, sniedzot ievērojamu atbalstu Valsts robežsardzei robežu uzraudzībā.

Tikmēr NBS Jūras spēku vecākais kapelāns komandleitnants Dāvids Šterns, kurš pārstāv Latvijas Pareizticīgo baznīcu, saka – šis krīzes laiks sakritis ar kristīgās baznīcas gavēņa laiku. Tajā cilvēki mēdz piebremzēt straujo dzīves ritmu, pārdomāt paveikto un atteikties no atsevišķu pārtikas produktu, piemēram, gaļas lietošanas uzturā, neapmeklē lielus sabiedriskus pasākumus.

“No šāda skatupunkta raugoties, šis laiks ir tādi ierasti gavēņa laika apstākļi. Taču saprotams, ka cilvēki, kuri nekad pirms Lieldienām gavēni nav ieturējuši, šobrīd jūtas apmulsuši. Tāpēc svarīgi atcerēties – lai arī daudzas aktivitātes šobrīd tiek ierobežotas, pašas galvenās lietas cilvēkiem joprojām ir pieejamas, piemēram, laiks kopā ar ģimeni, iespēja lūgties un dievkalpojumus skatīties internetā.”
Dāvids Šterns
NBS Jūras spēku vecākais kapelāns
komandleitnants Dāvids Šterns

Sarunas noslēgumā visi kapelāni atzīst - jebkura krīze vienmēr līdzi nes arī pozitīvas pārmaiņas, kuras sabiedrība spēs saskatīt novērtēt tikai pēc kāda laika.

Dalies ar šo ziņu