Apspriedē par poligona "Meža Mackeviči" attīstību piedalījies rekordliels iedzīvotāju skaits

NBS
Sargs.lv/LETA
Meža Mackeviči
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Sabiedriskajā apspriešanā par lokālplānojuma izmaiņām, kas paredz militārā poligona "Meža Mackeviči" pilnveidi un attīstību, piedalījies rekordliels iedzīvotāju skaits – vairāk nekā 12 000 cilvēku. Tā novada vēsturē esot līdz šim lielākā sabiedrības aktivitāte.

Pēc provizoriskiem aprēķiniem pavisam lokālplānojuma publiskajā apspriešanā iesaistījās 12 374 cilvēki, un Daugavpils novada domes pārstāvji norāda, ka izstrādājamajam lokālplānojumam ir iesniegta “virkne konkrētu ierosinājumu, kā arī pamatotu iebildumu”.

Tāpat domē skaidro, ka “saņemts arī daudz emocionālu kritisku piezīmju”, kuras nav tieši saistītas ar izskatāmo lokālplānojuma dokumentu.

Pašlaik lokālplānojuma izstrādātājs – individuālais komersants "Plānošanas eksperti" – sācis publiskās apspriešanas laikā saņemto priekšlikumu un kaimiņu pašvaldību un citu iesaistīto institūciju atzinumu izvērtēšanu. Pēc tam pašvaldība izskatīs sagatavoto vērtējumu un uz tā pamata sniegs atbildes personām, kuras piedalījās publiskās apspriešanas procesā.

Ziņojums par publiskās apspriešanas laikā saņemto priekšlikumu vērā ņemšanu vai noraidīšanu kopā ar pārējiem lokālplānojuma dokumentiem nonāks izskatīšanā novada domes sēdē.

Normatīvie akti paredz, ka domes sēdē ir jāpieņem viens no trim lēmumiem – apstiprināt izstrādāto lokālplānojumu, pilnveidot lokālplānojuma redakciju vai noraidīt izstrādāto lokālplānojuma redakciju, piedāvājot jauna darba uzdevuma izstrādāšanu.

Portāls “Sargs.lv” jau rakstīja, ka militārais poligons “Meža Mackeviču” vietējiem iedzīvotājiem būs gādīgs un rūpīgs kaimiņš. No Daugavpils novadā dzīvojošajiem cilvēkiem “Sargs.lv” noskaidroja, ka poligona labiekārtošanas rezultātā viņi cer arī uz vietējo ceļu sakārtošanu un trokšņu mazināšanu.

Turklāt līdz ar poligona attīstību Latgales iedzīvotājiem būs iespēja iegūt gan jaunas darba, gan dienesta vietas. Arī Vaboles pagasta pārvaldes vadītāja Aina Pabērza apstiprināja, ka pagastā brīva esot sabiedriskās ēdināšanas niša, kas līdz ar poligona attīstību un arī karavīru un zemessargu biežāku esamību pagastā, kādam varētu būt jauna biznesa iespēja.

Patlaban poligons “Meža Mackeviči” aizņem ap desmit hektāru, bet pēc tā labiekārtošanas un attīstības tā platība būs 2063 hektāru. Plānotā teritorija ietilpst trīs Daugavpils novada – Vaboles, Līksnas un Maļinovas – pagastos, un tā robežojas gan ar fizisku un juridisku personu īpašumā esošām zemēm,  gan arī valsts teritorijām.

Dalies ar šo ziņu