Gods būt līdzās uzdevumos!

NBS
Džoanna Eglīte

440DC540D3954C1CB4B9AD7EC87BEDF7.jpg
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija

Latvijas Godasardzes rotas karavīri ir tie, pēc kuriem ārvalstu viesi spriež par Latvijas armiju. Viņu pārliecība, stāja, detaļu perfekcija, solis paliek atmiņā kopā ar simboliskām vietām un brīžiem. «Šie karavīri ir vajadzīgi un svarīgi,» uzsver Godasardzes rotas komandieris kapteinis Jānis Viškurs.

Gods būt līdzās uzdevumos!

Un tomēr savu 25 gadu jubileju Godasardzes rota sagaida pārmaiņu zīmē. Godasardzes rotas komandieris kapteinis Jānis Viškurs dienestu sācis pirms desmit gadiem. Toreiz līdzīgi kā citās Eiropas valstīs godasardzes karavīra tiešais un galvenais uzdevums bija nodrošināt visas uzticētās ceremonijas atbilstoši reglamentam. Lai nezaudētu vispārējās karavīra iemaņas, puiši piedalījās vienīgi atsevišķās mācībās.

«Pašreiz mani karavīri aptuveni 60% laika pavada lauka mācībās, poligonā, treniņos, un tikai 40% varam atvēlēt godasardzes pienākumu pildīšanai. Mainoties ģeopolitiskajam līdzsvaram, ir mainījies arī Godasardzes rotas karavīru primārais uzdevums, proti, viņiem ir jābūt labi sagatavotiem karavīriem,» saka rotas komandieris.

Saskaņā ar reglamentu Godasardzes rotā dien tikai puiši. Lai apgūtu godasardzes karavīra zināšanas, ikdienas mācībās paiet vismaz seši mēneši. Specifisko iemaņu uzturēšanai labā līmenī nepieciešams ieguldīt pastāvīgu darbu arī turpmāk.

Uzdevumu un pienākumu apjoms rotā ir audzis, bet dienošo karavīru skaits sarucis. Kapteiņa Jāņa Viškura pārraudzībā ir 141 karavīrs, un puse no viņiem pastāvīgi ir dažādos kursos un mācībās vai arī ir piekomandēti citām vienībām. Rotas uzdevumu izpildē iesaistāmo karavīru skaits ir 60, savukārt liela mēroga valsts pasākumu nodrošināšanai vajadzīgi 80, tāpēc rotas komandierim jābūt labām organizatora iemaņām, lai nodrošinātu visu nepieciešamo vajadzīgajā līmenī, vietā un laikā.

«Nu jau tā ir gluži ikdienišķa parādība, ka Godasardzes rotas karavīrs, tikko ieradies no mācībām poligonā, skrien nomazgāties, noskūties, pārģērbties, lai paspētu uz ceremoniālu pasākumu, kur mums jāpiedalās. Lielajos pasākumos, karavīri pēc katra ceremonijas posma, steidzas uz nākamo vietu, kur ir jābūt un jānodrošina godasardzes pienākumi,» stāsta komandieris.

Kapteinis Jānis Viškurs apzinās, ka militāru draudu apstākļos karavīri primāri tiek norīkoti dienestam citās, stratēģiski svarīgākās vienībās. Tomēr viņa atbildība un rūpes ir par Godasardzes rotu, un, jūtot lepnumu par darbu, kas tiek veikts, viņš novēl Godasardzes rotai piedzīvot laiku, kad tā darbosies pilnā — 300 karavīru — sastāvā.

Attiecībās ar saviem karavīriem kapteinis Jānis Viškurs kā būtisku stūrakmeni min savstarpēju cieņu un cilvēcību. Viņš ir pārliecināts, ka esošajos apstākļos citādi nevar.

«Mums ir kopīgs mērķis, kopīgs dienests, kopīgi apstākļi, kuri jāņem vērā. Ja to dara ar savstarpēju izpratni, var sasniegt vairāk, pat ja jārēķinās ar ļoti pieticīgiem resursiem,» ar pārliecību uzsver rotas komandieris. «Es bieži savējiem saku un ticu, ka būs pamats to atkārtot arī turpmāk, — man ir gods plecu pie pleca būt ar jums līdzās uzdevumos!»

Dalies ar šo ziņu