NATO 2030 – kāda būs NATO nākotne?

NATO
Sargs.lv
NATO
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Otrdien NATO ārlietu ministru konferences ietvaros prezentēts ziņojums par NATO nākotnē: “NATO 2030: vienoti jaunā laikmetā” (NATO 2030: United for a new era). Ziņojums pašlaik ir nozīmīgākais NATO plānošanas dokuments, kas visdrīzāk noteikts alianses attīstību nākamo desmit gadu laikā.

Ziņojumu prezentējis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, kas uzsvēra – ziņojums ir tapis, konsultējoties ar sabiedrības grupām, jaunajiem līderiem, parlamentu pārstāvjiem, privātā sektora ekspertiem un sabiedrotajām valstīm. Paredzams, ka dokuments būs pamatā ierosinājumiem, ko NATO ģenerālsekretārs ierosinās nacionālajām valdībām nākamajā NATO samitā.

Ziņojumā minēts, ka NATO pēdējo gadu laikā izdevies veiksmīgi pielāgoties jauniem mūsdienu draudiem, taču nākotnē ir nepieciešams turpināt “divu veidu atturēšanas pieeju” un dialogu ar Krieviju, kā arī veltīt ievērojamus laika un politiskos resursus, lai reaģētu uz drošības draudiem, ko rada Ķīna. Jaunās tehnoloģijas ir viena no nākotnes iespējām, tāpēc nepieciešams rīkot digitālu valdību samitu kopā ar privātā sektora pārstāvjiem, lai apspriestu mākslīgā intelekta nozīmi drošības jautājumos. Kopumā ziņojumā publicētas 138 rekomendācijas 60 lapaspušu garumā.

Ziņojuma autoriem tika dots uzdevums sagatavot rekomendācijas trīs jautājumos: 1) Sabiedroto vienotības, solidaritātes un saliedētības stiprināšana, tai skaitā nostiprinot transatlantisko attiecību centrālo lomu; 2) NATO dalībvalstu savstarpējo politisko konsultāciju un koordinācijas uzlabošana; 3) NATO politiskās lomas stiprināšana un atbilstošu instrumentu izstrāde, kas ļautu aliansei reaģēt uz esošajiem un nākotnes draudiem un izaicinājumiem pret Alianses drošību no visiem stratēģiskajiem virzieniem.

Lēmumu pieņemt radikālus mērus alianses tālākai attīstības plānošanai ievērojami ietekmēja pērn Francijas Prezidenta Emanuēla Makrona izteiktās piezīmes par “NATO smadzeņu nāvi” stratēģiskās koordinācijas un ASV vadības trūkuma dēļ. Piezīme izraisīja vētrainu reakciju NATO valstu līderu starpā. 2019. gada decembrī NATO samitā Londonā NATO dalībvalstu līderi rosināja NATO ģenerālsekretāram sagatavot reflektīvu skatījumu par NATO darbību ar mērķi nākotnē stiprināt Alianses politisko dimensiju.

Ziņojumu veidojusi neatkarīga autoru grupa no Kanādas, Dānijas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Nīderlandes, Polijas, Turcijas, Apvienotās Karalistes un ASV, tās vadībā ir bijis Jenss Stoltenbergs, doktors Tomass de Maiziere (Thomas de Maizière) un doktors Vess Mičels (Wess Mitchell)

Dalies ar šo ziņu