NATO saņem pēdējo no pasūtītajiem pieciem izlūkdroniem

NATO
Sargs.lv/ukdefencejournal.org.uk
NATO
Foto: Foto: Juris Stoļarovs/Aizsardzības ministrija

NATO Virszemes izlūkošanas spēki (Alliance Ground Surveillance(AGS)) saņēmuši pēdējo no piecām pasūtītajām bezpilota izlūkošanas lidmašīnām RQ – 4D.

Izlūklidmašīna Sigonellas NATO gaisa spēku bāzē Sicīlijā Itālijā ieradās pagājušajā nedēļā no Palmdeilas Gaisa spēku bāzes ASV. Bezpilota lidaparāta pārlidojums līdz Eiropai ilga ap 20 stundām.

“Es lepojos ar NATO AGS spēkiem un visu AGS komandas darbu. Pēc skaita piektās un noslēdzošās “Phoenix” lidmašīnas ierašanās šeit Sigonellā ir ievērojams sasniegums mums visiem.  Līdz šim mēs esam aizvadījuši daudz mācību un veikuši milzu sagatavošanos darbus šī projekta ieviešanai. Mēs ceram turpināt mūsu smago darbu, saņemot arī lidmašīnu, kas ir pēdējā no kopumā piecām pasūtītajām. Kopā ar uzņemošās valsts Itālijas kolēģiem, NATO Sabiedroto apvienoto spēku augstāko pavēlniecību Eiropā (SHAPE), NATO valstīm un aizsardzības industriju, mēs nākamajos mēnešos turpināsim paplašināt savu infrastruktūru un spējas. Mēs turpinām īstenot apņemšanos veicināt šīs svarīgās spējas attīstību visas Alianses labā,” sacīja NATO AGS spēku komandieris brigādes ģenerālis Hjūstons Kantvels.

Par Alianses Virszemes izlūkošanas sistēmas uzturēšanu atbild NATO Alianses Virszemes izlūkošanas sistēmas vadības aģentūra (NASIVA).

“Aptuveni gadu pēc pirmā lidaparāta ierašanās Sigonellā, piektās NATO AGS RQ-4D lidmašīnas nosēšanās iezīmē piegādes posma noslēgumu mūsu kopīgās izlūkošanas sistēmas gaisa segmenta komplektācijā. Nav šaubu, ka nākotnē mūs sagaida liels darbs, taču mēs visi šeit, NASIVA, esam koncentrējušies uz programmas tālāko virzīšanu un AGS sistēmas nodošanu NATO AGS spēkiem,” sacīja aģentūras ģenerāldirektors Brigādes ģenerālis Folkers Samanns.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka viena no NATO Virszemes izlūkošanas spēku dalībvalstīm ir arī Latvija. NATO AGS projekta izmaksas lēšamas aptuveni 1,5 miljardu ASV dolāru apjomā.

Dalies ar šo ziņu