Par iespējamiem sankciju pārkāpumiem “Swedbank” veic arī iekšējo izmeklēšanu

Latvijā
Sargs.lv
Swedbank
Foto: Foto: Reuters/Scanpix

Ziņas par iespējamajiem sankciju režīma pārkāpumiem, kuros bijusi iesaistīta “Swedbank”, apkalpojot viena miljona eiro transakciju starp Krievijas ieroču ražošanas koncernu "Kalashnikov" un tā ASV partneri, šobrīd pārbauda izmeklējošās iestādes Zviedrijā un Igaunijā, tā aizsardzības nozares ziņu portālam “Sargs.lv” pavēstīja “Swedbank”  mediju attiecību vadītājs Latvijā Jānis Krops.

Iepriekš Latvijas sabiedrisko mediju portāls “LSM.lv”, atsaucoties uz Zviedrijas sabiedriskās raidorganizācijas “SVT” vēstīto, rakstīja, ka no Krievijas "Kalashnikov" uz ASV aizceļojuši 1,04 miljoni ASV dolāru (aptuveni 940 tūkstoši eiro). Par darījumiem atbildīgs bijis "Kalashnikov" koncerna turētājs un nozīmīgs bankas "Swedbank" klients Iskanders Mahmudovs. Naudas summa uz "Bank of America" kontu, ko kontrolē "Kalashnikov USA" vadībā esoši cilvēki, pārskaitīta ar četru Virdžīnu salās reģistrētu kompāniju starpniecību.

Kalashnikov

Foto: www.pixabay.com

Krops atzina, ka līdztekus banku uzraugu sāktajām izmeklēšanām iekšējo izmeklēšanu veic arī “Swedbank”. “Pēdējās dienās medijos publicētās ziņas nav nekāds jaunums, jo Zviedrijas sabiedriskā televīzija jau vairākkārt ir veidojusi sižetus ar līdzīgiem tematiskajiem uzstādījumiem. Par izskanējušo informāciju arī “Swedbank” veic iekšējo izmeklēšanu, lai identificētu jomas, kurās varēja pastāvēt risks, ka banku, iespējams, izmantoja negodprātīgiem mērķiem. Šo pārbaudi plānots pabeigt nākamā gada sākumā.”

J. Krops arī piebilda, ka “Swedbank” aktīvi sadarbojas ar izmeklējošajām iestādēm un sniedz visu nepieciešamo informāciju, “lai pēc iespējas ātrāk noskaidrotu patiesību.”  

“Jāņem arī vērā, ka “Swedbank” ir zemu risku banka, kura jau vairākus gadus ir apzināti izvēlējusies nesadarboties ar klientiem ārpus Eiropas Savienības valstīm, Eiropas Ekonomiskās zonas vai kuru rezidences valstis ir Kipra, Malta, Luksemburga, Lihtenšteina un Lielbritānija”, pauda J. Krops.

Tāpat banka turpina veikt savu klientu izpēti un uzraudzības funkcijas esošajiem darījumiem. “Latvijā vien pērn “Swedbank” Finanšu izlūkošanas dienestam ir ziņojusi par vairāk nekā 700 aizdomīgiem darījumiem, kas vidēji ir divi ziņojumi dienā. Paralēli ikdienas darbam “Swedbank” Grupas līmenī ir izstrādāts plāns, ar kura palīdzību analizēt esošās uzraudzības metodes un veikt nepieciešamās izmaiņas. Plānam ir 132 punkti, no kuriem vairāk nekā pusi paredzēts pabeigt līdz nākamā gada sākumam,” pauda J. Krops.

Dalies ar šo ziņu