ASV un Igaunija sadarbosies kiberdraudu atpazīšanā

Ārvalstīs
Sargs.lv/FirfthDomain.com
kiberdrošība
Foto: Foto: PA Wire/PA Images

Speciālisti no Igaunijas un ASV sadarbosies jaunā projektā, kas paredzēts, lai palīdzētu abām valstīm atvieglot kiberdraudu informācijas apmaiņu, informē portāls “Fifth Domain”.

Piecu gadu ilgā sadarbība palīdzēs valstu izlūkdienestiem rast veidu, kā apmainīties ar sensitīvu informāciju, ar kuru parasti nedalās pat sabiedrotie. Savu virtuālo draudu atklāšana nozīmē pastāstīt citiem par savām vājībām.

Mūsu valsts to vēlas darīt.” Norāda Igaunijas Aizsardzības investīciju centra ģenerāldirektors Kusti Salms (Kusti Salm). Viņš piebilst, ka, kaut arī kiberdrošības tehnoloģiju jomā izmaiņas notiek ātri, tomēr pagaidām nav izpētīts veids, kā dalīties ar valstu izlūkdienestu datiem par kiberdrošību vienlaikus neradot valstij drošības riskus. “Šajā konkrētajā jomā nav piedzīvots īpašs progress. Šāda sadarbība ir diezgan ambicioza,” portālam uzsver K. Salms.

Igaunijas Aizsardzības investīciju centrs pārrauga valsts militārā aprīkojuma iegādi un izpēti. K. Salms norāda, ka organizācijas kontrolē ir aptuveni 60% no kopējā valsts aizsardzības budžeta, kas šobrīd ir aptuveni 660 miljoni ASV dolāru.

Kopš 2007. gada, kad Igaunija piedzīvoja milzīgu kiberuzbrukumu, tā ir bijusi kā frontes līnija kiberaizsardzībai no Krievijas. Kremlis gan noliedzis jebkādu saistību ar 2007. gada uzbrukumu, taču rietumvalstu amatpersonas to uztvērušas nopietni, tāpēc NATO nekavējoties Tallinā izveidoja arī Kiberaizsardzības Ekselences centru, norāda “Fifth Domain”.

Jaunās sadarbības ar ASV mērķis ir automatizēt izlūkdatu koplietošanas procesu, kas nozīmē, ka tiktu radīta iespēja nepārtraukti apmainīties ar daudziem datiem, kas iegūti no abu sabiedroto sensoriem, portālam norāda K. Salms. “Kiberdraudi vienmēr pieaug un tiem nav nacionālo robežu,” viņš piebilst.

Sākotnējais ieskats par projekta rezultātiem paredzēts aptuveni pēc trīs gadiem. Igaunijas amatpersonas ir paziņojušas, ka kādā brīdī projektam varētu pievienoties arī citas valstis, tostarp Eiropas Savienības valstis.

Projekta galvenais sadarbības partneris ir Igaunijas uzņēmums “Cybernetica”, kas jau līdz šim bijis nopietna sastāvdaļa valsts publiskā sektora aizsardzībā pret hakeriem. “Šis ir pirmais gadījums, kad starp abām valstīm izveidota vienota kiberplatforma,” norādījis uzņēmuma ģenerāldirektors Olivers Vārtnū (Oliver Väärtnõu).

Igaunijas amatpersonas portālam nenorāda, cik liels finansiālais atbalsts tiks saņemts no ASV. “Es var vien apstiprināt, ka starp ASV un Igauniju noslēgts sadarbības līgums, atrunāts kopīgs finansēšanas modelis un sadalītas arī darba jomas,” portālam norāda K. Salms.

Dalies ar šo ziņu