12 tūkstoši somu uzsākuši obligāto militāro dienestu

Ārvalstīs
Sargs.lv/yle.fi
Somija
Foto: Foto: AFP/Scanpix

2020. gada sākumā 12 tūkstoši Somijas jauniešu uzsākuši militāro apmācību, turklāt tas notiek jaunā kārtībā. Valsts amatpersonas šogad plāno samazināt arī jauniesaukto “caurkrišanas” apjomu zem 15%, vēsta Somijas sabiedriskais medijs “Yle”.

Lielākā daļa no jauniesauktajiem – 10 tūkstoši – izvēlējušies dienēt armijā, kamēr pārējie sadalīti starp gaisa spēkiem, jūras spēkiem un robežsardzi. Savukārt armijā dienošie nosūtīti uz Somijas lielākajām bāzēm Kainū, Karēlijā un Pori. Militārais dienests Somijā ir obligāts, un tas parasti ilgst no pieciem līdz 11 mēnešiem.

2018. gadā militāro dienestu uzsāka 24 tūkstoši Somijas pilsoņu, lielākā daļa no tiem vīrieši un tikai ap tūkstoti sieviešu, kuras dienestā kopš 1995. gada var pieteikties brīvprātīgi. Šogad Somijas bruņotie spēki nolēmuši veikt eksperimentu un ļaut sievietēm un vīriešiem kazarmās dzīvot kopā, informē “Yle”.

Statistika rāda, ka aptuveni 15% jauniesaukto gadā militāro dienestu nepabeidz un no tā tiek atskaitīti pirms termiņa. Tieši tāpēc Somijas valdība izstrādājusi jaunu apmācību programmu, kas paredz dienesta gaitas sadalīt sešu nedēļu segmentos, sākot ar jauniesaukto fāzēm un turpinot ar specializētiem kursiem, kuri paredzēti katra jauniesaucamā militārajai specialitātei.

Lielākie izaicinājumi pēc bruņoto spēku vadības domām varētu būt tieši pirmajās nedēļās, jo jaunā sistēma paredz pirmajās nedēļās veikt ievadkursus, kādi iepriekš nav notikuši. Šāds lēmums pieņemts, lai izvairītos no pārlieku ilgā laika, kad tika meklētas vienības, kurām kadetus iespējams piekomandēt.

Somija, līdzīgi kā tās kaimiņvalstis Norvēģija, Zviedrija un Igaunija ir to Eiropas valstu vidū, kuras atjaunojušas obligāto militāro dienestu. Pēc likuma katram Somijas vīrietim, kas sasniedzis 18 gadu vecumu, jāierodas iesaukšanas birojā. Tiem, kuri tiek novērtēti kā militārajam dienestam nederīgi, jāpilda civilais dienests kādā citā valdības organizācijā.

Militāro dienestu ir iespējams izpildīt arī vēlāk, ja jauniesaucamajam ir reāls iemesls to pārcelt uz vēlāku laiku, un to var izpildīt līdz 60 gadu vecumam. Ārzemēs dzīvojošie Somijas pilsoņi saņem dienesta termiņa pārcelšanas atļauju, bet tiem, kuri nav izpildījuši savus pienākumus militārajā vai civilajā dienestā, pēc 28 gadu vecuma sasniegšanas tiek liegta iespēja saņemt Somijas pilsoņa pasi.

Pēc obligātā dienesta pienākumu izpildīšanas kadeti nonāk Somijas armijas rezervistu sarakstā, un līdz 50 gadu vecumam viņi var tikt nosūtīti uz “zināšanu atsvaidzināšanas” mācībām vai pat izsaukti uz reālu karadarbību, ja valsts bruņotajiem spēkiem rodas tāda nepieciešamība.

Dalies ar šo ziņu