Video: ieskats Sauszemes spēku karavīru iesvētībās jeb kas ir "berešu maršs"

"Berešu maršs" ir sena Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes tradīcija. Tas ir 24 stundu garš pārgājiens, kura laikā, orientējoties apvidū, tiek nosoļots vismaz ap 50-70 kilometru, vairākos kontrolpunktos veicot dažādus praktiskus un teorētiskus uzdevumus. Tie, kuri tiek līdz galam, iegūst tiesības nēsāt bereti un vienības kokardi, tādējādi apliecinot piederību konkrētai vienībai.

Marša laikā tiek pārbaudītas dažādas karavīru individuālās iemaņas, piemēram, kaujas šaušanā, patrulēšanā, pirmās palīdzības sniegšanā, sakaru procedūrās, šķēršļu pārvarēšanā, atjautībā, spējā orientēties apvidū un citās.

"Sargs.lv" jau rakstīja, ka šogad maršā startēja 75 karavīri, taču līdz finišam netika visi - grūtās trases un veselības sarežģījumu dēļ 11 karavīri izstājās. Taču viņi var satrenēties un sakopot spēkus, lai pēc apmēram pusgada šo berešu maršu mēģinātu veikt vēlreiz.

Kā atzīst 1. mehanizētā kājnieku bataljona virsseržants štāba virsseržants Aivis Ozoliņš, šis berešu maršs savā ziņā ir jauno karavīru iesvētības. "Beretei ir arī simboliska nozīme – tā apliecina karavīra spējas, ka viņš var tikt galā ar dažādiem pārbaudījumiem. Līdz ar to dienesta biedri uz konkrēto karavīru var paļauties, zinot, ka teorētiskās zināšanas viņš spēs pielietot praksē. Redzu, ka šodien trasē esošajiem karavīriem acis spīd, un viņi grib sevi pierādīt. Tas ir arī veids, kā nostiprināt pašapziņu," sacīja štāba virsseržants A. Ozoliņš.

Dalies ar šo ziņu