Nacionālajos bruņotajos spēkos dienestu sāk pirmais militārais farmaceits

NBS
Sargs.lv
NBS farmaceits
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nacionālajos bruņotajos spēkos dienestu sācis pirmais militārais farmaceits. Līdz šim par ārstniecības līdzekļu apriti bruņotajos spēkos gādāja civilie darbinieki un militārie ārsti. Ieviešot jaunus militārā farmaceita un viņa asistenta amatus, NBS ārsti tiek atslogoti no viņu profesijas kompetencēm neraksturīgām funkcijām un var fokusēties un pamatuzdevumu – ārstēšanu, norāda NBS Apvienotā štāba Medicīnas dienesta galvenais vadības ārsts pulkvežleitnants Normunds Vaivads.

NBS farmaceits zāles pie letes neizsniedz

Vispirms jālauž mīts, ka farmaceits ir tas, kurš tikai izsniedz zāles. Patiesībā viņa loma ir daudz plašāka un nozīmīgāka. Nacionālajos bruņotajos spēkos tā ir ārstniecības līdzekļu aprites plānošana, sākot no medikamentu iepirkšanas un uzglabāšanas, beidzot ar utilizāciju. 

Kā stāsta pulkvežleitnants Normunds Vaivads, kurš pats kā galvenais ārsts Ādažu bāzes NP 3. RNC medicīnas aprūpes centrā nostrādājis 16 gadus, fakts, ka iepriekš NBS nav bijis militārā farmaceita amats, nenozīmē, ka ārstniecības līdzekļu aprite līdz tam bijusi neefektīva. Nebūt ne, taču tad farmaceita pienākumus daļēji pildījuši ārsti, un tas viņiem bijis papildus slogs. Jo ārsta galvenais uzdevums ir pacienta ārstēšana, izrakstot konkrētu medikamentu vai manipulāciju, nevis raizēšanās par to, kā, kad  un par cik šo līdzekli iepirkt, kā glabāt, kā izsniegt un norakstīt.

“Var teikt, ka iztrūka visaptverošas ārstniecības līdzekļu aprites sistēmas. Jo tieši farmaceits ir tas, kurš vislabāk zina, kā pareizi plānot un organizēt pilnu ārstniecības līdzekļu aprites ciklu.”
Normunds Vaivads
NBS Apvienotā štāba Medicīnas dienesta galvenais vadības ārsts
pulkvežleitnants Normunds Vaivads

Līdz šim bruņoto spēku militāro amatu klasifikatorā pat nebija tāda amata – militārais farmaceits, turklāt, nav bijis arī atbilstoša speciālista – ar pieredzi un zināšanām galvenokārt farmācijas nozarē un militāro izglītību. Pēc pulkvežleitnanta N. Vaivada stāstītā – šos pienākumus līdztekus bruņoto spēku ārstiem veikuši vēl daži darbinieki gan ar civilo, gan militāro izglītību, taču process esot bijis diezgan sadrumstalots. Turklāt farmaceitam, kurš iepriekš strādājis savā nozarē, ir vēl kāda priekšrocība – viņš ir labi informēts par farmācijas tirgu kopumā – medikamentu pieejamību, cenām, reģistrāciju un citiem aktuāliem jautājumiem. Tās ir specifiskas lietas, kuras ārsts nevar zināt.

Pirmais militārais farmaceits un viņa komanda

2019. gada 22. novembrī Nacionālajā aizsardzības akadēmijā notika kārtējais Virsnieka specialitātes pamatkursa izlaidums. To ar virsleitnanta pakāpi absolvēja 19 absolventi – dažādu jomu speciālisti, kuri savu profesionālo dienestu turpina nu jau Nacionālajos bruņotajos spēkos. Viņu vidū – gan juristi un informācijas tehnoloģiju speciālisti, gan psihologi un kapelāni.

Šo kursu absolvēja arī pirmais Nacionālo bruņoto spēku farmaceits – virsleitnants Jevgēņijs Znotiņš. “Līdz šim neviens no šīs, neslēpsim – labi apmaksātās – farmācijas nozares nebija izvēlējies dienestu Nacionālajos bruņotajos spēkos. Virsleitnants J. Znotiņš ir pirmais, un tagad viņš ir NBS Apvienotā štāba Medicīnas dienesta Ārstniecības līdzekļu daļas vadības farmaceits," saka pulkvežleitnants N. Vaivads.

Taču viņš te nav viens, viņa komandā ir arī farmaceita asistente – seržante Laura Viļuma, kurai ir ilggadēja militāra pieredze. Kā bijusī Nodrošinājuma pavēlniecības Apgādes pakalpojumu centra Medicīnisko iekārtu un medikamentu noliktavas priekšniece viņa zina šo jomu visās detaļās vienību līmenī. "Tagad seržantei L. Viļumai ir brīnišķīga iespēja Apvienotā štāba līmenī šo sistēmu regulēt un uzlabot, palīdzot savam kolēģim,” saka pulkvežleitnants N. Vaivads.  Tāpat viņiem palīdz farmaceite Diāna Ivanova, kura ir civilais darbinieks Nodrošinājuma pavēlniecības štāba Medicīnas daļā, kā arī civilā darbiniece farmaceita amatā Olga Ratmane Kājnieku skolā Alūksnē.

“Bija patīkami redzēt, ka jau pirmajā sapulcē ar NBS nodrošinājuma ekspertiem farmaceiti izrādīja iniciatīvu un profesionalitāti ārstniecības līdzekļu aprites organizēšanā. Jo nav noslēpums, ka ikviens ārsts savos krājumos visdrīzāk gribēs visus medikamentus, kuri kādā brīdī varētu noderēt," pauž pulkvežleitnants N. Vaivads.

Farmaceita uzdevums ir saprast, cik tas būs efektīvi, lietderīgi un galu galā – cik tas izmaksās. Lai nerodas situācija, ka ir pieprasītas tādas zāles, kuras beigās ieguļas plauktā un vēlāk tiek norakstītas.

NBS Medicīnas dienesta galvenais vadības ārsts norāda - nav jēgas pirkt medikamentus, kuri varētu būt vajadzīgi tikai dažiem karavīriem. Tādā gadījumā efektīvāk esot izmantot sistēmu, ka karavīrs pret recepti tos nopērk aptiekā un izdevumus pēc tam kompensē NBS, kā tas jau notiek līdz šim.

No slimnīcas līdz bruņotajiem spēkiem

Virsleitnants J. Znotiņš absolvējis R. Stradiņa universitāti un farmaceita profesijā strādā jau kopš 2006. gada. Sācis kā farmaceita palīgs kādā aptiekā, tad bijis aptiekas vadītāja vietnieks Latvijas Onkoloģijas centra slēgta tipa aptiekā un visbeidzot kļuvis par atbildīgo farmaceitu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas slēgta tipa aptiekā, atbildot tieši par slimnīcas aseptiskā bloka darba organizēšanu un plānošanu -  Pirms tam strādājis arī Latvijas Onkoloģijas centra aptiekā, līdz ar to ir pieredze, kā medikamentu aprite notiek tādās lielās organizācijās kā slimnīcas. Tad uzzinājis par Virsnieka specialitātes pamatkursu Nacionālajā aizsardzības akadēmijā.

“Jau studiju laikā sāku interesēties par bruņotiem spēkiem, biju redzējis vairākas NBS organizētas izstādes. Vienmēr ir bijusi vēlme pievienoties, taču iepriekš nebija tāda amata kā militārais farmaceits, vairāk bija pieprasīti ārsti. Tāpēc pēc studijām sāku strādāt savā profesijā, taču interese par militāro jomu nekur nepazuda. Visbeidzot 2019. gada rudenī dzīve piespēlēja izdevību apvienot profesiju ar militāro dienestu. ”
NBS farmaceits
NBS Apvienotā štāba Medicīnas dienesta Ārstniecības līdzekļu daļas vadības farmaceits
virsleitnants Jevgēņijs Znotiņš

Virsnieka speciālista pamatkurss norisinājās no 2019. gada septembra līdz novembrim. Tas tika īstenots trīs posmos. Sākotnēji NBS Kājnieku skolā Alūksnē tika apgūtās karavīra pamatiemaņas, Instruktoru skolā Cēsīs – instruktoram nepieciešamās zināšanas, savukārt, noslēdzošajā apmācības posmā – Nacionālajā aizsardzības akadēmijā tika apgūtas virsniekam nepieciešamās iemaņas un zināšanas. 

Savus jaunos amata pienākumus kā militārais farmaceits virsleitnants J. Znotiņš pilda kopš šī gada sākuma, bet jau tagad ir apmierināts ar izdarīto izvēli. “Šeit ir jauns darbs, kurā noderēs mana iepriekšējā pieredze, jo arī iepriekš esmu plānojis ārstniecības līdzekļu apriti, tikai slimnīcu ietvaros,” piebilst farmaceits.

Arī pulkvežleitnants N. Vaivads apstiprina, ka jauns un profesionāls skatījums no malas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem nāks par labu. Un komandu stiprina arī seržante L. Viļuma kā farmaceita asistente.

“Man kā instruktoram šī ir viena no augstākajām latiņām dienestā, jo tagad plānošana notiek jau Apvienotā Štāba līmenī. Tā man pašai ir izaugsme. Lai arī jau iepriekš esmu plānojusi un organizējusi, bet vairāk darbojos loģistikas jomā, te plānošana notiek jau stratēģiskā līmenī. Liekot kopā kompetences ar kolēģi virsleitnantu J. Znotiņu, mēs varam analizēt pašreizējo NBS ārstniecības līdzekļu aprites sistēmu un attīstīt to.”
NBS farmaceita asistente
NBS Apvienotā štāba Medicīnas dienesta Ārstniecības līdzekļu daļas vadības farmaceita asistente
seržante Laura Viļuma

Medikamentu krīzes rezerves armijā

NBS pēdējo gadu laikā strauji attīstās, līdz ar to pieaug arī vajadzības – gan armijai, gan Zemessardzei. Tam visam ir vajadzīgs nodrošinājums, tai skaitā arī ar ārstniecības līdzekļiem, norāda NBS Medicīnas dienesta galvenais vadības ārsts pulkvežleitnants N. Vaivads. Līdz ar jaunu vienību attīstību papildus bruņoto spēku vienību ilggadējām ārstniecības iestādēm tiek reģistrētas vēl citas, lai medicīnas nodrošinājums visiem NBS karavīriem un zemessargiem būt pieejams pēc iespējas tuvāk viņu vienībām.

Turklāt, kā to paredz visaptveroša valsts aizsardzības ideja, arī pašiem Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir jādomā par ārstniecības līdzekļu un medikamentu rezervēm iespējamām krīzes situācijām.

Līdzīgi kā ikviens Latvijas iedzīvotājs tiek aicināts mājās turēt t.s. “72 stundu mugursomu” ārkārtas gadījumiem, kurā ir gan sausā pārtika, siltas drēbes, priekšmeti uguns iegūšanai, gan pirmās medicīniskās palīdzības aptieciņa, arī bruņotajiem spēkiem ir jābūt šādām rezervēm. Kā informē pulkvežleitnants N. Vaivads, šobrīd  rezultējas darbs pie Farmācijas likuma grozījumiem, lai armija savām vajadzībām šādas rezerves varētu glabāt. “Mums jāveido medikamentu noliktava gan miera laikam, gan iespējamai krīzei. Un šiem krājumiem ir jābūt pēc iespējas efektīvākiem. Tāpēc farmaceita un viņa palīgu loma NBS ir ļoti būtiska,” rezumē galvenais vadības ārsts pulkvežleitnants N. Vaivads.

Dalies ar šo ziņu