Austrumu robežas sargāšanā iesaista 71 policijas speciālo uzdevumu bataljona darbinieku

Latvijā
LETA
Valsts policijas darbinieki mācību "Nemieri 2018" laikā
Foto: Foto: Valsts policija/Flickr

Latvijas-Baltkrievijas robežas sargāšanā palīgā Valsts robežsardzei un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem devies 71 Valsts policijas (VP) Speciālo uzdevumu bataljona darbinieks.

Ņemot vērā ārkārtējo situāciju Latvijas-Baltkrievijas robežā, VP sniegs atbalstu Valsts robežsardzei un ir mobilizējusi gan savus iespējamos cilvēkresursus, gan arī materiāltehnisko nodrošinājumu, aģentūra LETA noskaidroja VP.

Patlaban VP uz četrām nedēļām uz Latvijas pierobežu ir komandējusi 71 Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljona darbinieku no visiem Latvijas reģioniem, izņemot Rīgas reģionu.

Latvijas pierobežā papildu norīkotie darbinieki savus pienākumus sākuši pildīt šodien, kopīgi ar robežsargiem veicot patrulēšanu pierobežā.

Papildu atbalstu robežsardzei diennaktī sniegs arī 36 VP Latgales reģiona pārvaldes policisti.

Tāpat VP patlaban nepārtraukti atrodas patvēruma meklētāju centrā "Mucenieki", tur šobrīd 24 stundas diennaktī ir norīkots policijas postenis. Policija uzrauga, lai patvēruma vietā tiktu ievērota sabiedriskā kārtība un drošība. Nepieciešamības gadījumā atbalstu šajā vietā ir gatavi sniegt arī tuvākie teritoriālie iecirkņu posteņi.

Policijas darbinieki arī aktīvi strādā ar pierobežas iedzīvotājiem un uzņēmumiem, tos aptaujājot. Vienlaikus dienesti strādā arī pēc operatīvā plāna, sniedzot kolēģiem informatīvo atbalstu.

Jau ziņots, ka valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, otrdien nolēma izsludināt ārkārtējā situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Valdības lēmums arī paredz Nacionāliem bruņotiem spēkiem un policijai sniegt palīdzību Valsts robežsardzei Latvijas-Baltkrievijas robežas robežuzraudzības nodrošināšanā, lai nepieļautu robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Vēl pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas jau iepriekš bija ieviesta pastiprināta robežas uzraudzība un mobilizēti Valsts robežsardzes un armijas resursi zaļās robežas uzraudzībai. Tāpat atbalstu sniedz četri Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras "Frontex" eksperti.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks pagājušajā nedēļā uzdevis Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem paplašināt kopš 12.jūlija sniegto atbalstu robežsardzei. Armijai uzdots nodrošināt valsts austrumu robežas aizsardzību, izvēršot papildus novērošanas sistēmas, nodrošinot bezpilota lidaparātus, norīkojot papildus personālu, kā arī rīkojot regulāras militārās mācības.

Dalies ar šo ziņu