NATO padome apspriedīs jautājumu par Sīrijas notriekto Turcijas lidmašīnu

Sargs.lv

NATO padome apspriedīs jautājumu par Sīrijas notriekto Turcijas lidmašīnu

Saasinoties spriedzei ap Sīrijas notriekto Turcijas lidmašīnu, šis jautājums otrdien pēc Ankaras pieprasījuma tiks apspriests NATO padomē, paziņojušas alianses amatpersonas.

Kā norādījusi NATO preses pārstāve Oana Lungesku, Turcija atsaukusies uz NATO līguma ceturto pantu, kas dod dalībvalstīm tiesības lūgt šādas konsultācijas, ja apdraudēta to drošība, teritoriālā viengabalainība vai politiskā neatkarība.

Tikmēr Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs aicinājis Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu "kļūdaini neuzskatīt, ka tas var rīkoties nesodīti".

Kā ziņots, Turcijas ārlietu ministrs Ahmeds Davutoglu svētdien pavēstīja, ka iznīcinātājs "F-4", ko piektdien notrieca Sīrija, tobrīd atradies starptautiskajā gaisa telpā, bet stundas ceturksni pirms tam uz īsu mirkli šķērsojis Sīrijas gaisa telpas robežu.

"Saskaņā ar mūsu atzinumu lidmašīna notriekta starptautiskajā gaisa telpā, 13 jūras jūdzes (24 kilometrus) no Sīrijas robežas," viņš sacījis telekanālam TRT. "Lidmašīna netika izrādījusi nekādas naidīguma pazīmes pret Sīriju un tika notriekta aptuveni 15 minūtes pēc tam, kad bija uz mirkli pārkāpusi Sīrijas gaisa telpas robežu," viņš norādījis.

Pēc ministra teiktā, nekāds brīdinājums no Sīrijas puses pirms tam nav saņemts.

Davutoglu atzīmējis, ka bruņojuma lidmašīnā nav bijis un tā atradusies mācību lidojumā. "Sīrijas puse labi zināja gan to, ka tā ir Turcijas lidmašīna, gan to, kāda ir tās misija," viņš piebildis.

Turcijas iznīcinātājs no radaru ekrāniem pazuda piektdien ap plkst.12 pēc Latvijas laika. Kā noskaidrojās vēlāk, sašautais iznīcinātājs nogāzies aptuveni desmit kilometrus no Sīrijas piekrastes Latākijas provincē.

Sestdien Sīrija atzina, ka notriekusi Turcijas iznīcinātāju, kurš ielidojis tās gaisa telpā.


Dalies ar šo ziņu