Visurgājēju BandVagn apkalpju apmācība Jēkabpils apkaimē

397A7496BF9045838890A014EA3347A0.jpg

Visurgājēju BandVagn apkalpju apmācība Jēkabpils apkaimē

Sadarbojoties vairākiem 2.Zemessardzes novada bataljoniem, 30.aprīlī un 1.maijā Jēkabpils apkaimē, Salas novada Ošānu karjera apkārtnē, norisinājās visurgājēju BandVagn 2062 (BV) apkalpju apmācība.

Kā apmācāmie tika iesaistīti 45 zemessargi no Zemessardzes 55. un 56.kājnieku bataljona (četras BV ekipāžas no katra bataljona), savukārt kā novērotāji piedalījās zemessargi no 32. un 25.kājnieku bataljona. Tā kā galvenais šo apmācību mērķis bija sagatavoties rudenī Ādažos plānotajai kaujas šaušanai, apmācībā tika iesaistīts Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljona speciālists seržants Kaspars Ločs.

 

Attēlos - Apmācības tika organizētas Ošānu smilšu karjerā, kur labi varēja testēt BV sarežģītos apstākļos. BV spēj veikt 31 grādu slīpumu pa sausu virsmu, 42 grādu slīpumu pa sānu nogāzi un 17 grādu slīpumu sniegā.

Apmācība tika organizēta četros apmācību laukumos. Pirmajā mācību laukumā zemessargi apguva teorētiskās zināšanas par visurgājēju BV, piemēram, tehnisko uzbūvi, ekspluatāciju, apkopi un remonta veikšanu. Nākamajā laukumā notika praktiskā braukšana šķēršļotā apvidū, apgūstot BV ekspluatāciju smagos braukšanas apstākļos. Trešais mācību laukums bija aprīkots un sagatavots, lai apgūtu pareizu bezatgrūdes lielgabala uzbūvi un darbību. Ceturtajā laukumā notika taktiskās apmācības ekipāžu sadarbībā uz uguns līnijas, ne tikai savstarpēji, bet arī ar ložmetēju apkalpi, kas veica piesegšanu un flangu apsardzi. Tika apgūti taktiskie elementi, pārvietojoties slēpti apvidū, pozīciju izvēle un maiņa, izmantojot apvidus aizsegu.

Zemessargus apmācīja darboties ar prettanku bezatsitiena lielgabaliem uz BV platformām. Pirmajā dienā notika tā sauktie sausie treniņi, bet otrajā dienā tika organizēta šaušana mērķos, izmantojot adapteri, kas imitē prettanku lielgabala šāvienu.

Viens no apmācību instruktoriem — Zemessardzes 56.kājnieku bataljona štāba virsseržants Juris Niedrītis atzīst, ka zemessargiem šīs ir vienas no visinteresantākajām mācībām. «Protams, zemessargi pietiekami daudz zina teorētisko informāciju par visurgājēju, bet tehniku nevar apgūt teorētiski, vajag izmēģināt, vajag braukt, un šīs mācības zemessargiem ir ļoti interesantas. 

Zemessargi šīs mācības ilgi gaidīja un cer, ka tās nebūs pēdējās.» 

Zemessardzes 55.kājnieku bataljona zemessargs Mārtiņš Trainis stāsta, ka tās viņam ir jau ceturtās BV apmācības, arī janvārī viņš sniedzis atbalstu energo kompānijai Latvenergo. «Esmu lauksaimnieks, tehnika man nav sveša, un BV ir ļoti interesanta un pateicīga mašīna. Ziemā braukt bija nedaudz savādāk, kad neko neredzi un nezini, kur brauc, sniegs līdz viduklim. Šobrīd ir citi braukšanas apstākļi, un man tas viss ir ļoti interesanti. Katras mācības, kurās es piedalos, ir sevis attīstība un pilnveidošana, tās stabilizē raksturu, nav nekādas nīkuļošanas. Divu dienu garumā intensīvs darbs, pēc kura ir liels gandarījums par paveikto. Protams, lauksaimniekiem tagad rit lielie pavasara darbi, bet, pamatīgāk pastrādājot un saplānojot savus darbus, spēju visu sakārtot un piedalīties BV apmācībās.»

 

Attēlos - BV ekipāžā ir četri cilvēki. Pa labi — Zemessardzes 55.kājnieku bataljona zemessardze lādētāja Inguna Černauska.

Mācību vadītājs  Zemessardzes 56. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Vents Kodors atzina, ka ar mācībām ir apmierināts. «Mācību uzdevumi ir sasniegti. Notikusi veiksmīga divu bataljonu sadarbība, un vairāk apmācītie zemessargi snieguši savas zināšanas par BV citiem zemessargiem, darbojoties kā instruktori.»

BV apkalpju apmācības apmeklēja arī Zemessardzes komandieris pulkvedis Juris Zeibārts. Viņš atzina, ka kārtējās mācības ļauj secināt, ka Zemessardzes attīstībā viss notiek pareizajā virzienā:

Priecājos redzēt zemessargu vidū jauniešus, jo šobrīd notiek strauja paaudžu maiņa. 

«Liels gandarījums ir par to, ka zemessargi ir zinoši un apmācīti un paši darbojas kā instruktori, un karavīri ir novērotāju un instruktoru lomā.

Zemessardze aktīvu BV apkalpju apmācību veic pēdējos trīs gadus, šī gada janvāris pierādīja, ka tā nepieciešama ne tikai Zemessardzei, bet arī palīdzības sniegšanai krīzes situācijās, jo BV bija viena no retajām tehnikas vienībām, kas ārkārtīgi sarežģītos apstākļos spēja palīdzēt Latvenergo.»

Diāna Selecka, virsseržante, 2. Zemessardzes novads

Foto: Diāna Selecka un Vents Kodors

Dalies ar šo ziņu