Zviedrija kopīgas Eiropas programmas ietvaros pasūtījusi 20 bruņumašīnas "Patria"

Pasaulē
Sargs.lv/Defense News
Bruņutransportieris "Patria" Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
Foto: Bruņutransportieris "Patria" Foto: štvsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Zviedrija ir kļuvusi par trešo valsti pēc Somijas un Latvijas, kas pasūtījusi jaunos bruņutransportierus "Patria" kopīgu Eiropas pētniecības un izstrādes pasākumu ietvaros. Paredzēts, ka drīzumā tai sekos arī Vācija. Zviedrijas Valsts Aizsardzības materiālu pārvalde (FMV) 17. aprīlī pasūtīja 20 6x6 transportlīdzekļus "Patria", ziņo Somijas ražotājs.

"Pansarterrängbil 300″, kā transportlīdzekļus dēvēs Zviedrijā, piegādes sāksies 2023. gadā. Šis transportlīdzeklis, kas paredzēts karavīru pārvadāšanai līdz 12 cilvēkiem, būs modulārs un to varēs konfigurēt arī citiem mērķiem, piemēram, komandvadības un kontroles vai ātrās palīdzības uzdevumiem.

Saskaņā ar Zviedrijas izdevuma "SVT" ziņojumiem Stokholma plāno programmas ietvaros iegādāties vairākus simtus 6x6 transportlīdzekļu, kuru vienības cena ir 11 miljoni kronu (1,06 miljoni ASV dolāru). "Patria" un Zviedrijas amatpersonas uzteica darījumu kā Somijas un Zviedrijas sadarbības apliecinājumu, jo dzinēju un bruņojumu ir izstrādājuši Zviedrijas piegādātāji, tostarp "Scania AB".

Tikmēr arī Vācija spēra jaunu soli šajā projektā, 17. aprīlī oficiāli parakstot tehnisko vienošanos programmā, tādējādi kļūstot par oficiālu dalībnieci projektā, kurā pašlaik piedalās Somija, Latvija un Zviedrija, paziņoja "Patria". Uzņēmuma vairākuma īpašnieks ir Somijas valsts, un tā īpašnieks ir arī Norvēģijas bruņojuma uzņēmums "Kongsberg".

Latvija un Somija 2020. gadā parakstīja savstarpēju pētniecības un izstrādes līgumu, bet nākamajā gadā parakstīja programmas pamatlīgumu.

Dalies ar šo ziņu