Latvija, Somija un “Patria” paraksta līgumu par 6x6 bruņumašīnu sistēmas pētniecību un izstrādi

Tehnika un ekipējums (Papildināts)
Sargs.lv
6x6
Foto: Foto: patriagroup.com

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks kopā ar Somijas aizsardzības ministru Anti Kaikonenu (Antti Kaikkonen) un uzņēmuma Patria Land Oy” prezidentu Jusi Jarvinenu (Jussi Jarvinen) parakstīja līgumu par kopīgas 6x6 bruņumašīnu sistēmas pētniecību un izstrādi uz “Patria” transportlīdzekļu bāzes.

Bruņumašīnu izstrādes līguma mērķis ir uz vienotas platformas attīstīt uzņēmuma Patria Land Oy” ražotos 6x6 tipa transportlīdzekļus, kuri pildīs karavīru pārvietošanas un komandvadības funkcijas. Vienošanās ļaus vēlāk izstrādāt arī citus iespējamos transportlīdzekļu variantus.

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks pēc līguma parakstīšanas norādīja, ka šis ir būtisks solis Nacionālo bruņoto spēku tālākajā attīstībā, jo turpmākā sadarbība ar Somijas partneriem ļaus rast labākos risinājumus Latvijas karavīru mobilitātes palielināšanai.

Image
Patria
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Izvērtējot līdzšinējo sadarbību, esmu guvis pārliecību, ka veiksmīga projekta iznākuma gadījumā ieguvēji būs arī Latvijas industrijas uzņēmumi [..] Latvija šī projekta ietvarā lūkojas arī industriālās sadarbības un darba vietu radīšanas virzienā. Patlaban šajā projektā varētu tikt iesaistīts ap 10 līdz 20 Latvijas uzņēmumu. Ņemot vērā, ka šis projekts varētu ilgt desmit gadus, mēs ceram, ka jaunu kompāniju iesaiste turpināsies. Tāpat nav šaubu, ka pats gala produkts būs augstas kvalitātes. Mēs ceram, ka mūsu sadarbība ar Somiju turpināsies,” uzsvēra A. Pabriks.

Savukārt Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens (Antti Kaikkonen) atzina, ka noslēgtais līgums paredz, ka "Patria" izstrādās dažādu modifikāciju bruņutransportieru variantus.

Image
Patria
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Es esmu priecīgs, ka abas valstis ir spējušas vienoties par nacionālajām prasībām attiecībā pret jauno bruņutransportieru sistēmu, panākot kopīgu risinājumu. Tagad “Patria” uzdevums būs attīstīt šīm prasībām atbilstošus nepieciešamos transportlīdzekļus,” sacīja A. Kaikonens, vienlaikus paužot cerību, ka šādi izdosies radīt izmaksu efektīvu bruņotā transporta sistēmu, kas apmierinātu abu valstu sauszemes spēku vajadzības.

Savukārt uzņēmuma Patria Land Oy” prezidents Jusi Jarvinens (Jussi Jarvinen) atzina, ka uzsāktās pētniecības un izstrādes programmas ietvaros "Patria" plāno izveidot efektīvu piegādes ķēdi, tajā integrējot arī Latvijas uzņēmumus.

“Tas nozīmē, ka Latvija iegūs ne tikai transportlīdzekļus, bet arī to uzturēšanai nepieciešamo rezerves daļu piegādes drošību. Tas nozīmē, ka būs iespējams veikt šo transportlīdzekļu uzturēšanu un apkalpošanu arī krīzes brīžos. Šāda sadarbība ir īpaši svarīga, lai nodrošinātos pret iespējamām krīzēm,” uzsvēra J. Jarvinens.

Cik liela varētu būt vienas jaunās bruņumašīnas cena, uzņēmuma pārstāvji pagaidām vēl neprognozē, taču atzīst, ka pirmās bruņumašīnas veiksmīgas tālākās sadarbības rezultātā uzņēmums varētu piegādāt jau nākamā gada laikā.

Tāpat pagaidām netiek atklāts precīzs skaitlis, cik daudz bruņumašīnu veiksmīga pētniecības un izstrādes procesa rezultātā varētu iegādāties Latvijas puse. Tomēr, kā norāda A. Pabriks, runa varētu būt par vairākiem simtiem šādu mašīnu.

“Ja šīs mašīnas būs tādā kvalitātē, kādā mēs tās ceram attīstīt, mēs ar tām vēlētos apgādāt ne tikai mūsu Sauszemes mehanizēto kājnieku brigādi, bet arī četras Latvijas Zemessardzes brigādes. Tas nozīmē, ka mēs runājam par vairākiem simtiem šo tehnikas vienību. Jāsaprot, ka šīs piegādes nenotiks vienā gadā. Mēs runājam par vismaz 10 gadu ilgu projektu,” atzina Latvijas aizsardzības ministrs.

Plānots, ka jauno transportlīdzekļu izpētes fāze noslēgsies 2021. gada nogalē, pēc kā partnervalstis varēs uzsākt sarunas par jauno 6x6 bruņu transportlīdzekļu iegādi. Pirmās 6x6 transportlīdzekļu piegādes varētu notikt jau 2021. gadā. Transportlīdzekļu izstrādes līguma kopējā vērtība ir aptuveni 7,3 miljoni eiro, un tā izmaksas līdzvērtīgi segs Latvija un Somija.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 17. decembrī Latvija kopā ar Igauniju un Somiju parakstīja nodomu vēstuli par kopīgas bruņu transportlīdzekļu sistēmas izveidi, ko iecerēts pielāgot katras valsts sauszemes spēku vajadzībām. Savukārt šī gada 29. janvārī Latvija un Somija parakstīja abu valstu tehnisko vienošanos par jaunas bruņu transportlīdzekļu platformas izveidi.

Uzņēmums "Patria" aicināja Latvijas aizsardzības nozares uzņēmumus līdzdarboties jaunās bruņutehnikas veidošanā veidojot Latvijā industriālo klasteri. Kā iepriekš portālam "Sargs.lv" pauda Somijas aizsardzības uzņēmuma Latvijas meitas kompānijas "Patria Latvija" izpilddirektors Uģis Romanovs, šim aicinājumam atsaukušās vairāk nekā 50 Latvijas kompānijas. 

Pēc viņa teiktā, vēlmi iesaistīties šādā ražošanas klasterī izrādījuši uzņēmumi, kuri darbojas metālapstrādē, elektronikas sastāvdaļu ražošanā, gumijas izstrādājumu ražošanā, vieglā bruņojuma ražošanā, inženierzinātņu nozarēs un citās. Industriālā klastera mērķis ir atbalstīt iespējamo "PATRIA" 6x6 bruņumašīnu izstrādi un ražošanu Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām un citiem starptautiskiem klientiem.

"Patria" publicitātes video:

Dalies ar šo ziņu