“Patria” aicina Latvijas uzņēmumus veidot klasteri bruņumašīnu ražošanai

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Patria
Foto: Foto: patriagroup.com

Latvijas uzņēmumi aicināti iesaistīties Somijas militārās rūpniecības kompānijas “Patria” industriālajā klasterī, lai atbalstītu iespējamo “Patria” 6x6 bruņumašīnu izstrādi un ražošanu gan Nacionālo Bruņoto spēku vajadzībām, gan arī citiem starptautiskiem klientiem.

"Patria” klastera veidošanai aicina pieteikties uzņēmējus, kuri strādā tādās nozarēs kā metālapstrāde, elektronikas sastāvdaļu ražošana, gumijas un plastikas izstrādājumu ražošana, inženierzinātņu nozarēs un citās.

Aizsardības ministrs Artis Pabriks portālam “Sargs.lv” šādu “Patria” aicinājumu vērtēja pozitīvi, norādot, ka sarunu gaitā par iespējamo 6x6 bruņutransportieru iepirkumu vietējās industrijas iesaiste ir viens no svarīgākajiem punktiem, lai līgums ar Somijas ražotāju tiktu parakstīts.

““Patria” ir ļoti precīzi nolasījusi manu politisko vēstījumu. Proti, priekšrocība šajā iepirkumā būs tai kompānijai, kas nāks ar investīcijām uz Latviju, un būs gatava šeit radīt jaunas darba vietas, attīstot mūsu apgādi, veidojot industriālo bāzi un sekmējot piegāžu autonomiju. Nesenā Covid-19 pandēmija ir pierādījusi, cik svarīga ir medicīnisko aizsarglīdzekļu ražošana pašu mājās. Taču tikpat svarīga ir arī industriālā neatkarība. Šis būs piemērs, kā Latvijas aizsardzības nozare palīdzēs attīstīties visai Latvijas ekonomikai.”
Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Uzņēmuma “Patria Latvija” izpilddirektors Uģis Romānovs sarunā ar portālu "Sargs.lv" atzina, ka šāda klastera izveidošana perspektīvā palīdzēs attīstīt gan militāro rūpniecību Latvijā, gan nodrošināt bruņumašīnu detaļu piegāžu drošību.

Šobrīd “Patria Latvia”, iesaistot Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumu asociāciju, Latvijas Drošības un aizsardzības uzņēmumu federāciju, kā arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, uzrunājusi virkni uzņēmumu. Aicinājumam atsaukušās 20 kompānijas.

“Latvijas uzņēmumu spējas, kuri piesakās klastera veidošanai, ir fantastiskas. Neviens iepriekš nevarēja iedomāties, kāda mēroga projektus ir spējīgi īstenot Latvijas uzņēmumi. Esmu pozitīvi pārsteigts par to, ka mēs iepriekš esam tik maz zinājuši par to, kādas jaudas patiesībā slēpjas Latvijā. Ja mēs kaut nelielu daļu no tām spētu pavērst aizsardzības sektora virzienā, tad piegāžu drošības jautājums būtu atrisināts.”
Romanovs
"Patria Latvija" izpilddirektors
Uģis Romanovs

“Patria Latvija” izpilddirektors atzina, ka Latvijas uzņēmumu iesaiste 6x6 bruņoto platformu ražošanā būs ilgtermiņa process, jo sākotnēji būs nepieciešamas ne tikai detaļas jau pasūtīto bruņumašīnu izgatavošanai, bet vēlāk arī to uzturēšanai.

Sekmīgas sadarbības gadījumā klasterī ietilpstošie uzņēmumi varēs arī padziļināt savu sadarbību ar “Patria”. Līdztekus bruņumašīnu ražošanai “Patria” darbības virzieni iekļauj gan radaru un dažādu sensoru ražošanu, gan darbību aviācijas nozarē. Savukārt, ņemot vērā, ka viens no “Patria” līdzīpašniekiem ir Norvēģijas valdībai piederošais aizsardzības nozares uzņēmums “Konsberg”, dalība šādā klasterī būtu atslēga veiksmīgam startam starptautiskos eksporta tirgos.

Tikmēr Latvijas Drošības un aizsardzības industrijas federācijas priekšsēdētāja Elīna Egle portālam “Sargs.lv" atzina, ka “Patria” ir jau piektais lielais uzņēmums, ar kuru federācija sadarbojas Latvijas uzņēmumu klastera veidošanā. Iepriekš  to darījuši arī tādi uzņēmumi kā “Airbus” vai “Eurospike”.

Viņasprāt, ņemot vērā Latvijas uzņēmumu industriālās spējas mašīnbūvē, elektronikā, kā arī informāciju un komunikāciju tehnoloģijās, sākotnējā fāzē “Patria” varētu turpināt sarunas ar kādiem astoņiem uzņēmumiem. Vienlaikus nedrīkst aizmirst, ka ar “Patria” vēlas sadarboties arī Igaunijas uzņēmumi.

“Es ceru, ka Latvijas uzņēmumi spēs piedāvāt savus īpašos nišas produktus un pakalpojumus ar pēc iespējas augstāku pievienoto vērtību, tā, lai nerodas situācija, ka kādā laika posmā “Patria” pēkšņi izvēlētos komponenšu ražošanu pārcelt uz uzņēmumu, kurš to visu var saražot lētāk.”
Elīna Egle
Latvijas Drošības un aizsardzības industrijas federācijas priekšsēdētāja
Elīna Egle

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka pagājušā gada 17. decembrī Latvija kopā ar Igauniju un Somiju parakstīja nodomu vēstuli par kopīgas bruņu transportlīdzekļu sistēmas izveidi, ko iecerēts pielāgot katras valsts sauszemes spēku vajadzībām. Savukārt šī gada 29. janvārī Latvija un Somija parakstīja abu valstu tehnisko vienošanos par jaunas bruņu transportlīdzekļu platformas izveidi, kam vēlāk pievienojās arī Igaunija.

Ja veiksmīgi norisināsies turpmākais transportlīdzekļu platformas pētniecības un izstrādes posms jau 2020.gada otrajā pusē Latvija kopīgi ar Somiju un Igauniju varētu uzsākt sarunas ar Patria par pašu transportlīdzekļu iegādi un ja sekmīga sarunu iznākuma gadījumā tiks noslēgts piegādes līgums, Nacionālie bruņotie spēki pirmās jaunās bruņumašīnas varētu saņemt 2021. gadā.

Dalies ar šo ziņu