“Patria” 6x6 – lēta, vienkārša un daudzfunkcionāla kaujas platforma

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Patria
Foto: Foto: Patria.fi

Iespējams, somu uzņēmums “Patria” jau drīzumā kļūs par lielāko Nacionālo bruņoto spēku tehnikas piegādātāju, nodrošinot ar bruņoto transportu gan profesionālās vienības,  gan Zemessardzi. “Patria” skaidro, ka, lai arī jaunās bruņumašīnas vizuāli atgādina astoņdesmitajos gados izstrādāto “Patria” XA sērijas spēkratus, jaunās mašīnas ir daudz modernākas.

XA sērijas sešriteņu bruņu auto “Patria” sāka ražot pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados. Tas bija salīdzinoši vienkāršs, ekonomisks transporta līdzeklis karavīriem kaujas laukā. Nesen somu uzņēmums nācis klajā ar šīs mašīnas uzlaboto versiju.

Tā ir modulāra augstas veiktspējas mašīna, kuras uzbūve vienlaikus ir vienkārša, savā ziņā pat robusta, vienlaikus saglabājot salīdzinoši zemu cenu. Pēc “Patria” vērtējuma, vienas sešriteņu bruņumašīnas uzturēšanas izmaksas ir salīdzināmas ar rietumos ražoto četrriteņu bruņu auto izmaksām, kas tādējādi ļauj veidot lielus tehnikas parkus. Būtiska jauno bruņumašīnu priekšrocība ir arī to vienkāršā apkope un ekspluatācija, kas samazina resursus, kas nepieciešami personāla apmācībai.  

Bruņutransportiera kopējais garums sasniedz 7,5 metrus, bet augstums bez torņa - 2,5 metrus. Ar atbalsta ieročiem neaprīkotā kaujas mašīna apkalpē nepieciešami divi cilvēki, savukārt desanta nodalījumā ietilpst līdz 10 kaujiniekiem.

Bruņumašīna aprīkota ar STANAG otrā līmeņa aizsardzību, kas mašīnā braucošos pasargā no vieglajiem strēlnieku ieročiem un šāviņu šķembām. Tiesa, izmantojot modulāros risinājumus, aizsardzību iespējams paaugstināt līdz STANAG ceturtajam līmenim, kā arī iespējams izvietot aizsardzības sistēmas pret mīnām.

Transportlīdzekļa modulārā uzbūve ļauj uz tā uzstādīt dažāda veida atbalsta ieročus – 7,62 milimetru ložmetēju, 12,7 milimetru smago ložmetēju, kā arī smagos atbalsta ieročus, piemēram, “Patria NEMO” 120 milimetru automātisko mīnmetēju.

Ražotāji kā būtisku priekšrocību uzsver augsto bruņutransportiera veiktspēju. Tā pieccilindru 294 kilovatu dīzeļdzinējs ļauj attīstīt līdz pat 100 km/h lielu ātrumu. Mašīna ir spējīga peldēt, kustību ūdenī nodrošinot ar divām dzenskrūvēm. “Patria” 6x6 spēkrata vadīšanu atvieglo stūres pastiprinātājs un automātiskā transmisija ar septiņiem ātrumiem gaitai uz priekšu un diviem atpakaļgaitai.  Sešu riteņu neatkarīgā piekare ļauj būtiski samazināt vibrāciju, mašīnas iekšpusē braucot pa apvidu, tādējādi palielinot gan apkalpes komfortu, gan ieroču izmantošanas efektivitāti.

Bruņumašīna var tikt aprīkota ar videokameru sistēmu, kas mašīnas apkalpei spēj nodrošināt līdz pat 360 grādiem plašu redzes lauku, ļaujot saskatīt apkārt notiekošo gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā.

 “Sargs.lv” jau vēstīja, ka Latvija un Somija sadarbosies kopīgas bruņutransportieru platformas izstrādē uz “Patria”6x6 bāzes. Latvija plāno iegādāties vairākus simtus šī tipa spēkratu, ar kuriem apgādāt gan profesionālā dienesta, gan Zemessardzes vienības. Ja Latvija un Somija sekmīgi parakstīs starpvaldību līgumu, pirmās piegādes varētu sākties 2021. gadā.

Dalies ar šo ziņu