NBS aicina Latvijas sabiedrību nepakļauties Krievijas draudiem

Viedoklis
NBS
NAA kadets apmācībās
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Atsaucoties uz pēdējā laikā informatīvajā telpā izskanējušajām tendenciozajām spekulācijām no dažādiem avotiem par iespējamu apdraudējuma pieaugumu Eiropā, tostarp Latvijā, Nacionālie bruņotie spēki (NBS) aicina sabiedrību šādus vēstījumus vērtēt kritiski, nedalīties ar tiem tālāk, lai neatbalstītu Krievijas propagandas mašinēriju tās mēģinājumos sēt bailes par iespējamu krievijas uzbrukumu Latvijai vai citai NATO dalībvalstij, teikts NBS sagatavotajā paziņojumā Latvijas sabiedrībai.
 

NBS vērš uzmanību uz sekojošiem faktiem saistībā ar Krievijas izplatītajiem naratīviem:

1. Krievija, mēģinot uzturēt esošās militārās spējas un tempu turpināt pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, būtiski samazinājusi savus personāla resursus un bruņojumu Latvijas robežas tuvumā, līdz ar to Krievijai nepietiek militārās jaudas un resursu, lai veiktu konvencionālu uzbrukumu NATO dalībvalstij.

2. Krievijas militārā nespēja gūt uzvaru un milzīgie resursu zaudējumi jau vairāk nekā divus gadus ilgušajā karadarabībā Ukrainā liecina par tās sistēmisku vājumu un stagnāciju visos militārās komandvadības līmeņos. Turklāt, lai Krievija uzbruktu kādai no dalībvalstij, ir jāizpildās vairākiem priekšnosacījumiem. Tāpēc NBS vērš uzmanību, ka šādi priekšnosacījumi Krievijas agresijai pret NATO dalībvalstīm nepastāv.

3. Jau gandrīz 20 gadus mēs esam pasaulē spēcīgākās alianses dalībvalsts. Uzbrukums mums nozīmē uzbrukumu visām dalībvalstīm, kam sekos nekavējoša reakcija no NATO.

4. Pēdējā laikā Latvijas informatīvajā telpā no vietējiem un ārvalstu viedokļu paudējiem izskanējušas populistiskas spekulācijas par mūsu nespēju aizsargāt valsti. Tāpēc mēs aicinām sabiedrību saglabāt vēsu prātu, nedalīties un nepastiprināt šādus vēstījumus ­­­- īpaši tādus, ko izplata personas, kuras vairs nedienē bruņotajos spēkos vai nav bijušas saistītas ar aizsardzības nozari. Daloties ar apšaubāmiem vēstījumiem, šīs personas neapzināti vai apzināti sniedz "lāča pakalpojumu" Krievijas agresīvajiem propagandas vēstījumiem.

NBS norāda, ka karavīri un zemessargi mieru neuzskata par pašsaprotamu.

Tāpat kā Lietuvas, Igaunijas un citu NATO dalībvalstu karavīri arī NBS karavīri katru dienu trenē un attīsta savas kaujas spējas, lai atturētu Krieviju no agresijas.

"Šis ir mūsu izvēlētais aicinājums un pienākums pret Latviju un atbildība par katru mūsu valsts iedzīvotāju. Tā vietā, lai tiražētu populistiskus ierakstus sociālajos medijos, aicinām visiem kopā stiprināt valsts drošību, iestājoties Zemessardzē, valsts aizsardzības dienestā vai apgūstot militārās pamatiemaņas brīvprātīgo rezervistu kursā, " teikts NBS paziņojumā.

Latvijā drošības situācija ir stabila un līdzvērtīga drošības situācijai citās NATO dalībvalstīs, kuras nerobežojas ar Krieviju, piemēram, Spānijā, Francijā vai Itālijā.

Dalies ar šo ziņu