SAB: Sagaidāma Krievijas ietekmes pasākumu pret Rietumvalstīm un Latviju turpināšanās

Viedoklis
LETA
Krievija
Foto: EPA/Scanpix

Sagaidāms, ka Krievija pret Rietumvalstīm un Latviju turpinās īstenot dažādus ietekmes pasākumus, pauda Satversmes aizsardzības birojā (SAB), komentējot izskanējušās ziņās par to, ka Krievija meklēšanā izsludinājusi ārvalstu parlamentos un valdībās esošos politiķus, tostarp, no Latvijas.

Kā uzsver SAB, šādas ietekmes operācijas nav jaunums, un par Krievijas ietekmes pasākumiem, tostarp vēstures interpretāciju un izmantošanu savu politisko mērķu realizēšanā, birojs gan amatpersonas, gan plašāku sabiedrību informējis regulāri. Piemēram, savā darbības pārskatā par 2020. gadu, aprakstot Krievijas vēstures politiku, SAB vērsa uzmanību, ka Krievija sevi ir pašpasludinājusi par vēstures policistu.

SAB norāda, ka Krievija arvien saasinātāk uztver tādu vēstures interpretāciju, kas neatbilst Vladimira Putina režīma postulētajam vēstures skatījumam. Režīmam vēsture ir iekšpolitisks un ārpolitisks instruments, kuru tas izmanto gan ārpolitikas attaisnošanai, gan sabiedrības konsolidācijai.

Tāpēc, lai aizstāvētu savas intereses, Krievija faktiski īsteno gan juridisku, gan propagandas karu pret visiem, kas nepiekrīt tās traktējumam vai diskreditē kādu režīmam svarīgu vēstures simbolu. Īpaši sakralizēta un sasaistīta ar mūsdienu Krievijas norisēm ir Otrā pasaules kara un Padomju Savienības perioda vēsture, atzīmē SAB. Uzvara karā kalpo kā viens no retajiem pozitīvajiem sabiedrību konsolidējošajiem notikumiem, savukārt Padomju Savienības agrākā ietekme pasaules politikā attaisno režīma šībrīža centienus pēc līdzīgas lomas.

Šī nav pirmā reize, kad Krievija meklēšanā izsludina kādas Eiropas valsts pilsoņus, tostarp politiķus. Šāda rīcība ir viens no ieročiem Krievijas ietekmes pasākumu arsenālā, ar kura palīdzību tā demonstrē savu attieksmi pret Rietumvalstīm, pauž SAB.

Sagaidāms, ka Krievija pret Rietumvalstīm, tai skaitā Latviju, dažādus ietekmes pasākumus turpinās īstenot arī turpmāk. Daudzveidīgi ietekmes pasākumi ir neatņemama Krievijas hibrīdspēju sastāvdaļa, norādīja SAB.

Specifiski mērķēti politiski lēmumi, dezinformācijas kampaņas, provokācijas vai kiberuzbrukumi - tie ir tikai daži no Krievijas īstenoto ietekmes pasākumu izpausmes veidiem. Tos realizējot, Krievija arvien vairāk demonstrē savu naidīgo attieksmi, uzsvēra SAB.

Dalies ar šo ziņu