2022. gada prognozes. Lielbritānijas aizsardzības sekretārs aicina stiprināt sabiedroto apņēmību

Viedoklis
Sargs.lv/Defense News
Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Globālā perspektīva tuvākajā laikā var kļūt vēl drūmāka, tāpēc sabiedroto rīcība, apņēmība un nelokāmība lēmumos lielā mērā noteiks panākumus 2022. gadā, norāda Lielbritānijas aizsardzības sekretārs Bens Volless (Ben Wallace). Pieaugošā nedrošība, ar ko saskaras iedzīvotāji visā pasaulē, nav nejauša – tas ir rezultāts apzinātai noteikumu neievērošanai, ko praktizē NATO nedraudzīgās valstis, lai grautu starptautisko kārtību.

Viņš norāda, ka valstu un pārrobežu interešu konflikti pastāvēs vienmēr, tāpēc jebkuru krīžu risināšanai sabiedrotajiem palīdzēs spēcīga un vienota starptautiska sistēma, kas nodrošina ātru reaģēšanu un sadarbību. Ja šī sistēma būs vāja, sekas vienmēr būs postošas, apdraudot visneaizsargātāko iedzīvotāju grupu dzīvību.

Par to pārliecināties varam arī šobrīd, kad agresīvie režīmi Austrumeiropā grauj mieru un neaizsargātus cilvēkus nevis pasargā, bet gan izmanto kā ieročus savu mērķu sasniegšanai.

Tāpat arī drošības situācija Āzijas reģionā kļūst aizvien nestabilāka, un ekstrēmisms un terorisms pasaulē turpina vērsties pret nevainīgiem cilvēkiem, izmantojot starpniekus labi izplānotās operācijās. B. Voless ir pārliecināts, ka tas viss izdodas tikai tāpēc, ka sabiedroto juridiskās aizsardzības sistēmā joprojām ir atrodamas nepilnības.

“Liberālā vienprātība, ko mēs reiz uzskatījām par pašsaprotamu, ir ne vien “apdraudēta”, bet tā sen vairs nepastāv. Tā kā mūsu kopīgās vērtības nekad nav bijušas universālas, mums jābūt proaktīvākiem un pašpārliecinātākiem, ja vēlamies stāties tam pretī un saglabāt relatīvu mieru,” viņš saka.

Arī “globālajai Lielbritānijai” šobrīd nav citas izvēles, kā vien rīkoties proaktīvi, operatīvi risinot problēmas un mazinot dažādus slogu iedzīvotājiem arī pašu mājās, kā to gada pārskatā definējis Lielbritānijas premjerministrs. Turklāt šajā dokumentā pirmo reizi daudzu gadu laikā valsts mērķi — suverenitāte, drošība, labklājība — ir saskaņoti ar veidiem, kā tie tiks sasniegti, piemēram, ar komercijas, tehnoloģiju, diplomātijas un aizsardzības palīdzību. Tas ir arī galvenais iemesls, kāpēc Lielbritānijas aizsardzības izdevumi tiks palielināti par vismaz 14%.

Taču Lielbritānijas aizsardzības sekretārs norāda – par visu liecinās reāli darbi. Aizejošais gads jau iezīmējis virzību atsevišķos projektos. Viens piemērs ir jaunā Indijas-Klusā okeāna stratēģiskā partnerība (AUKUS) starp ASV, Austrāliju un Apvienoto Karalisti.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka šīs sadarbības ietvaros ASV palīdzēs Austrālijai iegūt kodolzemūdenes, par ko, savukārt, neapmierinātību pauda Francija, kas iepriekš bija sākusi sarunas par konvencionālu zemūdeņu pārdošanu Austrālijai. B. Voless norāda, ka 2022. gadā būs sagaidāmi vēl citi nozīmīgi aizsardzības jomas projekti.

“Lai ko arī nesīs nākotne, Lielbritānijas centrā būs mūsu bruņotie spēki. Ne tikai to “stingrās varas” spēju dēļ, bet tāpēc, ka viņu profesionalitāte, apņēmība, drosme un komandas darbs padara viņus par vislabākajiem britiem — mūsu karavīri ir to vērtību iemiesojums, kuras mēs cenšamies veicināt visā pasaulē,” saka B. Voless.

Arī sabiedroto valstīm viņš iesaka vairāk pievērsties savu vērtību, apņēmības un vienotības stiprināšanai. Lai ko nestu 2022. gads, Apvienotā Karaliste ir gatava stāties pretī izaicinājumiem kopā ar NATO partneriem un sabiedrotajiem, lai nodrošinātu mieru un aizstāvētu mūsu kopīgās vērtības.

Dalies ar šo ziņu