Lielbritānija stiprinās Karalisko floti un speciālo operāciju spēku vienības

Pasaulē
Sargs.lv/Stars and Stripes/ Blooberg News/Tribune News Service
Lielbritānijas karavīrs Norvēģijā mācībās "Trident Juncture"
Foto: Foto: Crown Copyright/Ed Low

Lielbritānijas valdība plāno stiprināt Karalisko floti un speciālo uzdevumu vienības, pārveidojot savu aizsardzības stratēģiju tā, lai spētu aktīvāk cīnīties ar dažāda veida draudiem globālā mērogā.

Pirmdien 22. martā publicētais Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas paziņojums liecina, ka Apvienotā Karaliste jūrās un okeānos izvietos vairāk kara kuģu un zemūdeņu, kā arī veidos īpašas “Reindžeru vienības”, kuras izmantos augsta riska konfliktos. Šis paziņojums publicēts, pirms tiek sagatavots komand-dokuments par jauno Lielbritānijas aizsardzības stratēģiju.

Paredzēts, ka turpmāk Lielbritānija galveno uzmanību pievērsīs jūras drošībai un dažāda veida nemiernieku apkarošanai.

Apvienotā Karaliste arī iecerējusi samazināt sauszemes karaspēka skaitu par 10 000. Tas atspoguļo Lielbritānijas prioritāšu maiņu, uzskatot, ka nākotnē samazināsies Lielbritānijas iesaiste konvencionālos sauszemes konfliktos.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons pagājušajā nedēļā nāca klajā ar 100 lappušu biezu valsts diplomātijas un aizsardzības plānu, detalizēti izklāstot Apvienotās karalistes ambīcijas virzīties uz Indijas un Klusā okeāna reģiona virzienā, vienlaikus stiprinot Lielbritānijas kodolieroču atturēšanas spējas un cīņu pret terorismu.

"Mēs nepārtraukti darbosimies globālā mērogā, atturot mūsu pretiniekus un apliecinot uzticību saviem draugiem. [..] Mēs vērsīsimies, pret teroristisko organizāciju “Daesh” Irākā, narkotiku kontrabandistiem, kā arī atturēsim Krievijas agresiju Baltijas reģionā. Mūsu bruņotie spēki jau tagad atrodas tur, kur citi nevar nokļūt," paziņojumā uzsver Lielbritānijas aizsardzības sekretārs sers Bens Volless (Ben Wallace).

Kā norāda izdevums, B. Volless gan atteicies komentēt iespējamo karavīru skaita samazināšanu, norādot, ka vispirms par to informēs Lielbritānijas Parlamentu.

Es noteikti pārliecināšos, ka mums [Lielbritānijai] ir pareizā lieluma bruņotie spēki, lai stātos pretim šiem draudiem,” intervijā televīzijas kanālam “Sky News” sacīja B. Volless. “Un tieši “pareizā lieluma” bruņotie spēki būs tie, kuri spēs realizēt valdības ambīcijas par tādu globāla līmeņa Lielbritāniju, kura spēj aizstāvēt savas vērtības un atbalstīt tās sabiedrotos,” viņš teica.

Laikraksts “Telegraph”, atsaucoties uz augsti stāvošu Lielbritānijas bruņoto spēku pārstāvi, svētdien ziņoja, ka Karaliskā flote izvietos jūrā kuģi, kura uzdevums būs novērst Krievijas zemūdeņu sabotāžas operācijas, cenšoties sabojāt zemūdens interneta kabeļus.

Lielbritānijas bruņoto spēku štāba priekšnieks ģenerālis sers Marks Karletons - Smits (Mark Carleton-Smith), laikrakstam “Telegraph” norādīja, ka  Lielbritānijas speciālo operāciju spēki turpmāk cīnīsies arī ar “naidīgu valstu aktoriem”. Tas, iespējams, ietvers ciešāku sadarbību arī ar Lielbritānijas izlūkdienestu MI6, piedaloties slepenu operāciju izpildē pret Krievijas spiegiem un militārajām vienībām.

Dalies ar šo ziņu