Austrālija iegūs kodolzemūdenes jaunā partnerībā ar ASV un Lielbritāniju

Tehnika un ekipējums
LETA/AFP
Zemūdene
Foto: Foto: AFP/Scanpix

ASV palīdzēs Austrālijai iegūt kodolzemūdenes, ko paredz jauna Indijas-Klusā okeāna stratēģiskā partnerība starp ASV, Austrāliju un Lielbritāniju, trešdien pavēstīja ASV amatpersona.

Par jaunās partnerības izveidošanu oficiāli paziņoja ASV prezidents Džo Baidens, Austrālijas premjerministrs Skots Morisons un Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons.

Neapmierinātību ar to izteica Francija, kas bija sākusi sarunas par konvencionālu zemūdeņu pārdošanu Austrālijai apmēram 50 miljardu Austrālijas dolāru (31 miljarda eiro) vērtībā, jo ir gaidāms, ka šis darījums tagad tiks atcelts.

Francijas uzņēmums “Naval Group” pauda “lielu vilšanos” par Austrālijas lēmumu. Potenciāla Austrālijas darījuma noslēgšana ar šo uzņēmumu par 12 “Attack” klases zemūdeņu uzbūvēšanu jau bija aizkavējusies par vairākiem gadiem, darījumam sadārdzinoties un Austrālijai aktīvi meklējot alternatīvas.

ASV amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, sacīja, ka jaunā partnerība AUKUS ir "vēsturiska" jauna parādība, Vašingtonai fokusējoties uz šo reģionu, kur Ķīna apstrīd ASV līderību un jūras spēku dominēšanu.

AUKUS pirmā iniciatīva būs "atbalstīt Austrālijas vēlmi iegūt kodolzemūdenes", sacīja amatpersona, uzsverot, ka tas nenozīmē kodolieročus.

"Austrālija netiecas un netieksies pēc kodolieročiem. Šeit ir runa par zemūdenēm, kas tiek darbinātas ar kodolenerģiju."

Dalies ar šo ziņu