Latvijas vadīts konsorcijs saņēmis Eiropas Komisijas finansējumu traumu simulatora izstrādei

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Latvijas uzņēmuma “Exonicus” vadītais konsorcijs, kurā pārstāvēti arī Vācijas un Igaunijas uzņēmumi, uzvarējis Eiropas Aizsardzības industrijas attīstības programmas projektu konkursā, saņemot finansējumu 2,24 miljonu eiro apmērā virtuālā traumu simulatora izstrādei. Konsorcijā piesaistīts arī  Somijas uzņēmums kā apakšuzņēmējs.

Šis ir pirmais Latvijas uzņēmuma vadīts konsorcijs, kurš pieteicies programmas grantam mazo un vidējo uzņēmumu kategorijā. Uzņēmums ne tikai veiksmīgi piedalījies konkursā, bet arī novērtēts visaugstāk no visiem mazo un vidējo uzņēmumu kategorijā startējušiem Eiropas uzņēmumiem.

“Man ir patiess prieks par pašmāju uzņēmēju izcilo dalību Eiropas Komisijas projektu konkursā, no jauna apliecinot Latvijas aizsardzības industrijas konkurētspēju starptautiskā mērogā, kā arī jaunām iespējām attīstīt virtuālo traumu simulatoru, no kā ieguvēji būs gan Latvijas, gan sabiedroto militārās medicīnas speciālisti,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Latvijas vadītā konsorcija projekta “VireTS” mērķis ir izstrādāt traumu simulatoru, kas paredzēts virtuālai apmācībai daudznacionālām militārā medicīniskā personāla komandām ar pamata medicīnisko pamatizglītību un ierobežotu pieredzi medicīniskā atbalsta sniegšanā kaujas operācijās un lielu starpgadījumu gadījumā.

Traumu simulators ļaus bez padziļinātām zināšanām informācijas tehnoloģijās un 3D modelēšanas pieredzes izveidot individuālo traumu scenāriju starptautiskām militāro mediķu apmācībām masu incidentu gadījumos, kas dos iespēju militārajiem mediķiem miera laikā uzlabot prasmes konkrētu kara traumu gadījumā un trenēt savstarpējo sadarbību. Turklāt virtuālā traumu simulatora izmantošana ļaus ietaupīt līdzekļus, kas nepieciešami starptautisku apmācību organizēšanai, kurās realitātē tiek simulēti lieli negadījumi.

Kā galvenais darbības rezultāts būs funkcionējošs novatorisks, uz nākotni vērsts aizsardzības risinājums – VireTS prototips, kuru pārbaudījuši un apstiprinājuši militārās medicīnas profesionāļi. Prototips būs pilnībā funkcionāls, lai virtuālās realitātes imitētajā vidē apmācības un rezultātu analīzes veiktu ne tikai militārās medicīnas speciālisti.

Nākotnē “VireTS”  platformu plānots izmantot par pamatu dažādiem pētniecības darbiem un tai būs potenciāls izstrādāt plašāku risinājumu, pievienojot saturu un funkcionalitāti. Apmācības risinājums būs modulārs un viegli izvietojams lokāli kā darbvirsmas versija vai izmantojams kā mākoņa pakalpojums.

Projekta ietvaros 2019. gadā izveidotajā konsorcijā jeb valstu apvienībā pārstāvēti četri uzņēmumi no četrām valstīm –  “Exonicus”,  Vācijas uzņēmums “Aditerna”, kas nodarbojas ar analītisko datu ievākšanu, apstrādi un atspoguļošanu, Igaunijas uzņēmums “Criffin (VR Lab)”, kā arī apakšuzņēmums no Somijas “Zaibatsu Interactive”. Savukārt konsorcija sadarbības partneris ir Latvijas tehnoloģiju uzņēmums “Latvijas Mobilais Telefons”.

Konsorcija dalību Eiropas Aizsardzības industrijas attīstības programmas projektu konkursā kopš 2019. gada atbalstīja Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki, sniedzot administratīvu atbalstu,  kā arī iesaistot Latvijas militārās medicīnas ekspertus virtuālā traumu simulatora testēšanā. 

Jau vēstīts, ka uzņēmuma SIA “Exonicus” traumu simulatora projekta izstrādei 2019. gada nogalē tika piešķirts arī Aizsardzības ministrijas grantu programmas līdzfinansējums. Pērn traumu simulatoram tika pievienots virtuālās realitātes apmācību scenārijs civilo un militāro mediķu sagatavošanai darbam Covid-19 un citu līdzīgu epidemioloģisko apdraudējumu apstākļos, sniedzot pienesumu ne vien valsts militārajai nozarei, bet arī visai Latvijas sabiedrībai kopumā.

Latvijas uzņēmumi kopumā piedalās piecos industrijas starptautiskos konsorcijos, kas iesniedza jaunu projektu pieteikumus Eiropas Komisijas organizētajā 2020. gada projektu uzsaukumā Eiropas Aizsardzības industrijas attīstības programmas ietvaros.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas  30. jūnija lēmumu visi pieci projekti ir izvēlēti Eiropas Komisijas līdzfinansējuma saņemšanai, sniedzot iespējas iesaistītajiem Latvijas uzņēmumiem piedalīties inovatīvu tehnoloģiju attīstīšanā arī tādās jomās kā mobilitātes platformas, mākslīgā intelekta pielietojamība, jūras pretmīnu spējas un pretzemūdens karadarbības risinājumi. Četru projektu gadījumā Aizsardzības ministrija ir pievienojusies starpvaldību sadarbības formātam, parakstot atbilstošus starptautiskos līgumus daudzpusējās nodomu vēstules formā, kā arī šo projektu sākotnējo kopējo prasību dokumentus.

Eiropas Aizsardzības industrijas attīstības programma darbojās no 2019. līdz 2020. gadam, un tās ietvaros pieejamais finansējums Eiropas Savienības dalībvalstu uzņēmumiem sasniedza ap 500 miljoniem eiro. No 2021. gada šo programmu aizstāj Eiropas Aizsardzības fonds, kura mērķis ir sekmēt ES dalībvalstu investīcijas kopīgā pētniecībā, tehnoloģiju izstrādē, ražošanā, kā arī sadarbību aizsardzības iekārtu kopīgā iegādē.

Pašmāju aizsardzības industrijas uzņēmumi informāciju par Aizsardzības ministrijas, ES un NATO atbalsta programmām var atrast Aizsardzības ministrijas tīmekļvietnes sadaļā “Uzņēmējiem”, kā arī rakstot uz Aizsardzības ministrijas Nodrošinājuma un aizsardzības investīciju politikas departamenta e-pasta adresi industrijaatmod [dot] gov [dot] lv () vai jautājumos par Eiropas Aizsardzības fondu – uz e-pasta adresi edfatmod [dot] gov [dot] lv ().

Dalies ar šo ziņu