Latvijas uzņēmējiem liela interese par Eiropas Aizsardzības fonda finansējuma piesaisti

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Aizsardzības nozares hakatona dalībnieki 2020. gadā
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrijas un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (DAIF Latvija) rīkotā domnīca Latvijas uzņēmējiem un pētniekiem pierādīja, ka industrijai ir liela interese par Eiropas Aizsardzības fonda (European Defence Fund – EDF) finansējuma piesaisti dažādiem aizsardzības industrijas projektiem.

Par Eiropas Aizsardzības fondu un tā sniegtajām iespējām mazajiem un vidējiem uzņēmumiem stāstīja Aizsardzības industrijas un kosmosa ģenerāldirektorāta (DEFIS) un Eiropas Aizsardzības fonda Spēju attīstības nodaļas projektu vadītāja aizsardzības jautājumos  Gētera Opera (Getter Oper).

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Eiropas Aizsardzības fondu kā finansiālu atbalstu pētniecībai un aizsardzības industrijai Eiropas Komisija izveidoja, lai Eiropas Savienības dalībvalstis varētu atbilstoši reaģēt uz drošības izaicinājumiem un attīstīt inovatīvu, konkurētspējīgu un efektīvu aizsardzības industriju.  Tam tika piešķirts arī finansējums, uz ko var pretendēt dalībvalstu, tai skaitā arī Latvijas, uzņēmumi.

Līdz šim atbalsts dalībvalstīm tika sniegts caur Eiropas aizsardzības industrijas attīstības programmu (EDIDP).  Šīs programmas ietvaros 2019. – 2020. gadā ES dalībvalstu uzņēmumiem pieejamais finansējums grantu veidā sasniedza ap 500 miljoniem eiro. Taču no 2021. gada šī programma pārtop par Eiropas Aizsardzības fondu, kura mērķis ir sekmēt ES dalībvalstu investīcijas kopīgā pētniecībā, tehnoloģiju izstrādē, ražošanā, kā arī sadarbību aizsardzības iekārtu kopīgā iegādē.

Saskaņā ar jaunizveidotā Eiropas Aizsardzības fonda nosacījumiem finansiālam atbalstam var pieteikties industrijas izveidots konsorcijs jeb apvienība, kurā pārstāvēti vismaz triju dalībvalstu uzņēmumi vai pētniecības iestādes. Fonda finansējums laika posmā no 2021. līdz 2027. gadam ir teju 8 miljardi eiro, un lielāks kopējais finansējums pieejams arī mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) kategorijas projektiem un revolucionāro tehnoloģiju pētniecībai.

Gan ES, gan NATO mērogā viens no šobrīd aktuālākajiem jautājumiem ir tieši jauno un moderno tehnoloģiju (Emerging and Disruptive Technologies) attīstības veicināšana un integrēšana, tai skaitā mākslīgā intelekta, dažādu robotu, kriptovalūtas, virtuālās realitātes, 4D printēšanas, 5G telekomunikāciju un citu tehnoloģiju.

“Sargs.lv” jau rakstīja par virtuālā traumu simulatora izstrādātāju Latvijas uzņēmumu “Exonicus”, kas ne tikai noslēdzis vairākus līgumus ar ASV Aizsardzības departamentu, bet attīsta arī NATO dalībvalstīm pielāgota simulatora versiju, ko plānots realizēt ar Eiropas aizsardzības industrijas attīstības programmas (EDIDP) projekta “VireTS” palīdzību. 2020. gada nogalē uzņēmums Eiropas Komisijā iesniedza projekta pieteikumu, un to, vai šis projekts tiks atbalstīts un saņems finansējumu tā īstenošanai, uzņēmums, visticamāk, uzzinās šovasar.

Tāpat Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra vietnieks nodrošinājuma jautājumos Mārtiņš Paškēvičs uzņēmumu pārstāvjiem seminārā atgādināja, ka arī Aizsardzības ministrija vietējai industrijai un pētniecībai piedāvā finansiālu atbalstu dažādos sadarbības formātos.

Pirmkārt, tā ir Aizsardzības ministrijas grantu programma ar pieejamo finansējumu – vidēji 400 tūkstoši eiro katru gadu. Vienīgais ierobežojums – maksimāli 200 tūkstoši eiro, ko var saņemt viens komersants trīs gadu periodā. Uz šo grantu var pretendēt komersanti, arī sadarbībā ar pētniecības iestādēm, ja tie izstrādā produktus, kas atbilstoši Valsts aizsardzības koncepcijā noteiktajiem virzieniem,varētu būt prioritāti, tai skaitā arī bezpilotu sistēmas.

Kopš 2018. gada grantu programmā atbalstīts jau 21 projekts, un paredzams, ka  nākamais projektu uzsaukums gaidāms šī gada augustā/septembrī.

Tāpat ministrija piedāvā komersantiem dalību aizsardzības pētījumu programmā ar mērķi – stiprināt lietišķās pētniecības  zinātnisko kapacitāti tādās jomās kas būtiskas Nacionālo bruņoto spēku militāro spēju  modernizācijā. Plānotās pētījumu jomas ir: kiberdrošība un elektroniskā karadarbība, robotika un autonomās bezpilotu sistēmas un nākotnes karavīra individuālais ekipējums. Šajā programmā pieejamais finansējums ir 1,5 miljoni eiro trīs gadu periodā, un projekta iesniedzējs ir zinātniska institūcija. Plānots, ka šogad projektu iesniegšana tiks uzsākta septembrī/oktobrī.

Tāpat Aizsardzības ministrija atbalsta individuālus pētniecības un izstrādes projektus, finansējumu nosakot individuāli, vadoties arī no partneru līdzfinansējuma pieejamības. Sadarbības partneri var būt gan komersanti, gan pētniecības iestādes, turklāt lielāks potenciāls ir plašāku prpjektu veidošanai ar vairāk nekā vienu partneri – veidojot t.s. nacionālo konsorciju. Paredzams, ka atbalstīti tiks projekti tajās jomās, kuras Valsts aizsardzības koncepcijā noteiktas kā prioritāras, ieskaitot bezpilotu sistēmas. 

Gan par Aizsardzības ministrijas, gan Eiropas Savienības un NATO atbalsta programmām Latvijas uzņēmumi informāciju var atrast ministrijas mājas lapā sadaļā “Uzņēmējiem”: https://www.mod.gov.lv/lv/uznemejiem, kā arī vēršoties ministrijas Nodrošinājuma un aizsardzības investīciju departamenta Industrijas un pētniecības atbalsta nodaļā, e-pasts: industrijaatmod [dot] gov [dot] lv

Dalies ar šo ziņu