"Patria" ražotajiem militārajiem transportlīdzekļiem detaļas tiks izgatavotas arī Ķekavā

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Sargs.lv
Patria 6x6
Foto: Foto: Gatis Rozenfelds

Šodien Somijas uznēmuma “Patria Land Business Unit” prezidents Jusi Jārvinens (Jussi Järvinen) un SIA "EMJ Metāls" valdes priekšsēdētājs Ēriks Altroks uzņēmuma telpās Ķekavā parakstīja līgumu par turpmāko sadarbību militāro transportlīdzekļu korpusu detaļu ražošanā. 

Kā norāda “Patria Land Business Unit” prezidents Jusi Jārvinens, līgums ar "EMJ Metāls" ir nākamais praktiskais solis "Patria" ceļā uz vietējo uzņēmumu iesaisti. Uzņēmumu iekļaušanās militāro transportlīdzekļu piegāžu ķēdēs ir abpusēji izdevīga, un arī uzņēmumam tas nozīmē sadarbību ar stabilu, prognozējamu pieprasījumu, pieredzi un kontaktus militārajā rūpniecībā.

"Pirmie sadarbības partneri ir metālapstrādes uzņēmumi, bet ir plānots iesaistīt arī citu nozaru uzņēmumus un sarunas un partnerību izvērtēšana ar citiem Latvijas rūpniecības uzņēmumiem turpināsies arī turpmāk. Uzņēmums "Patria" ir pārliecināts, ka vairāki citi Latvijas ražotāji var kļūt par mūsu  piegādātājiem arī ārpus šīs konkrētās 6x6 programmas," viņš norāda.

Image
Patria 6x6
Foto: Attēlā no kreisās: Jusi Jārvinens, Patria Land Business Unit un Ēriks Altroks, EMJ Metāls valdes priekšsēdētājs. Foto: Gatis Rozenfelds
Attēlā no kreisās: Jusi Jārvinens, Patria Land Business Unit un Ēriks Altroks, EMJ Metāls valdes priekšsēdētājs. Foto: Gatis Rozenfelds

Lai uzsāktu detaļu ražošanu, "EMJ Metāls" ir jāveic virkne sagatavošanās pasākumu, kas ir laikietilpīgi un prasa nozīmīgas investīcijas - jāsaņem speciālā atļauja, ko izsniedz Aizsardzības ministrija komercdarbībai ar Eiropas Savienības Kopējā militāro preču sarakstā minētajām precēm, jāiegādājas jauns metālapstrādes aprīkojums, jāievieš papildu kvalitātes uzraudzības procedūras un kompetences, kā arī jāpielāgo infrastruktūra, jāorganizē personāla apmācība apstrādāt militārajām vajadzībām pielāgotu metālu.

Ja viss noritēs pēc plāna, tad uzņēmums būs gatavs uzsākt ražošanu jau nākamā gada aprīlī. Saskaņā ar Ērika Altroka teikto, uzņēmums jau ir veicis vairumu no nepieciešamajiem sagatavošanās darbiem sadarbības uzsākšanai, kā arī pieņēmis lēmumu ieguldīt jaunās iekārtās vairāk nekā vienu miljonu eiro, kas ļaus uzņēmumam ievērojami kāpināt ražošanas un tehnoloģiskās jaudas, tādējādi paaugstinot uzņēmuma konkurētspēju eksporta tirgos. Bet plānotā sadarbība ar “Patria” radīs nepieciešamo pamatu un stabilitāti tāda mēroga investīcijām uzņēmumā.

Image
Patria 6x6
Foto: Attēlā no keisās: Uģis Romanovs, Patria Latvia, Jusi Jārvinens, Patria Land Business Unit and Agris Punculs, mārketinga direktors, EMJ Metāls. Foto: Gatis Rozenfelds
Attēlā no keisās: Uģis Romanovs, Patria Latvia, Jusi Jārvinens, Patria Land Business Unit and Agris Punculs, mārketinga direktors, EMJ Metāls. Foto: Gatis Rozenfelds

Jau ziņots, ka 2020. gada 29. janvārī Latvijas un Somijas aizsardzības ministri parakstīja tehnisko vienošanos par kopīgas pētniecības un izstrādes programmas uzsākšanu ar mērķi izstrādāt jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būtu balstīta uz Somijas uzņēmuma "Patria" ražoto 6x6 transportlīdzekļu bāzes. Savukārt šī gada 15. oktobrī aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens un “Patria Land Business Unit” prezidents Jusi Jārvinens parakstīja līgumu par šo transportlīdzekļu izpēti un attīstību.

Lēmums, vai NBS vajadzībām tiks iegādāti šie transportlīdzekļi, vēl tiks pieņemts, tomēr Latvijas Aizsardzības ministrija ir izvirzījusi nosacījumu, ka noteiktai ražošanas daļai jāiesaista Latvijas uzņēmumi, tādējādi palielinot aizsardzības jomas piegāžu drošību un radot priekšnosacījumus nacionālās aizsardzības industrijas attīstībai.

Šī gada pavasarī un vasarā vairākās kārtās “Patria” jau tikās un atlasīja pirmos pretendentus starp Latvijas uzņēmumiem 6x6 bruņumašīnu ražošanas klasterim.

Uzņēmums SIA "EMJ Metāls" ir Latvijas specializētais metāla lokšņu apstrādes uzņēmums, kas tirgū darbojas kopš 2010. gada, un ir šāda veida lielākais uzņēmums Baltijā. 2019. gada konsolidētais apgrozījums sasniedz 15 miljonus eiro, no tiem eksports - 38%. Pašlaik uzņēmums nodarbina 90 darbiniekus. Pēdējo  piecu gadu laikā "EMJ Metāls" savās iekārtās un tehnoloģijās ir veicis investīcijas vairāk nekā 4 miljonu eiro apjomā.

Dalies ar šo ziņu