Liela atsaucība "PATRIA" aicinājumam pievienoties industriālajam klasterim Latvijā

Uzņēmējdarbība un inovācijas
Patria Latvia
Patria 6x6
Foto: Foto: Patria Group

Atsaucoties uz Somijas militārās rūpniecības uzņēmuma "PATRIA" aicinājumu, vairāk nekā 50 Latvijas uzņēmumu izrādījuši interesi par dalību topošajā industriālajā klasterī militārās rūpniecības vajadzībām. Interesi izrādījuši uzņēmumi no tādām nozarēm kā metālapstrāde, elektronikas sastāvdaļu ražošana, gumijas izstrādājumu ražošana, vieglā bruņojuma ražošana, inženierzinātņu nozares un citām. Industriālā klastera mērķis ir atbalstīt iespējamo "PATRIA" 6x6 bruņumašīnu izstrādi un ražošanu Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām un citiem starptautiskiem klientiem.

Klastera pretendentu atlase ir paredzēta vairākās kārtās. Šonedēļ noslēdzās otrā atlases kārta, kurā PATRIA ražošanas speciālisti un militārie eksperti apmeklēja vairāk nekā 20 uzņēmumus visā Latvijā. “Mēs esam pozitīvi pārsteigti un iepriecināti par Latvijā ražojošo uzņēmumu augstajiem standartiem un atbilstību starptautiskajām prasībām un sertifikātiem” saka Uģis Romanovs, "PATRIA Latvija" izpilddirektors.

“Šī situācija sniedz labas izredzes operatīvi un salīdzinoši īsā laikā nokomplektēt kvalitatīvu klastera dalībnieku sastāvu. Mēs ceram pabeigt klastera izveidi un uzsākt praktisko sadarbību jau šī gada rudenī. Vēlos uzsvērt, ka 6x6 industriālās sadarbības tīkla veidošana ir process, kas turpināsies vairākus gadus. Patria turpinās dialogu un pastāvīgi izvērtēs sadarbības iespējas arī ar tiem Latvijas uzņēmumiem, kuri izteica vēlmi sadarboties, bet netika atlasīti šajā kārtā."
Uģis Romanovs
Uģis Romanovs
"PATRIA Latvija" izpilddirektors

Savukārt Toms Grīnfelds, Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas (MASOC) valdes priekšsēdētājs ir lepns, ka liela daļa pretendentu ir tieši viņa pārstāvētās asociācijas dalībnieki. "MASOC kā viena no senākajām profesionālajām nevalstiskajām organizācijām ir daudz laika un resursu ieguldījusi, lai celtu savu biedru konkurētspēju un veicinātu panākumus biznesā. Tāpēc patiesi ceru, ka tieši metālapstrādes un mašīnbūves industrijas uzņēmumi sniegs būtisku pievienoto vērtību Latvijas militārās industrijas izaugsmē," pauž T. Grīnfelds.

Tikmēr Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (DAIF Latvija) valdes priekšsēdētāja Elīna Egle ir pārliecināta, ka topošais PATRIA industriālais klasteris ieņems nozīmīgu vietu aizsardzības nozares ekosistēmā Baltijas reģionā un Latvijas militārās industrijas attīstībā. "Plānojam, ka starptautiskas partnerības ietvaros augs PATRIA industriālais klastera dalībnieku eksports un kvalificētu darba vietu skaits Latvijā, kas īpaši svarīgi tautsaimniecības atveseļošanā pēc pandēmijas un noturībai pret ārkārtas situācijām nākotnē," saka E. Egle

Kā iepriekš ziņots, potenciālajiem klastera dalībniekiem – PATRIA sadarbības partneriem, ir jābūt iepriekšējai pieredzei piedāvātajā nozarē, jābūt atbilstošai ražošanas un servisa infrastruktūrai, tehnoloģijām un aprīkojumam, kvalificētam darba spēkam un savā darbībā jāizmanto ražošanas procesus, kas atbilst starptautiskajām kvalitātes nodrošināšanas prasībām (ISO 9001: 2015, ISSO 14 001), jārespektē labas uzņēmējdarbības prakses standarti un jābūt labai reputācijai.

"Sargs.lv" jau rakstīja, ka 2020. gada 29. janvārī Latvijas un Somijas aizsardzības ministri parakstīja tehnisko vienošanos par kopīgas pētniecības un izstrādes programmas uzsākšanu ar mērķi izstrādāt jaunu bruņumašīnu sistēmu, kas būs balstīta uz Somijas uzņēmuma Patria ražoto 6x6 transportlīdzekļu bāzes. Savukārt 6. aprīlī bruņoto transportlīdzekļu platformas izveides projektam, kas paredzēts visām 3 valstīm, pievienojās arī Igaunija.

Par Patria

"Patria" ir starptautisks aizsardzības, drošības un aviācijas dzīves cikla atbalsta pakalpojumu un tehnoloģiju risinājumu sniedzējs. Tas saviem aviācijas un militārās nozares klientiem nodrošina aprīkojuma pieejamību, pastāvīgu veiktspējas attīstību, kā arī piemērotus izlūkošanas, novērošanas un vadības sistēmas produktus un pakalpojumus.

"Patria" strādā 3000 darbinieki. Uzņēmums pieder Somijas valstij (50,1%) un Norvēģijas "Kongsberg Defense & Aerospace" AS (49,9%). "Patria" īpašumā ir arī 50% Norvēģijas aviācijas un aizsardzības industrijas uzņēmuma "Nammo" daļas, un kopā šie trīs uzņēmumi veido vadošo aizsardzības partnerību ziemeļvalstīs.

Dalies ar šo ziņu