“Patria” 6x6 programma turpina attīstīties – pievienojas Vācija un Zviedrija, Somija iegādājas 91 bruņumašīnu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
“Patria” "6x6" bruņumašīnu vadīšanas mācības uz atklātas ūdenstilpnes.
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Vācija un Zviedrija pievienojušās Somijas vadītajai kopējās bruņumašīnu sistēmas “Patria” 6x6 programmai, tādējādi tajā iesaistījušās jau četras valstis, savukārt vēl vairākas ir izrādījušas interesi par šo unikālo programmu. Līdz ar pamatlīguma parakstīšanu Zviedrija ir pasūtījusi 20 bruņumašīnas, bet Somija – 91 “Patria” 6x6 bruņumašīnu. Kā ziņots iepriekš, Latvija šīs programmas ietvaros ir pasūtījusi vairāk nekā 200 “Patria” 6x6 bruņumašīnu, kuru piegāde ir paredzēta līdz 2029. gadam.

Zviedrija programmai pievienojās 2022. gadā, savukārt Vācija nodomu par pievienošanos “Patria” 6x6 programmai izteica jau 2022. gada jūnijā, taču programmai pievienojās 2023. gada aprīlī.

Daudznacionālās kopējās bruņumašīnu sistēmas (CAVS) programma, ko aizsāka Somija un Latvija, ir starpvaldību sadarbības programma ar mērķi ieviest modernu un standartizētu bruņumašīnu sistēmu. Programmas ietvaros pēc pieejamo risinājumu izvērtēšanas par transportlīdzekļa platformu tika izvēlēts “Patria” 6x6 transportlīdzeklis.

Zviedrija šā gada aprīlī veica 20 “Patria” 6x6 bruņumašīnu pasūtījumu, ko Zviedrijā dēvēs par “Pansarterrängbil 300”, un to piegāde plānota jau šogad. Arī Somija ir veikusi nozīmīgu bruņumašīnu pasūtījumu – Somijas valdība parakstījusi līgumu ar uzņēmumu “Patria” par 91 “Patria” 6x6 bruņumašīnas iegādi.

Papildus transportlīdzekļu iegādei līgumā iekļauta arī rezerves daļu un instrumentu iegāde, kā arī ekspluatācijas un apkopes apmācības un iespēja iegādāties līdz 70 papildu transportlīdzekļus. Arī šīs piegādes saskaņā ar līgumu sāksies šogad.

“Somijas pasūtījums, kā arī Vācijas un Zviedrijas pievienošanās ir nozīmīgs pavērsiens visai CAVS programmai. Līdz ar to “Patria” 6x6 bruņumašīnas tiek izmantotas jau trīs valstīs. Programma visām dalībvalstīm sniedz iespēju iegādāties rentablas un modernas bruņumašīnas, kas izstrādātas daudznacionālās sadarbības ietvaros. Katras jaunas valsts pievienošanās programmai uzlabo mobilitāti un piegādes drošību starp visām iesaistītajām valstīm,” uzsver Jusi Jārvinens (Jussi Järvinen), “Patria” Somijas nodaļas viceprezidents.

Daudznacionālās CAVS programmas attīstība arī Latvijā norit, kā plānots. Pirmās “Patria” 6x6 bruņumašīnas Latvijas Nacionālie bruņotie spēki saņēma jau 2021. gada novembrī.

“Latvijas pievienošanās “Patria” 6x6 programmai ļāvusi attīstīt arī “Patria” 6x6 klasteri, kurā pašlaik darbojas seši Latvijas uzņēmumi. Vietējiem ražotājiem uzticēto pasūtījumu spektrs un apjomi 6x6 projekta īstenošanai turpina pieaugt, turklāt Latvijas uzņēmumi ražo un piegādā detaļas arī citiem starptautiskajiem “Patria” projektiem. Kopējā pasūtījumu vērtība Latvijas uzņēmumiem saistībā ar 6x6 projektu jau ir pārsniegusi 10 miljonus eiro. Projektam attīstoties, turpina pieaugt arī jaunu darba vietu skaits,” norāda Uģis Romanovs, “Patria Latvia” valdes priekšsēdētājs.

Dalies ar šo ziņu