Veiksmīgi aizvadītas pirmās NBS rīkotās peldēšanas apmācības ar bruņutransportieri “PATRIA”

Latvijā
Sargs.lv
NBS rīkotās peldēšanas apmācības ar bruņutransportieri “PATRIA”
Foto: NBS rīkotās peldēšanas apmācības ar bruņutransportieri “PATRIA” Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku (NBS), tostarp Zemessardzes, vienību karavīri un zemessargi apguvuši īpašu apmācību kursu ““Patria” vadīšana uz atklātas ūdenstilpnes” ar jaunajiem bruņu transportieriem “Patria” 6x6. Kā “Sargs.lv” norāda NBS Mācību vadības pavēlniecības Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra Mehanizācijas mācību nodaļas priekšniece kapteine Kristīne Švikstiņa, lai veiktu platformas peldēšanas vingrinājumu atklātā ūdenstilpnē, ir jāveic dažādi drošības pasākumi un , lai karavīri varētu piedalīties šajā kursā, vispirms karavīriem ir jāiziet “Patria” apkalpes apmācības kurss uz sauszemes.

Kursa mērķis ir sniegt izglītojamajiem nepieciešamās zināšanas un praktiskās iemaņas vadīt bruņu transportieri “Patria” 6x6, pārvarot ūdens šķēršļus peldot.

Kursa laikā karavīri apguva drošības noteikumus, atkārtoja bruņutehnikas uzbūvi, ekspluatāciju, apguva darbības ārkārtas procedūru laikā, kā arī pats svarīgākais, divu dienu garumā veica praktiskās nodarbības bruņutehnikas vadīšanā un koriģēšanā uz atklātas ūdenstilpnes. Pēc šī kursa karavīri ir tiesīgi šķērsot atklātas ūdenstilpnes ar NBS rīcībā esošajiem jaunajiem bruņu transportieriem “Patria” 6x6.

Image
NBS rīkotās peldēšanas apmācības ar bruņutransportieri “PATRIA”
NBS rīkotās peldēšanas apmācības ar bruņutransportieri “PATRIA” Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Kapteine K. Švikstiņa stāsta, ka šajā piecu dienu apmācību programmā, divas dienas tika atvēlētas praktiskajām nodarbībām. Kā drošības kontrolieri un instruktori kursā darbojās NBS MVP Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra instruktori, kuri paši pagājušajā gadā veiksmīgi apguva šo kursu pie somu kolēģiem.

Pirms praktiskajām apmācībām katrs bruņutransportieris tika sagatavots un pārbaudīts drošai vingrinājuma veikšanai. Pēc pārbaudes veikšanas apmācāmie veica šķēršļu izbraukšanu tā sauktajā “čūskiņā” un imitēja iebraukšanu “garāžā”, kas visiem arī veiksmīgi izdevās.

Image
NBS rīkotās peldēšanas apmācības ar bruņutransportieri “PATRIA”
NBS rīkotās peldēšanas apmācības ar bruņutransportieri “PATRIA” Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Drošības apsvērumu dēļ blakus visu laiku atradās ūdenslīdēju komanda, kas nepieciešamības gadījumā bija gatava sniegt palīdzību.

MVP Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra Mehanizācijas mācību nodaļas organizētais “Patria” 6x6  bruņutransportiera vadīšanas apmācības kurss uz atklātas ūdenstilpnes notika no 22. līdz 26. maijam. Apmācībās piedalījās NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un Zemessardzes vienību karavīri un zemessargi, kuri iepriekš izgājuši konkrētā transportlīdzekļa apkalpes kursu.

“Patria” 6x6 transportlīdzeklis primāri ir paredzēts personāla drošai transportēšanai pa sauszemi, taču to amfībijas īpašības ļauj forsēt arī ūdens šķēršļus, saglabājot manevrētspēju, stabilitāti un ātrumu pat tad, kad tas ir pilns ar kravu, un tā virsbūve virs ūdens atrodas vien pāris desmitu centimetru.
Image
NBS rīkotās peldēšanas apmācības ar bruņutransportieri “PATRIA"
NBS rīkotās peldēšanas apmācības ar bruņutransportieri “PATRIA” Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau rakstīja, 2022. gada rudenī norisinājās Latvijā pirmais Kaujas atbalsta un nodrošinājuma mācību centra organizētais bruņumašīnas “Patria” 6x6 apkalpes mācību kurss, kurā zemessargi un karavīri apguva bruņumašīnu vadīšanu, apkopi un izmantošanu dažādos lauka apstākļos. Iepriekš šādas apmācības tika organizētas “Patria” ražotnē Somijā.

Dalies ar šo ziņu