Vērienīgajā iepirkumā par Polijai domāto tanku “Abrams” piegādi uzvar “General Dynamics”

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/ Defense News
ASV Armijas tanki M1 "Abrams" Ādažu poligonā
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

ASV kompānija “General Dynamics Land Systems” ieguvusi tiesības ražot ASV jaunākās paaudzes kaujas tankus “Abrams” M1A2 SEPv3 Polijas vērienīgajam tanku iepirkumam no ASV, atsaucoties uz uzņēmuma publiskoto informāciju, raksta ASV aizsardzības nozares medijs “Defense News”.

Polija kopumā pasūtījusi 250 kaujas tanku “Abrams” M1A2 SEPv3 1,148 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Saskaņā ar ASV Armijas jūlijā publicēto paziņojumu, Polijas tanki būs aprīkoti ar jaunākās paaudzes komunikāciju un ugunsvadības sistēmu, kā arī ar bruņām, kādas paredzēts lietot uz “Abrams” tankiem nākotnē.

Saskaņā ar sākotnējo Polijas pieprasījumu, pirmajiem M1A2 SEPv3 “Abrams” tankiem Polijas bruņotos spēkos jānonāk jau 2025. gadā

Poļu karavīru apmācība darbam ar ASV ražotajiem “Abrams” tankiem sākās pēc īpašas šiem mērķiem paredzētās apmācības akadēmijas atklāšanas Biedrusko poligonā. ASV Armija šim nolūkam aizvadītajā mēnesī Polijai nodeva 28 Abrams tankus.

Polijas cenšas modernizēt un uzlabot savu bruņoto spēku spējas, mācoties no Krievijas agresoru darbības Ukrainā. Šajā karā izšķirošā loma bijusi tieši tanku un artilērijas vienību darbībai abās karojošajās pusēs.

"NATO spēks slēpjas organizācijas vienotībā, kas nekad nav bijusi tik liela, kā šodien," sacīja ASV Armijas iepirkumu nodaļas vadītājs Dugs Bušs. "Šis līgums ir piemērs armijas pastāvīgajam darbam ar mūsu nozares partneriem, lai palielinātu kritisko militārā aprīkojuma spēju ražošanu, lai nodrošinātu to, ka mēs turpinām apmierināt mūsu partneru un sabiedroto vajadzības."

Šī gada sākumā, pirms sākās karš Ukrainā, ASV Valsts departaments atļāva Polijai iegādāties amerikāņu militāro aprīkojumu līdz pat sešu miljardu dolāru vērtībā.

Līdz ar vērienīgo tanku iepirkumu no ASV oficiālā Varšava plāno iegādāties papildu tankus no Dienvidkorejas, turklāt to piegādes gaidāmas ātrāk. ASV raidsabiederība “CNN” jūlija beigās ziņoja, ka Polijas valdība cer iegūt gandrīz 1000 Dienvidkorejas tankus K2, kas ir daļa no vērienīgas 14,5 miljardu ASV dolāru vērtas ieroč iegādes paketes no Dienvidkorejas. Šī darījuma ietvaros Polija plāno iegādāties arī simtiem Korejas uzņēmuma “Hanwha Defense”  ražotās pašgājējhaubices K9.

Gaidāms, ka pirmie 180 Korejas uzņēmuma “Hyundai Rotem” ražotie kaujas tanki K2 Polijai tiks piegādāti jau šogad, iepriekš ziņoja “CNN”.

Vienlaikus Polijas valdība no Vācijas cer iegūt papildus paketi ar “Leopard 2” kaujas  tankiem, tādējādi aizvietojot to tehniku, kas nodota Ukrainas aizstāvjiem.

Dalies ar šo ziņu