Polija no ASV pirks 250 M1 “Abrams” tankus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defense News
ASV kaujas tanks M1 "Abrams"
Foto: Foto: vsrž. Gatis Indrēvics

Polija no ASV gatavojas pirkt aptuveni 250 “M1 Abrams” kaujas tanku, atsaucoties uz Polijas medijiem ziņo ASV aizsardzības ziņu portāls “Defence News."

Informācija par šādu pirkumu nākusi klajā tikai divus mēnešus pēc tam, kad Polija paziņoja par Turcijas ražoto uzbrukuma bezpilota lidaparātu “Byraktar TB2” iegādi.

Saskaņā ar portāla vēstīto divi anonīmi aizsardzības resora pārstāvji Polijas ziņu vietnei “Gazeta.pl” paziņojuši, ka Polijas aizsardzības ministrija ved sarunas par potenciālā piegādes līguma nosacījumiem.

“Iepriekš izskanējušas baumas, ka šāds iepirkums, varētu būt gaidāms, taču pašlaik tas ir kas vairāk par baumām. Šobrīd tiek precizēti nosacījumi, tomēr galīgais lēmums vēl nav pieņemts,” sacījis viens no avotiem.

Portāls “Defense News” par iespējamo tanku pirkšanas darījumu viedokli vaicāja arī Polijas Aizsardzības ministrijai. Tās pārstāvji paziņoja, ka “pašreizējās operacionālās vajadzību analīzes rezultāti liecina, ka Polijas Armijas mehanizētās daļas nepieciešams papildināt ar jaunu un modernu kaujas tanku iegādi, kas atbilstu modernā kaujaslauka tehniskajām prasībām.”

“Pašlaik mēs veicam analītiski konceptuālo darbu, lai izvērtētu iespējas, kas balstītas uz pieejamajiem un Polijai piedāvātajiem tehniskajiem risinājumiem no potenciālo piegādātāju puses,” norādīja Polijas Aizsardzības ministrijas pārstāvji.

Polijas bruņotie spēki ir ieinteresēti pirkt 250 M1 “Abrams”A2 SEPv3 kaujas tankus, kā arī vēl duci apmācībai paredzēto kāpurķēžu mašīnu. Kopējā darījuma summa varētu būt mērāma robežās no nepilniem trim līdz pieciem miljardiem ASV dolāru.

Šis iespējamais pirkums varētu būtiski palielināt Polijas tanku karaspēka spējas. 2002. gadā Polija no Vācijas iegādājās 128 Leopard 2A4 tankus. Savukārt 2013.gadā Polijas Aizsardzības ministrija parakstīja darījumu par vēl 119 kaujas tanku Leopard A4 un A5 modeļu iegādi.

Polija šobrīd aktīvi veic kāpurķēžu kaujas platformu pirkumus, lai nomainītu valsts rīcībā esošos Padomju Savienībā ražoto tankus T-72 un šī modeļa Polijā ražoto modifikāciju  PT-91.

Vēl 2019. gadā Varšava paziņoja, ka ieinteresēta piedalīties kopējā Eiropa kaujas tanka izstrādes projektā, ko virzīja Vācija un Francija. Tomēr neraugoties uz apņemšanos, šis projekts līdz pat šai dienai nav būtiski pavirzījies uz priekšu.

Dalies ar šo ziņu