Ukraina tomēr nevēlas no ASV saņemt norakstīšanai paredzētās A-10 triecienlidmašīnas

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Air Force Magazine
ASV triecienlidmašīna A-10
Foto: Seržants Ērikas Kukutis/ Aizsardzības ministrija

Ukraina augsti novērtē ASV gatavību tai nodot ASV Gaisa spēkos norakstīšanai paredzētās uzbrukuma lidmašīna A - 10, tomēr šādus lidaparātus tā sev nevēlas, raksta ASV izdevums “Air Force Magazine”.

Par to izdevumam paziņojis Ukrainas aizsardzības ministra Oleksija Rezņikova padomnieks Jurijs Saks.

Iepriekš Ukraina aktīvi lūgusi Rietumvalstīm piegādāt tai modernas kaujas lidmašīnas, kas būtu ražotas nevis Krievijā vai bijušajā PSRS, bet gan Rietumvalstīs.

“Mēs pastāvīgi un sen saviem partneriem esam lūguši kaujas lidmašīnas. Mums ir nepieciešami Rietumu standartiem atbilstoši iznīcinātāji,” sacīja J. Saks.

Lai gan pēc viņa teiktā, A-10 ir labs kaujas lidaparāts, līdzīga tipa PSRS ražotās lidmašīnas Su-25 jau tiek izmantotas kaujās pret Krievijas agresoriem. Kā atzina Ukrainas aizsardzības ministra padomnieks, valstij nepieciešami ātrāki un daudz efektīvāki lidaparāti.

Iepriekš par ASV iespējamo gatavību Ukrainas rīcībā nodot A-10 lidmašīnas, kuras tuvāko gadu laikā plānots noņemt no ASV Gaisa spēku bruņojuma Aspenas Drošības forumā izteicās ASV Gaisa spēku sekretārs Frenks Kendals.

Tomēr Ukrainas puse uzsver, ka tā savā bruņojumā vēlas saņemt “ātras un daudzveidīgas” kaujas platformas, piemēram, tāda tipa iznīcinātājus, kā F-16, nevis A – 10, kas neatbilst Ukrainas vajadzībām.

Sarunā ar “Air Force Magazine” J. Saks Ukrainas bruņoto spēku vajadzības pēc jauna tipa lidaparātiem salīdzināja ar nule no ASV un citām rietumvalstīm saņemtajām augstas precizitātes artilērijas raķešu sistēmām, kuru tehniskās spējas un efektīvā pielietošana kaujas laukā, ļāvušas Ukrainas aizstāvjiem, iznīcināt jau 50 krievu okupantu noliktavu, kā arī dažāda līmeņa krievu okupantu spēku vadības centrus.

“Ja mēs raugāmies uz pašreizējām Ukrainas Gaisa spēku vajadzībām, kā arī uz to, kādi uzdevumi tiem būtu jārisina, tad visoptimālākā izvēle varētu būt kaut kas tik ātrs un daudzpusīgs, kā F-16 tipa lidmašīnas,” viņš sacīja.

Lai arī iepriekš ASV Gaisa spēku sekretārs atzina, ka daudz iespējamāka varētu būt vecāku ASV Gaisa spēkos izmantoto sistēmu nodošana Ukrainai, viņš piebilda, ka ASV puse aizvien ir atvērta diskusijām par Ukrainas Gaisa spēku vajadzībām, kā arī ASV spēju apmierināt šo pieprasījumu. Tiesa, vai tie varētu būt tikai un vienīgi ASV iznīcinātāji, vēl nav skaidrs. Kā norādīja F.Kendalls, tik pat labi tie varētu būt arī Eiropā ražotie iznīcinātāji, tostarp Lielbritānijas, Vācijas un Itālijas ražotie “Eurofighter”, Zviedrijas “Grippen”, vai Francijas “Rafale”.

Tikmēr ASV Kongresa Pārstāvju palāta apstiprinājusi jauno Nacionālās Aizsardzības autorizācijas aktu, kas paredz piešķirt 100 miljonus ASV dolāru Ukrainas pilotu apmācībai uz ASV kaujas lidaparātiem.

Iepriekš Ukrainas Gaisa spēki paziņoja, ka doties uz ASV apmācībām uz F-16 tipa iznīcinātājiem gatavi 30 pilotu. Ukrainas gaisa spēkos cer, ka pieredzējuši piloti apmācību kursu varētu noslēgt sešu mēnešu laikā.

Dalies ar šo ziņu