ASV kopā ar NATO sabiedrotajiem vērtē, kā apmācīt Ukrainas pilotus darbā ar Rietumu iznīcinātājiem

Ārvalstīs
Sargs.lv/Reuters
Ukrainas gaisa spēku lidotājs pirms pacelšanās
Foto: Air Force Command of UA Armed Forces/Facebook

ASV un tās NATO sabiedrotie sākuši izvērtēšanu par iespējamu Ukrainas Gaisa spēku lidotāju apmācību. Šī programma varētu būt daļa no palīdzības Kijivai tās centienos atjaunot savus Gausa spēkus, aģentūrai “Reuters” sacīja ASV Gaisa spēku štāba priekšnieks ģenerālis Čārlzs Brauns (Charles Brown).

Saņemot pretgaisa aizsardzības ieročus no Rietumvalstīm, Ukraina līdz šim spējusi nepieļaut Krievijas gaisa spēku dominanci tās debesīs kopš Maskavas pretlikumīgā un  visaptverošā iebrukuma sākuma šā gada 24.februārī.

Pēdējā laikā Ukraina cenšas atbrīvoties no Krievijā ražotām lidmašīnām, nodrošinot apmācību iespējas saviem pilotiem lidošanā ar ASV ražotām iznīcinātājlidmašīnām. Ukrainas Gaisa spēku pārstāvji publiski pauduši cerības savā rīcībā iegūt F-15 un F-16 tipa iznīcinātājus.

ASV Gaisa spēku štāba priekšnieks ģenerālis Č.Brauns, lidojot uz Aspenas pilsētu Kolorādo, lai piedalītos drošības forumā, atzina, ka pašlaik par iespējamo Ukrainas Gaisa spēku pilotu apmācību notiek ASV un tās sabiedroto bruņoto spēku konsultācijas.

"Šajā gadījumā jums ir nepieciešams izstrādād ilgtermiņa plānu par to, kā izveidot tādus gaisa spēkus spēkus, kādi nepieciešami gan šodien, gan nākotnē, " sacīja ģenerālis Č. Brauns, kurš pats ir kaujas pilots. Tiesa, savā komentārā viņš nesniedza apstiprinošu atbildi par iespējamiem turpmākajiem lēmumiem vai rīcību Ukrainas Gaisa spēku atbalstā.

Ģenerāļa Č. Brauna paziņojumi izskanējuši vien dažas dienas pēc tam, kad ASV Kongresa Pārstāvju palāta virzīja apstiprināšanai 100 miljonu ASV dolāru vērtu pasākumu plānu ukraiņu pilotu un apkalpojošā personāla apmācībai darbam ar ASV kaujas lidmašīnām.

ASV Gaisa spēku komandieris nekomentēja Kongresā piedāvātās likumdošanas izmaiņas, kas ļautu sākt ukraiņu Gaisa spēka personāla apmācību. Tāpat viņš atteicās komentēt kad un kāda veida Rietumvalstu kaujas lidmašīnas vislabāk būtu piemērotākās Ukrainas aizstāvjiem.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Ukrainas pilotu apmācība varētu būt visai sarežģīta, ņemot vērā Ukrainā izsludināto kara stāvokli. Ja šāda apmācība tiktu nodrošināta, tas nozīmētu, ka Ukrainas bruņoto spēku vadībai vajadzētu no ierindas izņemt savus kaujas lidmašīnu pilotus, nosūtot tos ilgstošai apmācībai ārpus valsts.

"Kā gan citādi var nodrošināt pāreju no tās situācijas, kurā mēs atrodamies pašreiz, uz to, kādā mēs vēlētos būt nākotnē? Tam nepieciešams ļaut cilvēkiem aizbraukt, lai apgūtu apmācību,” viņš piebilda.

Jautāts, cik ilgs laiks varētu paiet, lai Ukrainas piloti spētu pāriet uz ASV ražotu iznīcinātāju lidmašīnu izmantošanu, ģenerālis Č. Brauns sacīja, ka ASV Gaisa spēku gadījumā pilotu apmācīt jauna lidaparāta izmantošanā var divu līdz četru mēnešu laikā. Tiesa viņš atzina, ka Ukrainas gaisa spēku gadījumā pāreja no padomju laika lidmašīnām uz moderniem ASV ražotiem iznīcinātājiem varētu būtu "nedaudz grūtāka".

ASV Gaisa spēku štāba priekšnieks atzina, ka šajā gadījumā Ukraina varētu vērsties pēc palīdzības pie tām NATO valstīm, kurām ir pieredze, pārejot no padomju laika lidmašīnām uz Rietumu sistēmām.

"Esmu visai pārliecināts, ka daži no mūsu NATO partneriem, kas to ir paveikuši, var nodot šo pieredzi ukraiņiem, lai palīdzētu viņiem saprast, kā vislabāk īstenot šo pāreju," sacīja ģenerālis Č. Brauns.

Dalies ar šo ziņu