Ukrainas kara pieredze apliecina, ka Armijas modernizācijas prioritāšu nozīmi

Ārvalstīs
Sargs.lv/Defense News
Ukrainas artilēristi lieto ASV piegādātās haubices M777
Foto: REUTERS/Scanpix

Krievijas iebrukums Ukrainā ir pierādījis, ka ASV Armijā noteiktās  modernizācija prioritātes ir  pareizas. Tā, šonedēļ, 7.jūlijā, viesojoties ASV armijas Eiropā un Āfrikas galvenajā mītnē Vīsbādene, Vācijā, žurnālistiem sacīja ASV Armijas štāba priekšnieks ģenerālis Džeimss Makkonvils.

Makonvilam pievienojās arī ASV Armijas Eiropā un Āfrikā pavēlniecības jaunais komandieris ģenerālis Darils Viljamss, kurš pārņēma amata pienākumus no ģenerāļa Kristofera Kavoli, kurš iecelts NATO Sabiedroto spēku augstākā komandiera amatā un vienlaikus kļuvis par ASV spēku pavēlniecības komandieri Eiropā.

Kā norādīja ģenerālis Dž. Makkonvils, šobrīd ASV Armijas Eiropā sniedz aktīvu atbalstu Ukrainas bruņotajiem spēkiem, gan apmācot Ukrainas karavīrus, gan gūstot mācības no Ukrainas karavīru aizvadītajām kaujām. Viņš sacīja, ka Ukrainas sauszemes spēku komandiera vietnieks regulāri sniedz ASV un NATO Eiropas sabiedrotajiem ieskatu karadarbībā pret Krieviju.

Ģenerālis Dž. Makkonvils uzsvēra, ka, vadoties pēc kauju pieredzes Ukrainā, veksmes pamatā ir vienību vadības spēja īstenot kombinēto ieroču šķiru operācijas kopā ar loģistikas un apmācību operācijām, kā arī efektīvu komandvadību visā kaujas laukā un katrā ešelonā atsevišķi.

Tāpat viņš uzsvēra arī precīzas tālās darbības artilērijas nozīmi.

Viņš norādīja, ka tieši šo spēju attīstība ir ASV armijas prioritāte. Jau 2023. gadā ASV Armija gatavojas ieviest precīzo raķešu, palielinātās distances lielgabalu, kā arī vidējās darbības raķešu spējas, lai spētu satriekt ienaidnieka mērķus, noturot savus spēkus drošā attālumā.

"Tagad tās šķiet ir ārkārtīgi liela attāluma augstas precizitātes ugunsspējas, taču tas vēlreiz apstiprina mūsu apņemšanos tās attīstīt, " sacīja ģenerālis Dž. Makkonvils.

Pirms nepilniem pieciem gadiem ASV Armija izveidoja Nākotnes spēju pavēlniecību, kuras uzdevums ir spēju attīstīšanu un ieviešana sešās galvenajās modernizācijas prioritātēs: liela attāluma precīzajā ugnsjaudā, nākamās paaudzes kaujas transportlīdzekļu izstrādē, nākotnes vertikālā tipa gaisa transporta izveidē, saziņas tīkla izstrādā, pret gaisa un pretraķešu aizsardzības sistēmu izstrādē un karavīru individuālo nāvējošo spēju attīstībā.

Tāpat ASV Armija šobrīd attīsta spējas lai pretdarbotos bezpilota lidaparātiem, kas būs izšķiroši svarīga spēja, turpinot attīstīties bezpilota lidaparātiem, kas spēj padarīt viegli ievainojamus pat visaizsargātākos kaujas tankus.

Kā piemēru nepieciešamībai attīstīt tieši pretdronu spējas ģenerālis Dž. Makkonvils minēja Ukrainas kara pieredzi, kur Ukrainas aizstāvju artilērijas pozīcijas tikušas iznīcinātas Krievijas bezpilota lidaparātu uzbrukumā. Lai novērstu šādas iespējas, steidzami nepieciešams ieviest pretdronu sistēmas.

Tāpat Ukrainas kara pieredze akcentējusi nozīmi ASV Armijas plāniem izveidot jaunākās paaudzes kaujas transportlīdzekļu platformas. Jau šobrīd ASV Armija konkursā par jaunākās paaudzes kaujas platformu izvēli ir nonākusi prototipu projektēšanas fāzēs. Plānots, ka jaunie kaujas transportlīdzekļi savu dienas gaismu ieraudzīs 2030. gadā. ASV ieroču sistēmu ražotāji, izstrādājot ASV Armijai savus jaunākos bruņutehnikas modeļus, ņēmuši vērā arī Ukrainas kara pieredzi.

Kā atzina ģenerālis Dž. Makkonvils, pēdējā laikā no Ukrainas un NATO Austrumeiropas sabiedroto puses būtiski palielinājies pieprasījums pēc helikopteriem. Kā atzina ģenerālis Dž. Makkonvils, arī ASV Armija saskata nepieviešamību pēc jauna tipa vertikālā starta lidmašīnām, kas varētu veikt operācijas lielākā attālumā ar palielinātu letalitātes spēju un noturību pret pretinieku uguni.

Piedāvājumi šajā jomā ASV Armijai gaidāmi jau septembrī, kad tiks izraudzīts uzvarētājs liela darbības rādiusa nākotnes lidaparātu izstrāde. Pirmie šī tipa prototipi gaidāmi 2030to gadu sākumā.

Tāpat savu nozīmi Ukrainas karā pierādījusi noturīga informācijas apmaiņas tīkla esamība. Arī šo prioritāti uzsvēra ģenerālis Dž. Makkonvils.

Ukrainas konflikta attīstība pierādījusi arī nepieciešamību pēc uzlabotas pretgaisa aizsardzības sistēmas. “Līdz šim Ukraiņi ir bijuši ļoti veiksmīgi, izmantojot raķetes “Stinger”, kā arī citas sistēmas,” viņš sacīja, norādot, ka savienojot visas iepriekš minētās sistēmas vienotā spēju kopumā kaujas laukā iespējams gūt panākumus kaujas laukā, mainot situāciju sev par labu.

Dalies ar šo ziņu