ASV Gaisa spēki ir atvērti idejai par iespējamu A-10 triecienlidmašīnu nodošanu Ukrainai

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/ American Military News
ASV triecienlidmašīna A-10 "Thunderbolt"
Foto: srž. Ēriks Kukutis/ Aizsardzības ministrija

ASV ir atvērtas iespējai par triecienlidmašīnu A-10 “Thunderbolt II” nodošanu Ukrainas Gaisa spēkiem, lai sekmētu valsts cīņu pret Krievijas iebrucējiem. Par to Aspenas drošības forumā paziņojis ASV Gaisa spēku sekretārs Frenks Kendals (Frank Kendall).

Šādu iespēju sekretārs pieļāva, sarunā par pašas ASV Gaisa spēku attīstības plāniem un modernizācijas centieniem norādīja, ka A-10 lidmašīnas tās, kuras, visticamāk, nāksies aizstāt ar cita tipa lidaparātiem.

“Slavenās A-10 lidmašīnas [..] nav tā sistēma, kas mums nākotnē būs nepieciešama pret tiem pretiniekiem, pret kuru spējām mums jāgatavojas visvairāk,” teica F. Kendals.

Jautātas par šo lidmašīnu piegādes iespējām Ukrainai, ASV Gaisa spēku sekretārs norādīja, ka tas lielā mērā ir arī Ukrainas pašas jautājums. “Viena iespēja [iespējamām piegādēm] ir vecākas ASV ražotās sistēmas. Mēs esam atvērti diskusijām ar viņiem [Ukrainas pārstāvjiem], lai saprastu, kādas ir to prasības un kā mēs tās varētu apmierināt,” viņš sacīja.

Iepriekš F. Kendals vairākkārt ir aicinājis ASV Gaisa spēkus pārtraukt A-10 tipa lidmašīnu ekspluatāciju. Vēl pagājušā gada decembrī viņš sacīja, ka ASV Gaisa spēki ir gatavi finansēt divu jaunu kaujas bezpilota lidaparātu sistēmu izstrādi, vienlaikus uzsverot, ka tiem jāspēj atbrīvoties no novecojošām lidmašīnām, piemēram, A-10.

2023. gada ASV Aizsardzības departamenta budžeta pieprasījumā jau paredzēta atteikšanās no 21 A-10 tipa lidaparāta, samazinot to floti no 281 līdz 260 lidmašīnām.

ASV Gaisa spēki vairākkārt uzsvēruši nepieciešamību atbrīvoties no A-10 lidmašīnām, taču ASV Kongress šo ideju vairākkārtīgi noraidījis. Saskaņā ar “Politico” ziņoto, ASV gaisa spēki savu A-10 floti prasīja norakstīt jau 2015., 2016. un 2017.budžeta gados, tiesa – bez panākumiem. Pēcāk Gaisa spēki no šīm lidmašīnām piedāvāja atteikties 2021. un 2022. gadā, taču arī tad Kongress šo ideju bloķēja.

Iespējamo A-10 lidmašīnu nodošanu Ukrainai var kavēt ne tikai Kongresa centieni bloķēt tās norakstīšanu. Arī ASV prezidents Džo Baidens līdz šim izrādījis pretestību Ukrainas apbruņošanai ar kaujas lidmašīnām. Šā gada martā Dž. Baidena administrācija noraidīja Polijas piedāvājumu nosūtīt Ukrainai savus padomju laika iznīcinātājus MiG apmaiņā pret ASV ražoto kaujas lidmašīnu piegādi. Tolaik Pentagona preses sekretārs Džons Kirbijs atzina, ka šāds solis varētu radīt nopietnas raizes visai NATO aliansei.

Tiesa, paša ASV Gaisa spēku sekretāra komentāri par iespējamo A-10 lidmašīnu nodošanu Ukrainai, ko viņš pauda Aspenas drošības konferences laikā, ir krasā pretstatā ar F. Kendala teikto vēl šā gada martā, kad šī ideja tika apspriesta.

“Sargs.lv” jau ziņojis, ka Ukraina vairākkārt pieprasījusi saviem Rietumvalstu atbalstītājiem piegādāt kaujas lidaparātus, kas tās bruņotajiem spēkiem palīdzētu pāriet uzbrukumā, lai atbrīvotu Krievijas ieņemtās teritorijas.

Dalies ar šo ziņu