ASV plāno sūtīt NATO ražotas lidmašīnas uz Ukrainu, lai cīnītos pret Krieviju

Ārvalstīs
Sargs.lv/Washington Post
Francijas iznīcinātājs ”Dassault Rafale” (attēlam ir ilustratīva nozīme)
Foto: Francijas iznīcinātājs ”Dassault Rafale” (attēlam ir ilustratīva nozīme) Foto: AFP/Scanpix

Masveidīgi paplašinot ASV iesaisti Krievijas izraisītajā karā Ukrainā, Pentagons aktīvi gatavojas nosūtīt jaunas, modernas NATO valstīs ražotas militārās lidmašīnas, lai tās cīnītos pret Krievijas spēkiem Ukrainā, trešdien ziņo laikraksts "Washington Post".

ASV Gaisa spēku štāba priekšnieks ģenerālis Čārlzs K. Brauns jaunākais laikrakstam sacīja, ka "notiek diskusijas" par iznīcinātāju nosūtīšanu uz Ukrainu. Uzstājoties Aspenas Drošības konferencē, Braunam tika jautāts: "Vai ir iespējams, ka ASV varētu pārdot vai nodrošināt Ukrainai vairāk ASV iznīcinātāju platformu?". Uz šo jautājumu Brauns atbildēja: "Būs kaut kas ne-krievisks, to es droši vien varu jums pateikt.".

Ar vārdu "ne-krievu" Brauns atsaucās uz iepriekšējo Polijas priekšlikumu nosūtīt Ukrainai padomju "MiG" iznīcinātājus, ko Baidena administrācija noraidīja, pamatojoties uz to, ka tas, visticamāk, izraisītu kara eskalāciju.

Tolaik Baidens paziņoja, ka šis solis varētu sākt "Trešo pasaules karu", sakot: "Doma, ka mēs nosūtīsim uzbrukuma aprīkojumu un ka lidmašīnas, tanki un vilcieni ieradīsies ar amerikāņu pilotiem un amerikāņu apkalpēm - vienkārši saprotiet, neapmuļķojiet sevi, neatkarīgi no tā, ko jūs visi sakāt, to sauc par Trešo pasaules karu."

Tomēr Brauna priekšlikums ir daudz provokatīvāks solis nekā iepriekšējais plāns sūtīt daļēji novecojušas padomju lidmašīnas.

Viņa komentāri izskanēja tajā pašā dienā, kad Pentagons paziņoja, ka nosūtīs uz Ukrainu vēl četras tālās darbības rādiusa raķešu sistēmas HIMARS, tādējādi kopējais valstī izvietoto raķešu skaits sasniegs 16 sistēmas.

"Mēs turpināsim meklēt inovatīvus veidus, kā uzturēt mūsu ilgtermiņa atbalstu drosmīgajiem Ukrainas bruņoto spēku vīriešiem un sievietēm, un mēs pielāgosim savu palīdzību, lai nodrošinātu, ka Ukrainai ir tehnoloģijas, munīcija un šaujampulveris, ar ko sevi aizsargāt," trešdien sacīja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

"Ukrainas bruņotie spēki tagad ļoti efektīvi izmanto tālās darbības rādiusa raķešu sistēmas, tostarp ASV nodrošinātās HIMARS un citas mūsu sabiedroto un partneru sistēmas," sacīja Ostins, piebilstot, ka "sabiedrība ir arī smagi strādājusi, lai nodrošinātu Ukrainu ar labākām piekrastes aizsardzības spējām."

Ukrainas un ASV amatpersonas aizvien atklātāk apspriež plāna detaļas par milzīgu augstas klases ASV ieroču sistēmu krājumu uzkrāšanu, kas ļautu Kijivai rudenī sarīkot vērienīgu pretuzbrukumu ar mērķi nogremdēt Krievijas floti un atgūt Krimas pussalu Melnajā jūrā, kuru Krievija okupēja pēc 2014. gada apvērsuma Kijivā.

Vizītes laikā Apvienotajā Karalistē Ukrainas aizsardzības ministra vietnieks Volodimirs Havrilovs apsolīja izmantot ASV piegādātos smagos ieročus, lai īstenotu ofensīvu pret Krimu. "Mēs saņemam pretkuģu spējas, un agri vai vēlu mēs vērsīsimies pret floti. Tas ir neizbēgami, jo mums ir jāgarantē mūsu iedzīvotāju drošība," viņš teica. "Krievijai būs jāatstāj Krima, ja tā vēlas pastāvēt kā valsts," uzstāja Havrilovs.

Sestdien Ukrainas militārās izlūkošanas amatpersona Vadims Skibickis paziņoja, ka Ukraina izmantos raķešu sistēmas HIMARS, lai uzbruktu mērķiem Krimā, kas, pēc viņa teiktā, "ir jāiznīcina mūsu pilsoņu, mūsu objektu un mūsu Ukrainas drošības labad".

Aizvien atklātāk runājot par Ukrainas ofensīvu, lai atgūtu Krimu, Krievijas amatpersonas ir izteikušas ārkārtīgi asus brīdinājumus.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka Vašingtona cenšas izprovocēt "īstu karu" ar Krieviju, norādot: "Mūsu amerikāņu kolēģi patiešām vēlas pārvērst šo karu par īstu karu un sākt konfrontāciju starp Krieviju un Eiropas valstīm."

Svētdien bijušais Krievijas prezidents un Krievijas Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs paziņoja, ka uzbrukums Krimai radītu "sistēmiskus draudus Krievijai", kas izraisītu reakciju no Krievijas puses.

Ģeopolitikas komentētāji ir brīdinājuši, ka Krievija uzskata Krimas aizsardzību par būtisku valsts interesi un teritorijas aizsardzībai izmantotu kodolieročus.

Aicinot ASV ieroču ražotājus piedalīties šajos kopīgajos ASV un Kijivas režīma centienos, Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs trešdien atklāti paziņoja, ka šī valsts jāuzskata par "izmēģinājumu poligonu" ASV aizsardzības uzņēmējiem. "Mēs aicinām ieroču ražotājus šeit testēt jaunus produktus," viņš teica.

Ārkārtīgi bīstamā kara eskalācija notiek laikā, kad konflikta izraisītā enerģētikas krīze rada arvien postošākas sekas Eiropas un visas pasaules iedzīvotājiem. "Mums ir jāsagatavojas iespējamam pilnīgam Krievijas gāzes piegādes pārtraukumam," trešdien sacīja Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena, nosaucot to par "iespējamu scenāriju".

Trešdien ASV nāca klajā ar plānu, saskaņā ar kuru tās dalībvalstīm jāsāk racionalizēt enerģijas piegādes, gatavojoties pilnīgai gāzes piegādes pārtraukšanai ziemas laikā. Tajā pašā dienā SVF brīdināja, ka pilnīga Krievijas gāzes piegāžu pārtraukšana varētu samazināt dažu ES dalībvalstu ekonomiku par 6% un novest tās pie recesijas.

Atklāsme, ka ASV plāno nosūtīt uz Ukrainu NATO ražotas lidmašīnas, nāca tikai divas nedēļas pēc tam, kad Ņujorkas Ārkārtas situāciju vadības birojs (OEM) publicēja 90 sekunžu garu sabiedrisko paziņojumu, sniedzot pilsētas iedzīvotājiem norādījumus, ko darīt kodoluzbrukuma gadījumā Amerikas lielākajā pilsētā.

Dalies ar šo ziņu