ASV apjomīgā palīdzība Ukrainai rada bažas par spējām atjaunot ieroču krājumus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Stars and Stripes/Politico/Defense News/U.S. Department of Defense

ASV, apbruņojot Ukrainu, ir nosūtījusi lielu daļu savu ieroču krājumu, taču, lai šos krājumus atjaunoto, ir nepieciešams ilgāks laiks. Lielākie ieroču ražotāji ir izteikuši bažas, ka šobrīd pandēmijas, infrastruktūras kapacitātes un darbaspēka trūkuma dēļ, nav iespējams ražot ieročus tik lielā daudzumā, lai spētu ilgstoši apgādāt Ukrainu un atjaunot rezerves krājumus gan ASV, gan sabiedrotajiem.

Saskaņā ar dažu likumdevēju un ekspertu aplēsēm Senāta Bruņoto spēku komitejas sēdē, kurā tika uzklausīti eksperti, tādu ieroču kā "Javelin" prettanku raķetes un "Stinger" pretgaisa raķetes sūtījumi Ukrainai ir samazinājuši Pentagona krājumus par aptuveni vienu trešdaļu. Viņi norādīja, ka to atjaunošana, visticamāk, prasīs vairākus gadus.

"Lēmumi, ko mēs pieņemsim tagad, noteiks kara iznākumu, taču šie ieroči brīnumainā kārtā neparādīsies no nekurienes ne mums, ne mūsu sabiedrotajiem, ne Ukrainai," sacīja senators Ričards Blumentāls.

R. Blūmentāls ir bijis aktīvs atbalstītājs Aizsardzības ražošanas likuma izmantošanai, lai finansētu un uzturētu lielāku munīcijas ražošanas apjomu. Viņš norādīja, ka "Javelin" ražošanas palielināšanai būtu nepieciešams gads un papildus divarpus gadi, lai atjaunotu krājumus, ja vien prezidents Džo Baidens neizmantos šo likumu.

Arī "Raytheon Technologies" izpilddirektors Gregs Heiss investoriem ir paziņojis, ka uzņēmums nespēs palielināt "Stinger" raķešu ražošanu līdz 2023. gadam, jo trūkst detaļu un materiālu ieročiem, kurus Rietumu sabiedrotie steidzīgi piegādāja Ukrainai.

Tūkstošiem pretgaisa raķešu "Stinger" ir izņemtas no krājumiem Eiropā un ASV un nosūtītas uz Ukrainu, bet pagaidām nav konkrēta plāna, kā papildināt krājumus valstīm, kas tās dāvināja.

Uzņēmums pašlaik Arizonas rūpnīcā ražo ierobežotu skaitu jaunu raķešu "Stinger" vārdā nenosauktam starptautiskam klientam, otrdien ceturkšņa paziņojumā sacīja uzņēmuma izpilddirektors G. Heiss.

Viņš sacīja, ka ražošanas līnija spēj vienlaicīgi saražot tikai ierobežotu skaitu raķešu, un piebilda, ka turpmākajam darbam, lai papildinātu citu valstu krājumus, būs nepieciešama lielāka ASV valdības apņemšanās finansēt un uzturēt lielāku ražošanas apjomu.

"Mēs pēdējās pāris nedēļas strādājam ar ASV Aizsardzības departamentu, aktīvi cenšamies iegūt daļu materiālu, bet diemžēl departaments nav iegādājies "Stinger" aptuveni 18 gadus, un dažas no sastāvdaļām vairs nav komerciāli pieejamas. Lai sāktu jaunu raķešu ražošanu, "Raytheon" būs jāpārstrādā daļa ieroču elektronikas. Tas mums prasīs nedaudz laika," sacīja G. Haiss.

ASV armija strādā pie novecojošo "Stinger" izņemšanas no aprites un 28. martā izsludināja konkursu par jaunas pārnēsājamās pretgaisa raķetes iegādi, kuru varētu sākt ražot līdz 2028. gadam. "Pašreizējais "Stinger" krājumi samazinās," teikts paziņojumā, piebilstot, ka plānots iegādāties 10 000 jaunu raķešu.

Aizsardzības ministra vietniece Keitlīna Hiksa šomēnes sasauca tikšanos ar astoņu lielāko aizsardzības nozares vadītājiem, lai izklāstītu ministrijas prioritātes Ukrainas armijas apgādāšanā un to ieroču papildināšanā, kurus cīņai ir nosūtījuši citi sabiedrotie.

"Mēs pašlaik risinām šos jautājumus," sacīja ASV armijas galvenā iepirkumu amatpersona Daglass Bušs. "Kongress piešķīra lielu naudas summu, lai palīdzētu mums papildināt krājumus, ko mēs ļoti novērtējam, un mēs esam ļoti tuvu tam, lai būtu gatavi informēt Kongresu par mūsu pirmajiem soļiem šajā virzienā."

Profesionālo pakalpojumu padomes tirdzniecības asociācijas vadītājs Deivids Berto senatoriem sacīja, ka viņš nav redzējis nevienu noslēgtu līgumu, lai sāktu papildināšanu. Padome pārstāv pakalpojumu sniedzējus, kas sadarbojas ar valdību.

Ja ASV turpinās izņemt ieročus no krājumiem pašreizējā tempā, krājumi varētu izsīkt sešu mēnešu laikā, skaidroja D. Berto. Baltais nams pēdējās nedēļās apstiprināja divas militārās palīdzības paketes Ukrainai par 800 miljoniem ASV dolāru, lai gan pēdējā paketē nav iekļauti "Javelin" un "Stinger".

Bijusī aizsardzības ministra vietniece iegādes un uzturēšanas jautājumos Ellena Lorda sacīja, ka ASV uz Ukrainu ir nosūtījušas aptuveni vienu ceturto daļu no saviem "Stinger" krājumiem. Viņa brīdināja senatorus, ka ASV ilgstoši neuzlabotā infrastruktūra, kas nepieciešama ražošanas jaudas uzturēšanai, novedīs pie trīs līdz piecu gadu aizkavēšanās ar krājumu papildināšanu.

Viens no instrumentiem, lai novērstu šo nolaidību, ir Aizsardzības ražošanas likums, teica E. Lorda.

"Aizsardzības ražošanas likums ļauj Aizsardzības ministrijai pārskaitīt naudu rūpniecībai, lai tā faktiski veiktu kapitālieguldījumus vai apmācītu darbaspēku, vai attīstītu piegādes ķēdi," viņa teica. "Tas ir tas, kas patiešām var palīdzēt risināt šo jautājumu."

E. Lorda sacīja, ka aizsardzības nozarei ir vajadzīgs skaidrs signāls, lai turpinātu ražošanu, tostarp ilgtermiņa līgumi par ieroču iegādi. Viņa arī ierosināja, ka ASV varētu vairāk dalīties ar savām tehniskajām zināšanām ar ASV sabiedrotajiem, piemēram, Austrāliju, lai paātrinātu munīcijas ražošanu. Uzņēmumi joprojām cīnās ar piegādes ķēdes problēmām un darbinieku trūkumu, ko izraisīja koronavīrusa pandēmija.

"Mūsu pieredze Ukrainā ir parādījusi, kā mēs varam cerēt, ka īstenosim politiku, lai nodrošinātu konkrētu munīciju atbalstam, un pēc tam apzināties, ka neesam nodrošinājušies ar finansējumu, lai uzturētu ražošanas līnijas karstas un piegādes ķēdes neskartas, un tāpēc ievērojami kavēsies konkrētu ieroču sistēmu vēlamo daudzumu piegāde," skaidroja E. Lorda.

Marks Kansians, atvaļināts jūras kājnieku pulkvedis un Vašingtonas stratēģisko un starptautisko pētījumu centra vecākais padomnieks, šomēnes intervijā sacīja, ka viņš sagaida, ka ASV galu galā palēninās "Javelin" piegādi, jo krājumi nav bezgalīgi.

"Es domāju, ka kādā brīdī ASV militārie spēki nospiedīs bremzes un teiks, ka, sūtot vairāk, tiks apdraudēta mūsu spēja īstenot mūsu aizsardzības plānus," atzina M. Kansians.

Aizsardzības ministrs Loids Ostins un armijas ģenerālis Marks Millijs, Apvienotā štābu priekšnieku štāba priekšsēdētājs, ir vairākkārt apliecinājuši likumdevējiem, ka krājumi nav sasnieguši kritisko līmeni.

"Mēs joprojām izpildām savas misijas prasības attiecībā uz "Javelin", tāpēc mēs neesam pārkāpuši nevienu no šīm sarkanajām līnijām," M. Millijs šomēnes sacīja Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejai.

Jaunākā drošības palīdzība Ukrainai ir pielāgota Donbasa austrumu reģiona līdzenajam reljefam, un tā ietver smagos ieročus, piemēram, haubices, taktiskos transportlīdzekļus un artilērijas lādiņus. Prezidents Džo Baidens šomēnes paziņoja, ka ASV ir gatavas turpināt sūtīt munīciju Ukrainai.

Šonedēļ Kongress plāno izskatīt papildu budžeta likumprojektu, lai finansētu papildu ieroču un ekipējuma piegādi karam Ukrainā. Baltais nams ir iztērējis 3,5 miljardus ASV dolāru, ko likumdevēji atvēlēja ieroču krājumu papildināšanai šajā finanšu gadā, kas beidzas 30. septembrī.

Bruņoto spēku komitejas priekšsēdētājs senators Džeks Rīds sacīja, ka plānošanas un ražošanas elastības problēmas ir acīmredzamas, jo trūkst strauji paplašināmas ražošanas jaudas tādiem ieročiem kā "Stinger" un "Javelin".

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija lēš, ka kopš kara sākuma Krievija ir zaudējusi vismaz 530 tankus un vairāk nekā 60 helikopterus un iznīcinātājus, no kuriem daudzi tika iznīcināti pateicoties "Stinger" un citām pretgaisa raķetēm.

Dalies ar šo ziņu