Krievijas prezentē jaunu piektās paaudzes vieglā iznīcinātāja prototipu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Defence Blog/CNN/The Moscow Times/Israel Defense
Krievijas jaunais piektās paaudzes vieglā iznīcinātāja prototips starptautiskajā izstādē "MAKS"
Foto: Foto: Imago images/Xinhua/Scanpix

Krievija starptautiskajā aviācijas izstādē “MAKS” prezentējusi jaunāko Krievijas piektās paaudzes vieglā tipa iznīcinātāju, kas, kā apgalvo izstrādātāji, savos tehniskajos parametros spēj konkurēt ar šobrīd modernāko ASV kaujas lidmašīnu “F-35”.

Jauno radariem neredzamās kaujas lidmašīnas prototipu izstrādājis Pāvela Suhoja konstruktoru birojs. Kā apgalvo tā izstrādātāji, jaunais iznīcinātājs vienlaikus spējot satriekt sešus pretinieka mērķus. 

Lidmašīnu, kuru izstrādātāji jau nosaukuši par “Šahs un mats” (“The Checkmate”), starptautiskās izstādes “MAKS” ietvaros, “apmierinātajam” Krievijas autoritārajam prezidentam Vladimiram Putinam prezentējis par Krievijā radīto tehnoloģiju eksportu atbildīgā uzņēmuma “Rostec” vadītājs Sergejs Čemezovs un “United Aircraft Corporation” vadītājs Jurijs Sļusars.

Lidmašīnas prototips radīts pērnā gada maijā. Lidmašīnas reklāmas rullītī pausts, ka jaunākās paaudzes iznīcinātājs radīts “rekordīsā laikā”. Perspektīvais lidaparāts domāts, lai aizvietotu strauji novecojošo iznīcinātāju MiG – 29 un triecienlidmašīnu Su-25 floti.

Prezentācijas pasākumā J. Sļusars pauda, ka jaunais iznīcinātājs Krievijas ieroču pircējiem būšot pieejams jau no 2026. gada. Šī tipa iznīcinātāja cena varētu svārstīties no 25 līdz 30 miljoniem ASV dolāru (21-25 miljoniem eiro) par vienu lidmašīnu, kas būtu septiņas reizes lētāka, nekā šobrīd tirgū pieejamā F-35 cena.

Jaunā lidmašīna būs aprīkota ar vienu dzinēju. Tās pacelšanās masa varētu būt līdz 18 tonnām, bet ātrums būtu divas reizes lielāks par skaņas ātrumu. Kaujas rādiusam jāsasniedz 1500 kilometri. Tiek apgalvots, ka lidmašīna vienlaikus spēšot iznīcināt sešus pretinieka mērķus. Tā spēs nest un palaist dronus, kā arī darboties spēcīgas elektroniskās karadarbības apstākļos.

Kā savu galveno noieta tirgu Krievijas iznīcinātāju ražotāji min Āzijas un Latīņamerikas valstis. Saskaņā ar J. Sļusara teikto, nākamo 15 gadu laikā “United Aircraft Company” cer sagaidīt pasūtījumus par aptuveni 300 lidmašīnu piegādi.

Aizsardzības ziņu portāls “Defence Blog” gan pauž šaubas, vai izstādē prezentētais iznīcinātājs bija jau gatavas kaujas lidmašīnas prototips vai tikai pilna mēroga makets. Arī raidsabiedrība CNN norāda, ka par spīti pompozajai lidaparāta prezentācijai, tas aizvien nav veicis savu pirmo lidojumu. Saskaņā ar Krievijas medijos ziņoto, tas gaidāms tikai 2023. gadā.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Krievija pēdējo gadu laikā uzsākusi plaša mēroga bruņoto spēku modernizāciju. Lai gan Krievijas propagandas mediji turpina ziņot gan par jaunu lidmašīnu prototipu izstrādi un dažāda tipa raķešu izmēģinājumiem, virkne starptautisko pētnieku norāda, ka jau drīzumā Krievija varētu saskarties ar nopietnām grūtībām izvirzītā mērķa sasniegšanā. Tam par iemeslu būs gan pret Krieviju noteiktās starptautiskās sankcijas, gan pašas Krievijas zinātniskais potenciāls aizsardzības nozarē. Kā nesen savā pētījumā norādīja britu domnīcas “International Institute for Strategic Studies” (IISS) eksperti, Krievija jau tuvākajā laikā varētu saskarties ar potenciāla samazinājumu jauno aizsardzības tehnoloģiju izstrādē, jo iepriekšējo gadu gaitā Krievija finalizējusi PSRS laika iestrādnes, nespējot radīt neko absolūti jaunu.

Dalies ar šo ziņu