Krievija sākusi sava pirmā "Stealth" bumbvedēja prototipa montāžu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Tass.ru/ Newsweek.com
Krievija
Foto: Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Krievijā “Perspektīvās tālās darbības aviācijas kompleksa” (PAK DA) programmas ietvaros sākta pirmā radariem neredzamā stratēģiskā bumbvedēja prototipa būvniecība, atsaucoties uz avotiem Krievijas aizsardzības rūpniecības kompleksā, ziņo aģentūra “TASS”.

“Jaunās “Stealth” tehnoloģijas lidmašīnas planieri patlaban būvē viens no “Apvienotās aviobūves korporācijas” uzņēmumiem. Patlaban ir pabeigts darbs pie lidmašīnas konstrukcijas dokumentācijas, tādējādi ir sākusies materiālu piegāde pašas lidmašīnas ražošanai,” sacījis “Tass” avots.

Savukārt cits aģentūras vārdā neminētais avots norādījis, ka patlaban tiek būvēta lidmašīnas kabīne. Visa lidaparāta salikšanu plānots pabeigt 2021. gadā.

Aviobūves kompānijas “Tupolev” pārstāvji ziņu aģentūrai “TASS” atteicās komentēt jebkādus jautājumus saistībā ar jaunā bumbvedēja prototipa ražošanu.

Pērnā gada decembrī Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Aleksejs Krivoručko intervijā laikrakstam “Krasnaja zvezda”, sacīja ka ir apstiprināts perspektīvā bumbvedēja skiču projekts, tādējādi kompānija “Tupolev” sākusi darbu pie  tehniskās konstrukcijas dokumentācijas izstrādes, kā arī prototipa detaļu un komponenšu ražošanas. Viņš arī atklāja, ka šogad stenda izmēģinājumiem plānots nodot pirmo jaunā bumbvedēja dzinēja eksemplāru.

Aģentūra raksta, ka jaunā lidmašīna tiks būvēta pēc “lidojošā spārna” principa. Tās konstrukcijā tiks izmantotas gan tehnoloģijas, gan materiāli, kas maksimāli mazina lidaparāta redzamību radaru ekrānos. Savukārt Lidmašīnas bruņojumā būs gan esošās, gan perspektīvās spārnotās raķetes, precīzi vadāmās aviobumbas un hiperskaņas raķetes.  Tāpat lidmašīna būs aprīkota ar Krievijā ražotās jaunākās paaudzes sakaru iekārtām un elektroniskās karadarbības ierīcēm. Tās maksimālais ātrums nepārsniegs skaņas ātrumu.

Tikmēr ASV medijs “Newsweek” atgādina, ka PAK DA būs pirmais Krievijas radariem neredzamais bumbvedējs. Kā norāda, “Newsweek” Maskava šādu lidmašīnu ražošanā ir ilgstoši atpalikusi no ASV.

Savu pirmo radariem neredzamo virsskaņas iznīcinātāju Su-57 Krievija uzbūvēja tikai 2010. gadā. Kaut šīs lidmašīnas ir izvietotas Sīrijā, Krievijā tās aizvien nav sākta to sērijveida ražošana.

Krievijā būvēto “Stealth” tehnoloģijas iznīcinātāju attīstības programma ir krietni aizkavējusies. 2018. gadā no kopīgas radariem neredzamās lidmašīnas attīstības projekta, kas bija sākts kopā ar Krieviju, pastāvīgi pieaugošo izmaksu dēļ atteicās Indija. Kā norāda “Newsweek”, šāds Deli solis varētu nozīmēt, ka Krievijas izstrādātais piektās paaudzes lidaparāts vairs neatbilst sākotnēji noteiktajām prasībām.

Dalies ar šo ziņu