Top jauns pirmās nepieciešamības preču saraksts valsts apdraudējuma gadījumā

Sabiedrība
LETA
72 stundas
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ekonomikas ministrija (EM) izstrādā jaunu iedzīvotājiem izsniedzamo pirmās nepieciešamības preču sarakstu valsts apdraudējuma gadījumā. Ministrija secinājusi, ka patlaban spēkā esošajā regulējumā preču dalījums ir pārāk plašs, detalizēts un nelietderīgi sadalīts pa vecuma grupām.

Valdība 2015. gadā pieņēma EM izstrādātos noteikumus par iedzīvotāju nodrošināšanu ar pirmās nepieciešamības rūpniecības precēm valsts apdraudējuma gadījumā. Tajos teikts, ka apdraudējuma gadījumā valsts iedzīvotājus nodrošinās ar higiēnas precēm, segām, apģērbu un sērkociņiem. 

Tomēr tagad ministrija saskaņošanai nodevusi grozījumus noteikumos, paredzot pārskatīt minēto preču sarakstu. Tādēļ tika sagatavots jauns saraksts, kurā norādītas tikai tās pirmās nepieciešamības preces, lai nodrošinātu minimālās higiēnas prasības un kuru krājumi, ieilgstot krīzes situācijai vai valsts apdraudējumam, civiliedzīvotājiem varētu izbeigties un tos būtu nepieciešams atjaunot, piemēram, ziepes, tualetes papīrs, mitrās salvetes, sveces.

Savukārt nodrošinājumā ar pirmās nepieciešamības rūpniecības precēm, kuras ir izmantojamas vairākkārt un ilgtermiņā, kā, piemēram, sega, virsdrēbes, apakšveļa, zeķes, apavi, krūze, šķīvis, galda piederumi, radio ar bateriju, EM rosina pielietot Skandināvu valstu un Igaunijas pieeju.

Šajās valstīs ar informatīva bukleta palīdzību iesaka katrai mājsaimniecībai nodrošināties ar attiecīgiem produktiem un precēm, ja nu pēkšņi drošības situāciju valstī destabilizētu terorakti, kiberuzbrukumi, dabas kataklizmas vai pat karš. EM uzskata, ka šāda pieeja atbilst Aizsardzības ministrijas izstrādātajai visaptverošas valsts aizsardzības sistēmai, kas balstās uz visu valsts iedzīvotāju plašu iesaisti valsts aizsardzības spēju uzturēšanā.

Gala lēmumu par noteikumu grozījumiem būs jāpieņem Ministru kabinetam.

Dalies ar šo ziņu