Labdarības projekta “Dzeguzīte” vadītāja: Jāuzņemas atbildība par tiem, kuriem esam devuši cerību

Sabiedrība
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Gaisa spēki

Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku sadarbība ar Ģimenes atbalsta centru “Dzeguzīte” izveidojās vairāk nekā trīs gadus atpakaļ, kad centra personālu un tur dzīvojošos bērnus pirmo reizi apciemoja Gaisa spēku karavīri. Arī tagad, kad centrā uzturas tikai seniori, karavīri gan svētku laikā, gan ikdienā atrod laiku, lai ne tikai sniegtu fizisku atbalstu, bet lai vienkārši parunātos. Gaisa spēku štāba Operatīvās un mācību plānošanas pārvaldes Operāciju daļas kvalificētā speciāliste štāba virsseržante Vija Krūma, kura papildus saviem ikdienas pienākumiem vada arī Gaisa spēku labdarības projektu “Dzeguzīte”, uzsver – mums jāuzņemas ilgtermiņa atbildība par tiem, kuriem esam vajadzīgi un kuriem esam devuši cerību.

Sadarbība ar Ģimenes atbalsta centru “Dzeguzīte” Iršos, Kokneses novadā sākās 2017.gada 24. novembrī, kad notika Gaisa spēku karavīru pirmais brauciens uz Ģimenes atbalsta centru (ĢAC) “Dzeguzīte”, lai iepazītos ar personālu un bērniem, un apzinātu, kādu palīdzību ir nepieciešams sniegt bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem. Šīs sadarbības uzsākšana iezīmē arī Gaisa spēku labdarības projekta “Dzeguzīte” sākumu.

Ģimenes atbalsta centra "Dzeguzīte" direktore Gaļina Kraukle stāsta – sadarbība izveidojusies pateicoties tieši štāba virsseržantei V. Krūmai.Tā bija viņas iniciatīva. Trīs gadus atpakaļ Vija mūs atrada, kad atbalsta centrā bija arī bērnu nams. 2019. gada rudenī bērnu centrā vairs nav, ir tikai pansija. Tomēr Vija tāpat turpina ar mums sadarboties,” saka G. Kraukle.  

Image
bilde
Foto: Foto: Gaisa spēki
Foto: Gaisa spēki

Sākotnēji atbalsts ĢAC “Dzeguzītei” bija saistīts lielākoties ar bērniem. Laikā, kamēr atbalsta centrā dzīvoja bāreņi un bez vecāku apgādības palikušie bērni, Lielvārdes garnizona vienību (Gaisa spēku un Nodrošinājuma pavēlniecības 2. Reģionālā nodrošinājuma centra) karavīri un civilie darbinieki ziedojuši apģērbu, apavus un citas saimniecībā noderīgas lietas, kā arī naudas līdzekļus. Kopumā trīs gadu laikā centra bērnu vajadzībām saziedoti 1776,95 EUR. Štāba virsseržante stāsta – par saziedotajiem līdzekļiem organizētas arī sportiskas, militāras un patriotismu audzinošas aktivitātes un pasākumi, kā arī bērniem sarūpētas personalizētas Ziemassvētku dāvanas. Tāpat bērniem bijusi iespēja iepazīties tuvāk ar karavīru darbu karavīru organizētās kopīgās aktivitātēs.

Štāba virsseržantei visspilgtāk atmiņā palicis 2018. gada 11. novembris, kad bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni pie Brīvības pieminekļa vēroja militāro parādi un aizdedza svecītes pie Rīgas pils mūra svecīšu sienas.

Image
bilde
Foto: Foto: Gaisa spēki
Foto: Gaisa spēki
“Tas bija līdz sirds dziļumiem aizkustinošs pasākums, kad es spēcīgi apzinājos, kāda ir mana, karavīra, sūtība – sargāt, aizstāvēt un palīdzēt,” atceras štāba virsseržante V. Krūma.

Viņai būtisks pasākums bijis arī 2019. gada 31. maijā, kad Gaisa spēku un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīri Kokneses novada Iršu pagasta bērniem, tajā skaitā arī ĢAC “Dzeguzīte” bērniem, un pieaugušajiem organizēja Starptautiskās bērnu aizsardzības dienas pasākumu. Pasākumā karavīri demonstrējuši strēlnieku ieročus, kaujas tehniku. Karavīri organizējuši arī militāro stafeti un citas ar militāro jomu saistītas aktivitātes, tādējādi parādot bērniem un pieaugušajiem, kā karavīri sargā Latviju. 

Tāpat gan Gaisa spēku, gan ASV karavīri viesojušies un organizējuši pasākumus ĢAC “Dzeguzīte” telpās, kur karavīri bērniem vadīja nodarbības, kopā ar viņiem sportoja un mācīja par dzīves vērtībām.

Image
Foto: Gaisa spēki
Foto: Foto: Gaisa spēki
Foto: Gaisa spēki
“Karavīri bērniem bija kā piemērs, īpaši puišiem – mūsu kolektīvā ir tikai sievietes, tāpēc viņiem laiks ar viņiem bija īpaši nozīmīgs,” stāsta ĢAC “Dzeguzīte” direktore.

Protams, arī kopš 2019. gada rudens, kad centrā bērnu vairs nav, karavīri turpina sniegt atbalstu ĢAC “Dzeguzīte” Pieaugušo sociālās aprūpes nodaļai, kurā kopumā ir 48 seniori. Karavīri veic teritorijas labiekārtošanas un uzkopšanas darbus, kā arī ziedo apģērbu, apavus, higiēnas un saimniecības preces, mēbeles, ratiņkrēslus. Karavīri seniorus iepriecinājuši arī Ziemassvētkos, sarūpējot viņiem dāvanas un sniedzot koncertu. Tieši Ziemassvētku koncerts, kā norāda ĢAC “Dzeguzīte” direktore, bijis īpaši emocionāls notikums gan senioriem, gan pašiem centra darbiniekiem. Viņa arī atzīmē, ka karavīri nekad nav braukuši ciemos tukšām rokām – viņi vienmēr sarūpējuši pa dāvaniņai centra iemītniekiem.

Image
bilde
Foto: Foto: Gaisa spēki
Foto: Gaisa spēki

G. Karukle arī uzsver – ņemot vērā, ka šobrīd centra personāla aprūpē ir tikai seniori, tieši fiziskais atbalsts ir ļoti svarīgs, jo pašiem šāda resursa nav. Viņa stāsta, ka karavīri ir divas reizes piedalījušies talkās, kā rezultātā izlīdzināta centra teritorijas zeme, sakārtots sporta laukums, kā arī izveidots laukums, kur nākošgad jātop lapenei.

Viesu klātbūtne aprūpes centra senioriem ļoti svarīga ir tieši emocionālā ziņā – daudziem no viņiem nav tuvinieku un viņi jūtas vientuļi. Līdz ar to šie apciemojumi nesot gan lielu prieku, gan arī tādu kā drošības sajūtu, ka viņi nav vieni. Līdzīgi arī esot pašai centra direktorei – tā ir apziņa, ka palīdzība tiks sniegta, kad tā tiešām vajadzīga.
Image
bilde
Foto: Foto: Gaisa spēki
Foto: Gaisa spēki

“Es ļoti priecājos, ka viņi neaizmirst šos vecos cilvēkus. Turklāt Vija pārsvarā zvana mums, vaicājot, vai nepieciešama palīdzība. Šie zvani arī nav tikai pirms svētkiem vai svētku laikā, bet arī ikdienā. Es, protams, arī saprotu, ka primāri viņiem jāsargā mūsu dzimtene un viņi iesaistās, kad var,” saka G. Kraukle.

Štāba virsseržante V. Krūma uzsver – labdarības projekts nebūtu iespējams bez bijušo Gaisa spēku komandieru pulkveža Armanda Saltupa, pulkveža Aivara Mežora un pašreizējā Gaisa spēku komandiera pulkveža Viestura Masuļa atbalsta.

“Viņi mani ir iedrošinājuši, atbalstījuši un motivējuši darīt labus darbus, uzņemties šī projekta vadību un īstenošanu. Un, protams, tas, ka mums ir jāuzņemas ilgtermiņa atbildība par tiem, kuriem esam vajadzīgi un esam devuši cerību,” uzsver štāba virsseržante.

Viņasprāt, pats galvenais ieguldījums Gaisa spēku labdarības projektā ir sirds siltums, kas dāvāts gan bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem, gan senioriem, piemēram, pavadot laiku sirsnīgās sarunās un sniedzot Ziemassvētku koncertu.

Savukārt, stāstot par nākotnes sadarbības plāniem, štāba virsseržanta norāda, ka Gaisa spēki, pēc savām iespējām, turpinās sniegt atbalstu. Viens no būtiskākajiem uzdevumiem ir 2021. gada pavasarī īstenot ĢAC “Dzeguzīte” sen loloto sapni un nepieciešamību – izbūvēt speciālu nojumi, kas būs pielāgota izmantošanai senioriem ar īpašām vajadzībām.

Image
bilde
Foto: Foto: Gaisa spēki
Foto: Gaisa spēki

Tāpat, arī ĢAC “Dzeguzīte” cer uz atbalstu arī nākotnē. G. Kraukle arī atzīmē – kad beigsies Covid-19 krīze, ļoti gaidīts ir karavīru apciemojums, lai vienkārši pabūtu kopā, parunātos un pastaigātos.

Ģimenes atbalsta centra direktore ar izsaka milzīgu pateicību karavīriem, kuri ir domājuši un atbalstījuši centru un tā iemītniekus visdažādākajos veidos.

“Tas mums tiešām nozīmē daudz. Esam parādā ļoti lielu pateicību. Šajā grūtajā laikā varam pateikti tikai paldies – ka viņi mums ir un sargā mūsu dzimteni. Tas tiešām ir spēks, uz kuru var paļauties. Kā Vija reiz teica – karavīram nav laikapstākļu. Viņi to patiesi ir pierādījuši – vienalga kādi ir laikapstākļi, ja viņi ir apsolījuši atbraukt un izdarīt, tad viņi šo solījumu tur,” saka G. Kraukle, karavīriem vēlot spēku un izturību.

Dalies ar šo ziņu