Nacionālie bruņotie spēki līdzcilvēkiem palīdz gan svētkos, gan ikdienā

Sabiedrība
Sargs.lv
karavīri
Foto: Foto: Emīls Desjatņikovs

Laikā, kad gaidījām un svinējām Brīvības svētkus, Nacionālie bruņotie spēki sniedza atbalstu vairākām sociālās aprūpes iestādēm visā Latvijā. Karavīri un zemessargi iepriecināja un dāvāja svētku sajūtu līdzcilvēkiem, palīdzot gan apkārtnes labiekārtošanā, gan sarūpējot dāvaniņas un pat īpašus paraugdemonstrējumus. Kā “Sargs.lv” stāsta NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, lai arī tik vērienīgi labie darbi visā Latvijā vienlaicīgi veikti pirmo reizi, daudzas vienības savā novadā esošajiem bērnu namiem un citām iestādēm palīdz regulāri.

Aprīļa beigas un maija sākums Nacionālo bruņoto spēku, tai skaitā Zemessardzes, vienībām bija ļoti aktīvs laiks. Paralēli tiešajiem dienesta pienākumiem karavīri, zemessargi un arī daudzi aizsardzības nozares civilie darbinieki atrada laiku, lai palīdzētu arī vairākām sociālās aprūpes iestādēm Latvijā – pansionātiem un bērnu namiem.

karavīri

Foto: Zemessardzes 3. Latgales brigāde

Tika paveikti daudzi fiziski smagi darbi, kuros nepieciešamas spēcīgas rokas – labiekārtotas ēku teritorijas, izzāģēti vecie koki, sagrābtas pērnās lapas, ierīkots zāliens, nokrāsoti soliņi un žogi, pat laboti ugunsgrēkā cietuši jumti un palīdzēts iznest no ēkām nevajadzīgas mēbeles un citus smagus priekšmetus.

Līdztekus teritorijas sakopšanas darbiem daudzas NBS vienības sociālo aprūpes centru iemītniekiem sagādāja arī sirsnīgas un vajadzīgas dāvaniņas, ko iegādājās par pašu saziedotajiem līdzekļiem.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka, piemēram, Militārās policijas karavīri un civilie darbinieki bija saziedojuši tādu naudas summu, par kuru Siguldas novada veco ļaužu pansionātam “Gaismiņas” varēja iegādāt vajadzīgās lietas – dušas želejas, dvieļus, vairākas tējkannas, televizoru un pat veļas mazgājamo mašīnu.

Militārā policija

Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Kā stāsta Militārās policijas vadības grupas kapelāne virsleitnante Estere Pumpura, pat kādas virsnieces līgavainis, uzzinot par šo iespēju, gribēja sniegt savu ziedojumu. Savukārt no NBS Kapelānu dienesta pansionātam tika nodotas trīs nesen izdotās mitrumizturīgās Jaunās Derības grāmatiņas.

Pēc viņas stāstītā vislielākais prieks pansionāta iemītniekiem bijis ne tik daudz par pašām dāvanām, kā par izrādīto uzmanību un to, ka kāds viņus ir apciemojis. Īpašu sajūsmu radījis Militārās policijas kinologu un viņu suņu – Ata un Redžija – paraugdemonstrējumi. Izrādot savu paklausību un izpildot komandas, šis suņu tandēms ienesa prieku un smaidu katra skatītāja sejā.

Militārā policija

Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Virsleitnante E. Pumpura atstāsta tās dienas notikumu gaitu – ievērojot visus piesardzības pasākumus, ēkas ārpusē apsēdās četri kungi, bet pārējie visu vēroja pa logiem. Kopā pansionātā ir 30 iemītnieku, bet daļa cilvēku palikuši savās gultās kustību nespējas dēļ. Taču, lai visi dzirdētu, kas notiek, E. Pumpure runājusi megafonā.

pansionāts

Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Vērojot šo priekšnesumu, aizdomājos, vai pietiekami mīloši esam pret saviem senioriem Latvijā, jo – cik viegli ir dāvināt mīlestību bērnam un kā mīlestība ierobežojas, kad mums tā jādod cilvēkam, kuram tuvojas mūža nogalei. Aprūpe un uzmanība abām šīm grupām ir vienlīdz nepieciešama.”
Estere Pumpura
Militārās policijas vadības grupas kapelāne
virsleitnante Estere Pumpura

Pansionāta iemītniekus interesējuši arī vairāki jautājumi par karavīru ikdienu, piemēram, ko dara Militārā policija un vai NBS ir daudz sieviešu. Tāpat viņi dalījušies pārdomās par šo pandēmijas laiku un atzinuši, ka ļoti gaidīs brīdi, kad kopā varēs dzert tēju un skatīties kādu basketbola vai futbola maču jaunajā televizorā.

Militārās policijas vadības grupas kapelāne atzīst, ka nesen saņēmusi ziņu no sociālās aprūpes nama  “Gaismiņas” vadītājas, kura vēlreiz sirsnīgi pateicas par karavīru uzmanību, jo “visi iemītnieki un personāls ir bezgala priecīgi”.

pansionāts

Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Savukārt NBS Gaisa spēku un Nodrošinājuma pavēlniecības 2. Reģionālā nodrošinājuma centra personālsastāvs sarūpēja dāvanas, atbalstot Lielvārdes un Ķeguma novadu aizbildņus un audžuģimenes.

Kā stāsta Gaisa spēku komandieris pulkvežleitnants Viesturs Masulis, Gaisa spēku karavīri un civilie darbinieki tiem, kuriem klājas grūtāk, sniedz prieku arī ikdienā, ne tikai svētkos. Ar zināmu regularitāti kāds labdarības pasākums tiek organizēts bērnu nama-patversmes “Dzeguzīte” bērniem. Piemēram, Ziemassvētku laikā Gaisa spēku bāzē tiek nolikta ziedojumu kaste, un par šiem līdzekļiem iegādātas lielākas dāvaniņas un našķi, lai iepriecinātu bērnus, kuri palikuši bez ģimenēm. Tāpat regulāri tiek ziedots arī apģērbs, apavi un rotaļlietas.

Gaisa spēki

Foto: Gaisa spēki

“Karavīri ik pa laikam viesojas bērnu namā, arī bērni atbrauc ekskursijā uz bāzi. Tā kā viņi visi ir bez vecākiem, cenšamies bērnus iepriecināt un iedrošināt. Nav mūsu galvenā prioritāte tagad audzināt jaunos karavīrus, bet patīkami, ka daži bērni ir ieinteresēti tajā, ko darām, viņiem patīk helikopteri un Gaisa spēki."
Gaisa spēku komandieris
Gaisa spēku komandieris
pulkvežleitnants Viesturs Masulis

Viņš piebilst, ka no Ķeguma novada bāriņtiesas priekšsēdētājas nesen saņēmis pateicību par audžuģimeņu un aizbildņu atbalstu arī 4. maija svētkos.

“Sirsnīgs paldies no Ķeguma novada audžuģimenēm un aizbildņiem. Izstāstīju visiem, ka dāvanas ir sagādātas pēc karavīru iniciatīvas un par viņu  personīgajiem ziedojumiem. Žēl, ka nedzirdējāt cilvēku reakciju! Tas bija ārkārtīgi aizkustinoši. Protams, lielākās emocijas nav par dāvanu kā tādu, bet par attieksmi. Man šķiet, ka šajā ārkārtas stāvokļa laikā šis žests no armijas puses piešķir cilvēkiem zināmu drošības sajūtu,” Gaisa spēku vadībai raksta Ķeguma novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Natālija Aprāne.

Kā stāsta Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, visus labos darbus grūti uzskaitīt, jo faktiski visas Zemessardzes brigādes un NBS vienības rīkoja gan talkas un sakopšanas darbus savā novadā esošo sociālo centru un citu iestāžu teritorijās, gan iespēju robežās sarūpēja pārsteiguma dāvaniņas un mazus izklaides priekšnesumus centru iemītniekiem.

Viņš turpina – lai arī iepriekš tas varbūt neticis īpaši uzsvērts, bet daudzas Nacionālo bruņoto spēku, tai skaitā arī Zemessardzes, vienības jau ilgstoši palīdz un gādā par atsevišķām iestādēm, piemēram, bērnu namiem. Regulāri tos apmeklē, iepriecinot bērnus ar dāvanām, organizē ekskursijas uz vienību atrašanās vietām un izrādot ekipējumu.

“Šoreiz labie darbi publiski vairāk izskanēja, jo tos Brīvības svētku laikā maija sākumā vienlaicīgi veica teju visas NBS vienības visā Latvijā. Tas noteikti nav vienreizējs pasākums, jo NBS karavīri, zemessargi un jūrnieki šo labo tradīciju gatavi turpināt arī nākotnē. Paldies visiem iesaistītajiem par sirsnīgām un nepieciešamām dāvanām sociālās aprūpes centru iemītniekiem, kuras tika iegādātas par pašu saziedotajiem līdzekļiem!”
NBS komandieris
Nacionālo bruņoto spēku komandieris
ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš

Viņš piebilst, ka NBS vienības nemaz nav īpaši jāmudina, viņi arī ikdienā iespēju robežās palīdz tiem, kuriem grūtāk – gan ar darba spēku, gan citādi. Īpaši tas attiecas uz tām iestādēm, kuras atrodas tajā pašā novadā, kur izvietota vienība.

Paldies par karavīru un zemessargu veikumu izsaka arī citas iestādes Latvijā, kuru teritorijā notikuši sakopšanas darbi. To vidū arī Rīgas domes Labklājības departaments, kas karavīru un zemessargu rosīšanos gan Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra vasaras mītnes teritorijā Baltezerā, gan sociālās aprūpes centra „Stella maris”, “Gaiļezers” un “Mežciems” teritorijās iemūžinājuši arī video.

Pateicība NBS ir arī no Alojas novadā esošā pansionāta “Urga” vadības. Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas personālsastāvs palīdzēja labiekārtot un izveidot celiņus pie pansionāta centrālās ieejas, jo līdz šim tur nebija iespējams pārvietoties ar ratiņkrēsliem. Tāpat pansionātam tika sagādāta arī neliela dāvana – magnetola, kas ir akūti vajadzīga mūzikas terapijas nodarbību organizēšanai.

“Patīkami, ka beidzot šī ideja sāk realizēties! Priecājos, ka ļaudīm būs iespēja atpūsties, pastaigāties parka teritorijā – ne vien tiem klientiem, kuri paši spēj pārvietoties, bet arī ļaudīm, kuriem ir kustību traucējumi un jālieto tehniskie palīgrīki. Labiekārtotas pastaigu takas parka teritorijā mūsu ļaudīm būs kā dāvana pansionāta 70 gadu jubilejā,” sacīja Urgas pansionāta vadītāja Sandra Fiļipova.

Arī Alojas novada dome pasakās NAA personālsastāvam par labajiem darbiem, kuri turpmāk iepriecinās “Urgas” pansionāta klientus un darbiniekus, atvieglojot un nodrošinot ērtāku un drošāku ikdienu.

“Sargs.lv” šajā rakstā ieskicēja tikai nelielu daļu no visiem labajiem darbiem, patiesībā to bija daudz, daudz vairāk. Taču redakcijas vārdā sakām lielu paldies visām Nacionālo bruņoto spēku vienībām, visiem karavīriem, zemessargiem un civilajiem darbiniekiem, kuri saziedoja līdzekļus, lai varētu iepriecināt līdzcilvēkus, šos darbus darot ar prieku un no sirds.

Dalies ar šo ziņu