Gaisa spēku labdarības projekts "Dzeguzīte"

Sabiedrība
štāba virsseržante Vija Krūma
Gaisa spēki
Foto: seržants Andris Strelčs

«Dzeguzīte», Gaisa spēku labdarības projekts, tika uzsākts 2017. gada 24. novembrī, kad notika karavīru pirmais iepazīšanās brauciens uz Ģimenes atbalsta centru (ĢAC) «Dzeguzīte» Iršos, Kokneses novadā, un tikšanās ar personālu un bērniem, lai apzinātu, kādu palīdzību ir nepieciešams sniegt bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem.

Gaisa spēku labdarības projekts "Dzeguzīte"

ĢAC «Dzeguzīte» ir dibināts 1992. gada 1. jūlijā. No 2014. gada 1. septembra centrā darbojas trīs struktūrvienības —  Atbalsta nodaļa, Jauniešu māja, kurā uzturas bērni un jaunieši no dzimšanas brīža līdz 21 gada vecumam,  un senioru Pansija. Atbalsta nodaļā uzturas bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni vecumā līdz 14 gadiem (pašreiz 17 bērni). Par bērniem rūpējas septiņi sociālie aprūpētāji un audzinātāji. Bērni dzīvo Atbalsta ­nodaļas ēkā. Jauniešu mājā uzturas bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni vecumā no 15 līdz 21 gadam (pašreiz 7 bērni). Ar jauniešiem strādā divi jaunatnes lietu speciālisti — sociālie audzinātāji. Jaunieši dzīvo četristabu dzīvoklī, kur pilnveido savas patstāvīgai dzīvei nepieciešamās prasmes — ēdienu gatavošana, apģērba un apavu tīrīšana, apkārtējās vides sakopšana, lēmumu pieņemšana, budžeta plānošana un izlietošana.

Pirmās vizītes laikā tika noskaidrots, ka «Dzeguzītē» visnepieciešamākais ir uzstādīt apziņošanas sistēmu, kura ir svarīga ne tikai bīstamu situāciju gadījumos, lai sniegtu balss paziņojumus ēkā, bet arī tāpēc, lai vakaros tur skanētu pašu ierunātas meditatīvas pasakas, melodijas, jo visiem bērniem sakarā ar izņemšanu no ģimenes vai ģimenes zaudējumu ir bijusi traumatiska pieredze.  Gaisa spēku karavīru lūgumam palīdzēt atsaucās SIA «Citrus Solutions», kas 2018. gada martā veica apziņošanas sistēmas izbūvi, piegādājot visus balss apziņošanas sistēmas izbūvei nepieciešamos materiālus, kā arī nodrošinot garantijas remontu.

«Uzmanību! Runā «Dzeguzītes» radio!»  Šādus vārdus istabiņās pirmo reizi izdzirduši, bērni priecīgi pārsteigti skrēja uz komandu tiltiņu — sociālā darbinieka kabinetu, lai noskaidrotu situāciju.

«Mūsu iestādē piepildījies viens no sapņiem — ir sava apziņošanas sistēma. Mums ir savs radio, kura programmā skan «Labrīt», «Dzeguzītes» ziņas, «Mūzikas stunda», konkursi, «Dzeguzītes» mazā lasītava, «Ar labu nakti» un citas pārraides. Mūsu vislielākais un vismīļākais paldies SIA «Citrus Solutions» puišiem, kuri ar lielu vēlmi palīdzēt vairākas reizes devās pie mums, lai uzstādītu sistēmu. Paldies Gaisa spēkiem par mīlestību pret «Dzeguzīti»!» dzeguzēnu vārdā pateicības vārdus saka ĢAC «Dzeguzīte» sociālā darbiniece Inita Bērzkalne.

2017. gada 28. decembrī Gaisa spēku, Nodrošinājuma pavēlniecības 2. reģionālā nodrošinājuma centra un operācijas «Atlantic Resolve» ietvaros NBS Aviācijas bāzē izvietotie ASV 1. Gaisa kavalērijas brigādes karavīri apciemoja un sveica Ziemassvētkos bāreņus un bez vecāku gādības palikušos dzeguzēnus. Bērni saņēma karavīru kopīgi sarūpētās Ziemassvētku dāvanas, saldumus, ziemas apģērbu un ziemas apavus. Bērni bija centušies un sagatavojuši sirsnīgus muzikālus un deju priekšnesumus un dāvanas karavīriem. Savukārt personāls bija sarūpējis garšīgas pusdienas, pēc kurām kopīgi tika izsaiņotas dāvanas, notika rotaļāšanās un sirsnīgas sarunas, bērniem bija iespēja pielaikot Latvijas un ASV lidotāju un glābēju ekipējumu.

ĢAC «Dzeguzīte» sociālā darbiniece Inita Bērzkalne: «Bērni jutās ļoti pacilāti un gandarīti, jo šī diena [Ziemassvētku pasākums] bija veltīta tieši viņiem. Katram bērnam bija kāds draugs no karavīriem, kurš palīdzēja aiznest visas dāvanas, kopā pavadīja laiku sarunās, devās pastaigā, pat piedalījās futbola spēlē. Visi kopā ēdām pusdienas, kā jau tas pienākas ciemošanās reizēs. Visur mājā bija dzirdamas sirsnīgas sarunas, dāvanu papīru čaukstoņa, smiekli, prieka kliedzieni un dāvanu demonstrējumi. Laiks pagāja zibenīgi. Esam kļuvuši tuvi draugi, un rādās, ka uz ilgu laiku. Ju — hū!!! Turpmākās draudzības tikšanās sporta pasākumā Iršos. Ar nepacietību mēs to gaidīsim. Esam lepni, ka mums ir šādi draugi!»

Ziemassvētkos katrs «Dzeguzītes» bērns dāvanā no karavīriem saņēma to, kas viņam visvairāk kārojās, piemēram, sporta tērpu, elektrisko zobu birsti, futbola bumbu, rotaļu traktoru un citas mantas. Kāds zēns, Maksims, īstenoja savu sapni — pirmo reizi apmeklēja «Līvu» ūdens atrakciju parku. Maksima dzimtās mājas ir Liepājā, un viņam ļoti pietrūkst jūras un ūdens aktivitāšu. Bet astoņi jaunieši devās uz Rīgu, uz lāzerpeintbolu «Laserdog». Lāzerpeintbola apmeklējumu pēc Gaisa spēku karavīru lūguma finansiāli atbalstīja SIA «Skats no augšas».

Pats būtiskākais Gaisa spēku labdarības projektā «Dzeguzīte» ir iespēja bērniem pavadīt laiku kopā ar karavīriem, galvenokārt koncentrējoties uz sportiskām, militārām un patriotismu audzinošām aktivitātēm, kuras ir plānots organizēt reizi divos trijos mēnešos. Jau 2. februārī Iršu sporta hallē Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības diviziona karavīri dzeguzēniem par prieku sarīkoja sporta nodarbību ar dažādām stafetēm un sporta spēlēm, bet nākamajā dienā Gaisa spēku štāba ­personāls organizēja Patriotiskās audzināšanas dienu, kuras laikā ar bērniem un jauniešiem sarunājās par šādām tēmām: Latvijas Republikas himna, Latvijas karavīrs, Nacionālie bruņotie spēki, Gaisa spēki, karavīru dienesta pakāpes, ­militārā sveicināšana, civilās izglītības nozīme karavīra dzīvē, sporta un veselīga dzīvesveida nozīme karavīra dzīvē. Notika arī ēdiena gatavošanas praktiskā nodarbība. Karavīri kopā ar jauniešiem gatavoja veselīgas pusdienas. Bet vakarā 14 gadu vecajam puisēnam Kasparam, kurš nekad iepriekš nebija bijis kafejnīcā, tika sagādāts pārsteigums, uzaicinot viņu uz vakariņām kafejnīcā.

Īpaša diena bija 22. februāris, kad, pateicoties Aizsardzības ministrijas uzaicinājumam, gan ĢAC «Dzeguzīte» bērniem, gan Pērses sākumskolas skolēniem bija iespēja apmeklēt Latvijas Kara muzeju un tikties ar ASV valsts sekretāra vietnieku Džonu Salivanu. Bērni darbojās muzeja aktivitāšu centrā, kurā izzinošu spēļu veidā var iegūt zināšanas par Latvijas valsts un armijas vēsturi, vilka mugurā Latvijas un ASV karavīru ekipējumu, kopā ar karavīriem apskatīja muzeja ekspozīcijas.

Šī projekta īstenošana nebūtu iespējama bez Gaisa spēku komandiera pulkveža Armanda Saltupa atbalsta. Atzīmējot Latvijas Kara aviācijas 99. gadadienu un atjaunoto Gaisa spēku 26. gadadienu, ar viņa atļauju šī gada 28. jūnijā dzeguzēni ir uzaicināti ciemos pie Gaisa spēkiem. Šajā dienā bērniem un jauniešiem būs iespēja apskatīt glābēju ekipējumu, pretgaisa aizsardzības kaujas tehniku, strēlnieku ieročus, ugunsdzēsēju ekipējumu un tehniku, gaisakuģus, kā arī apmeklēt Gaisa spēku memoriālo telpu — muzeju, kopā ar karavīriem pusdienot un piedalīties sporta aktivitātēs.

NBS Aviācijas bāzē dienošie Latvijas un ASV karavīri aktīvi piedalās labdarības projektā «Dzeguzīte», gan ziedojot naudu, kura tiek izlietota, organizējot pasākumus bērniem un iegādājoties «Dzeguzītei» sadzīvē nepieciešamas lietas, gan ziedojot apģērbu, apavus, sporta inventāru un remontā izmantojamos materiālus. «Liela nepieciešamība ir arī remonti, jo viss tāpat nolietojas. Ja būtu kāds tapetes rullis, krāsas (ūdens emulsijas), kaut kas no grīdas segumiem. Mums noder viss, kaut nelielos daudzumos, varbūt jau lietots, bet līdz galam nenolietots.  Mēs lietām iedodam otru elpu,» saka ĢAC «Dzeguzīte» sociālā darbiniece Inita Bērzkalne.

ASV armijas kapteinis Džons Brauns par veiksmīgo sadarbību teic: «Šie notikumi kopā ar daudzām citām iespējām ir ļāvuši mums cieši sadarboties ar mūsu Baltijas valstu sabiedrotajiem. Mēs šajā reģionā esam palielinājuši sadarbības pasākumus ar vietējo sabiedrību. Strādājot pie kopēja mērķa, esam snieguši tik nepieciešamo palīdzību ģimenes atbalsta centrā «Dzeguzīte». Šādi pasākumi apliecina mūsu saistības pret mūsu Baltijas valstu kaimiņiem un atspoguļo vērtīgu ieguldījumu, turpinot mūsu kopējo sadarbību.»

«Dzeguzītē» ir nepieciešams veikt arī vienas telpas kapitālo remontu, lai varētu izveidot bērnu mākslas un rokdarbu izstāžu istabu, jo «bērni ir ļoti talantīgi, ir daudzi dažādi darbiņi, gribam celt saulītē bērnu talantus, skaisti izlikt, lai visi cilvēki redz...». Pašreiz tiek uzrunātas būvkompānijas ar lūgumu palīdzēt, jo projekta aptuvenās izmaksas ir 1500 eiro, kas pārsniedz karavīru kopīgi saziedotos līdzekļus, t.i., 863,13 eiro.

Sirsnīgs paldies visiem, kuri jebkādā veidā sniedz atbalstu un palīdz labdarības projekta «Dzeguzīte» realizēšanā, ziedojot savu laiku un enerģiju!

"Dzēguzīte" direktora p.i. Galina Kraukle stāsta, ka sadarbība ar Gaisa spēkiem aizsākās 2017. gada rudenī. "Šajā laika posmā mūsu bērni ir saņēmuši daudz pozitīvu emociju: kopā sportojām, dziedājām, gatavojām ēst, sarunājāmies, spēlējāmies. Ziemassvētkos Latvijas un ASV karavīri piepildīja bērnu sapņus, sagādājot dāvanas. Neaizmirstams bija brauciens uz Latvijas Kara muzeju Rīgā, kur sadarbībā ar Aizsardzības mnistriju tikāmies ar mūsu draugiem — Gaisa spēkiem, ASV karavīriem un īpašu cilvēku — ASV valsts sekretāra vietnieku Džonu Salivanu (John J. Sullivan).  Darbojāmies aktivitāšu centrā — vilkām mugurā karavīru un glābēju formas, spēlējām spēles. Ar Gaisa spēku starpniecību un SIA «Citrus Solutions» atbalstu ir piepildījies «Dzeguzītes» sapnis — ierīkota apziņošanas sistēma, kas ļauj bērniem katrā istabā pirms miedziņa klausīties pasaciņu un meditatīvas melodijas."

G. Kraukle uzsver, ka katrā tikšanās reizē karavīri mūsu iestādes bērnus motivē uz izglītības ieguvi, fiziskām aktivitātēm, profesijas izvēli. Bērnos veidojas drošības sajūta, ka Latvijas debesis ir mierīgas un viņi var neuztraukties. "Šī sadarbība veicina patriotisma jūtas un mīlestību pret Dzimteni. Paldies Gaisa spēkiem un visiem iesaistītiem cilvēkiem, kuri nesavtīgi rūpējas par mums klātienē un neklātienē," viņa saka.

Vija Krūma,
štāba virsseržante, GS štāba Operatīvās un mācību plānošanas pārvaldes Operāciju daļas kvalificēta speciāliste, labdarības projekta «Dzeguzīte» vadītāja,
sadarbībā ar kapteini Džonu Braunu (Jon Brown), ASV spēki.
 

Dalies ar šo ziņu