NBS virskapelāns E. Pļaviņš konferencē “Subject: Creativity” stāsta par plankingu ar karavīriem

Sabiedrība
Sargs.lv
NBS virskapelāns Elmārs Pļaviņš
Foto: Foto: Edgars Pohevičs

Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš ikgadējā radošuma konferencē “Subject: Creativity”, stāsta, ka bieži komunikācijā ar karavīriem palīdz kāds interesants izaicinājums, piemēram, sacensība t.s. plankingā jeb statiskā pozīcijā balstā uz elkoņiem. Viņš savā iedvesmas lekcijā ar nosaukumu “Nepadodies” runāja par katra cilvēka vērtību un nozīmi savā vietā, tostarp arī bruņotajos spēkos.

Radošuma konferences “Subject: Creativity”, kas šogad notika Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”, vienojošais temats bija radošums kā ceļš. Tas var būt gan kā skrejceļš, gan strupceļš, gan visbeidzot - apvedceļš. Uz skatuves ar savu personīgo iedvesmas stāstu kāpa 24 runātāji – savas jomas eksperti un starptautiski atzīti praktiķi. Tie bija lektori no dažādām darbības sfērām – reklāmas, psiholoģijas, bioloģijas, mūzikas, arhitektūras, sporta, modes un citām jomām. Viņu vidū bija arī Nacionālo bruņoto spēku virskapelāns Elmārs Pļaviņš, kurš savā 15 minūšu garajā iedvesmas stāstā ar nosaukumu “Nepadodies” uzsvēra, ka veiksmes atslēga slēpjas spējā noticēt sev un turpināt darīt par spīti grūtībām.

Teju 1000 klausītājiem zālē viņš atklāja atziņas gan par piedzīvoto mācītāja darbā, gan sniedzot palīdzību kara skartajai Austrumukrainai, gan arī labākos piemērus no ilgās pieredzes Nacionālajos bruņotajos spēkos kā kapelānam. Jo kapelāna galvenais uzdevums ir karavīru uzklausīt un grūtā brīdī spēt sniegt padomu un garīgo stiprinājumu. Taču ne visi ir gatavi uzticēties un sākumā nereti pat ir noskaņoti diezgan skeptiski.

Elmārs Pļaviņš

Foto: Edgars Pohevičs

“Man bijušas situācijas, kad zālē nostājos daudzu simtu karavīru priekšā un saku: Paceliet roku, kuri nevēlas klausīties manu lekciju! Tiek paceltas daudzas rokas. Tad saku – labi, nāciet priekšā un kopā ar mani piecas minūtes izturiet plankingu. Ja jūs mani uzvarēsiet, brīvi no manām lekcijām uz veselu gadu. Jāsaka, ka vēl neviens mani nav vinnējis, jo mans plankinga rekords ir 29 minūtes,” saka E. Pļaviņš.

Viņš arī uzsvēra, ka bez pūlēm uz augšu tiek vienīgi ziepju burbuļi. Lai cilvēks virzītos tālāk, jābūt mērķtiecībai un jāiegulda arī daudz darba. “Svarīgi ir neapstāties un nepadoties. Kad kāds līdzcilvēks nolaiž rokas un grib padoties, man ir tāds humors – lūdzu, te tev vienvirziena biļete uz Ukrainu, Irāku vai Afganistānu, aizbrauc, paskaties, kas tur notiek. Tad cilvēks padomā, ka tā dzīve šeit nemaz nav tik grūta,” pauž E. Pļaviņš.

Viņš savā profesijā piedzīvojis daudz grūtu brīžu, visvairāk tieši saistībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. “Pats smagākais, kas kapelānam jāpiedzīvo – jāspēj pateikt tuviniekiem, ka, dienesta pienākumus pildot, jūsu dēls, tēvs, brālis vai vīrs ir aizgājis mūžībā. Reizēm nemaz nav vārdu – kopā ar tuviniekiem paklusējam vai arī paraudam,” saka NBS virskapelāns E. Pļaviņš, uzsverot, ka cilvēks, kurš pats izgājis cauri grūtībām, pēc tam labāk spēj iedrošināt citus.

Radošo industriju konference “Subject: Creativity” Latvijā notiek kopš 2015. gada. Līdz šim tā dažādu sfēru lektorus un klausītājus no visas Latvijas kopā pulcinājusi Cēsīs un Liepājā.

Dalies ar šo ziņu