Ja būs nepieciešamība, "Patria" ir gatava atsākt 155mm artilērijas sistēmu ražošanu

Pasaulē
Sargs.lv/Defence Blog
"Patria" ražotā 155mm haubice
Foto: "Patria" ražotā 155mm haubice Foto: Somijas Aizsardzības spēki

Reaģējot uz mūsdienu kara dinamikas attīstību, Somijas aizsardzības nozares uzņēmums "Patria" ir paziņojis par gatavību atsākt 155mm artilērijas sistēmu ražošanu. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā pieaugošo artilērijas lomu mūsdienu konfliktos.

 

"Patria", kas ir pazīstama ar savu ilggadējo pieredzi lielgabalu ražošanā un izstrādē, plāno izmantot savas vēsturiskās zināšanas, lai apmierinātu pašreizējās un nākotnes aizsardzības vajadzības. Uzņēmuma ražotais 155mm lielgabals "155 K98" ir Somijas aizsardzības spēku stūrakmens kopš tā ieviešanas 1998. gadā. Šai artilērijas sistēmai, ko "Patria" un tās priekšgājēji "Tampella" un "Vammas" 10 gadu laikā ir attīstījuši, ir aptuveni astoņus metrus garš stobrs, kur lādiņu spēj raidīt 40 kilometru tālumā.

Vesa Toivonens, "Patria" ieroču sistēmu testēšanas vadītājs, uzsvēra "155 K98" evolūcijas ceļu. "Viss sākās pagājušā gadsimta 50. gadu sākumā, kad Aizsardzības spēki lūdza "Tampella" izstrādāt vispārējas nozīmes ieroci, kas būtu piemērots dažādiem pielietojumiem," teica V. Toivonens. Šī pieprasījuma rezultātā tika radīts "122 K60" lauka lielgabals, kas vēlāk attīstījās līdz mūsdienās izmantotajai 155mm sistēmai.

"155 K98" ir veikta virkne uzlabojumu, tostarp palielināts stobra diametrs un pagarināts tā darbības rādiuss. Kopš uzņēmuma dibināšanas "Patria" Somijas aizsardzības spēkiem ir piegādājusi gandrīz 200 šo lauka lielgabalu, un pēdējās vienības tika nodotas 2005. gadā. Neraugoties uz ražošanas pārtraukšanu, "Patria" ir turpinājusi uzturēt un modernizēt šos lielgabalus, nodrošinot to gatavību darbam.

"Viena no lielākajām pārmaiņām bija jaunas vilkmes stieņa ieviešana, kas prasīja rūpīgu projektēšanu, lai nodrošinātu tā izturību un funkcionalitāti," skaidroja Toivonens. "Patria" veic arī tādus svarīgus tehniskās apkopes uzdevumus kā lielgabalu stobru ultraskaņas pārbaudes, lai novērtētu to atlikušo kalpošanas laiku, un rezerves daļu ražošanu Somijas Aizsardzības spēkiem.

"Patria" pieredze sniedzas ne tikai artilērijas jomā. Uzņēmums labi pārzina dažādu ieroču sistēmu integrēšanu dažādās transportlīdzekļu platformās, tostarp Somijas Aizsardzības spēku izmantotajā "Sisu 8×8" apvidus kravas automašīnā. Šī spēja uzlabo artilērijas vienību mobilitāti un daudzpusību, kas kļūst aizvien svarīgāka mūsdienu karadarbībā, kur bezpilota lidaparāti un citas tehnoloģijas ir padarījušas kaujas lauku pārskatāmāku.

"Lai nodrošinātu artilērijas izdzīvošanu šajā sarežģītajā vidē, galvenais ir nevis slēpšanās, bet gan ātruma nodrošināšana, pārvietojot ieroci uz šaušanas pozīciju, šaujot un pēc tam atstājot pozīciju," sacīja Pekka Rūtu, "Patria" izpildvaras viceprezidents.

"Patria" aktīvi izstrādā un testē jaunus lauka lielgabalus, kas integrēti riteņu transportlīdzekļos, uzlabojot to mobilitāti un darbības efektivitāti. Uzņēmuma pašreizējā produktu klāstā ietilpst nozarē vadošā "Patria NEMO" mīnmetēju sistēma, kurai ir kopīgi konstrukcijas elementi ar tradicionālajiem lielgabaliem un kuru var integrēt bruņumašīnās un jūras kuģos.

P. Rūtu uzsvēra, cik svarīgi ir saglabāt vietējās ražošanas iespējas stratēģiskiem aizsardzības mērķiem. "Patria ir spējīga salīdzinoši īsā laikā atsākt ieroču ražošanu, ja tas būtu nepieciešams," viņš paziņoja. Šāda gatavība ir īpaši aktuāla, ņemot vērā Ukrainas konfliktā gūto pieredzi, kur uzticamas artilērijas sistēmas ir pierādījušas savu pastāvīgo nozīmi sauszemes karadarbībā.

Dalies ar šo ziņu