No Krievijas aizmūk Čubaiss – Krievijas politikas veterāns, kurš Kremlī ieveda diktatoru Putinu

Pasaulē
Sargs.lv/Bloomberg

Kremļa pārstāvis klimata izmaiņu jautājumos Anatolijs Čubaiss atkāpies no ieņemamā amata un pametis Krieviju. Šāda Krievijas politikas veterāna rīcība sekojusi pēc viņa iebildumiem diktatora Vladimira Putina sāktajam iebrukumam Ukrainā, atsaucoties uz informētiem avotiem Kremlī, ziņo aģentūra “Bloomberg”.

A.Čubaiss ir līdz šim augstākā ranga Krievijas amatpersona, kas nolēmusi atstāt ieņemamo amatu Kremlī pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

66 gadus vecais A. Čubaiss ir viens no retajiem pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu Krievijas politikas un ekonomikas reformu ieviesējiem, kurš saglabājis savas pozīcijas V. Putina režīmā, vienlaikus saglabājot vairāk vai mazāk labas attiecības ar Rietumvalstu politiskajiem līderiem.

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs komentārus par A. Čubaisa aiziešanu nav sniedzis.

Image
Krievijas diktators Vladimirs Putins un Anatolijs Čubaiss
Foto:Krievijas diktators Vladimirs Putins un Anatolijs Čubaiss/REUTERS/Scanpix

Zīmīgi, ka A. Čubaiss bija plaši kritizētā Krievijas uzņēmumu privatizācijas procesa autors pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā īsi pēc PSRS sairšanas. Turklāt tieši A. Čubaiss bija cilvēks, kurš deva pirmo amatu Kremlī pašreizējam Krievijas diktatoram V. Putinam, kā arī veicināja viņa varas un ietekmes nostiprināšanu.

V. Putina valdīšanas laikā A. Čubaiss turpināja ieņemt ietekmīgus amatus Krievijas valsts uzņēmumos līdz brīdim, kad diktators V. Putins viņu nominēja kā Krievijas pārstāvi klimata izmaiņu jautājumos.

Līdz ar visaptverošā iebrukuma sākumu Ukrainā, V. Putina režīms ir pastiprinājis vēršanos pret kara kritiķiem. 16.martā viņš draudēja attīrīt Krieviju no “nacionālnodevējiem”.

Aizvadītajā nedēļā no Krievijas augsto tehnoloģiju parka “Skolkovo” vadītāja amata atkāpās Arkādijs Dvorkovičs – bijušā Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva ekonomikas jautājumu padomnieks un premjerministra vietnieks, kurš iepriekš kritizēja Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Dalies ar šo ziņu